Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Celotno slovensko politiko in druge deležnike pozivajo, naj sprejmejo digitalni preboj Slovenije kot nacionalno prioriteto.

Sveženj ukrepov je pripravil aprila ustanovljeni strateški svet za digitalizacijo, vlada pa ga je potrdila sredi junija. V njem so predlogi za digitalizacijo javne uprave, zdravstva, izobraževanja in gospodarstva. "Gre za 40 rešitev za četrto desetletje slovenske države, ki bo nedvomno digitalno," je 22. junija ob predstavitvi svežnja ukrepov povedal predsednik strateškega sveta Mark Boris Andrijanič.

Pod javno pismo podpore temu svežnju ukrepov se je podpisalo 32 organizacij, med njimi Gospodarska zbornica Slovenije, predstavništva ameriške, nemške in britanske zbornice v Sloveniji, Inženirska akademija Slovenije, Klub slovenskih podjetnikov, vsa tri občinska združenja, univerze v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici, Zdravniška zbornica Slovenije in Združenje Manager.

"Prepričani smo, da je digitalizacija izjemnega pomena za prihodnost Slovenije," so zapisali. Kot so dodali, mora biti naš skupni cilj, da se Slovenija prebije s trenutnega 16. mesta na lestvici digitalnega gospodarstva in družbe DESI med najbolj digitalno napredne evropske države. Ker je ključna hitra in dosledna implementacija predlaganih ukrepov, predlagajo vladi, naj čim prej sprejme vse potrebne pravne in izvedbene podlage.

Obenem pozivajo celotno slovensko politiko in druge deležnike, naj sprejmejo digitalni preboj Slovenije kot nacionalno prioriteto in podprejo prizadevanja strateškega sveta za digitalizacijo ter drugih, ki predlagajo rešitve na tem področju. K uresničevanju vizije digitalne in moderne Slovenije so pripravljeni s svojim znanjem in izkušnjami pripomoči tudi sami.