Predsedstvo SD-ja bo razpravljalo o fiskalnem pravilu, glasovali pa bodo poslanci. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Predsedstvo SD-ja bo razpravljalo o fiskalnem pravilu, glasovali pa bodo poslanci. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Pred odločanjem poslancev o fiskalnem pravilu v DZ-ju je nujno, da o tem odloča tudi predsedstvo stranke SD, meni predsednica ljubljanskega odbora SD-ja Metka Tekavčič. V odboru predlagajo razpravo, ker gre pri trenutnih ukrepih za globok poseg v socialno državo in družbene sisteme.

Dodala je, da ljubljanski odbor najbrž ni edini, ki razmišlja tako. "Mi imamo signale tudi iz drugih delov stranke, da je razpoloženje povsod enako," je povedala.

Odločitev vrha ne bo zavezujoča
Tudi vodja poslanske skupine SD-ja Janko Veber meni, da razprava o tej temi na predsedstvu bo. O tem, kdaj bi predsedstvo lahko razpravljalo o vpisu fiskalnega pravila v ustavo, sicer nima podatkov. Dejal je, da odločitev o podpori ali nepodpori predsedstva ne bo zavezujoča.

Si pa želi, da bi bila v razpravi predstavljena vsa gradiva, da bodo vsi sodelujoči vedeli, o čem se pogovarjajo. "Na splošno govoriti je mogoče, ampak je nato težko zaključiti razpravo na nek konstruktiven način," je dodal.

Predsednik stranke Pahor pa je že večkrat zatrdil, da si bo prizadeval, da bi poslanke in poslanci njegove stranke podpirali vnos fiskalnega pravila v ustavo. Z njim bi v ustavi določili, da morajo biti odhodki in prihodki države uravnoteženi.