Semolič je izpostavil še mnenje, da sam zapis pravila v ustavo, čeprav to ni nujno potrebno, pa tudi hitrost, s katero se tega loteva vlada, služi točno določenemu namenu.
Semolič je izpostavil še mnenje, da sam zapis pravila v ustavo, čeprav to ni nujno potrebno, pa tudi hitrost, s katero se tega loteva vlada, služi točno določenemu namenu. "To je nerazumno početje, ki pa ga je mogoče razumeti v luči prizadevanj politikov, da bi ljudem omejili možnost odločanja na referendumu," pravi sindikalist. Foto: BoBo
Poslanci razpravljali o zlatem pravilu

Zlato fiskalno pravilo skupaj s fiskalnim paktom je "pakt dolgotrajne stagnacije, ki bo zagotovo prišla v Slovenijo v še ostrejši obliki", je na novinarski konferenci poudaril predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič.

Spomnil je, da zakon o javnih financah že zdaj izrecno navaja, da mora biti proračun uravnotežen med prejemki in izdatki. A politiki tega pravila ne upoštevajo in ga zavestno kršijo.

"Potrebovali bi zlato socialno pravilo"
Prepričan je, da bi namesto fiskalnega potrebovali zlato socialno pravilo. "Zakaj ne bi v ustavo zapisali nekaj, kar bi bilo zagotovo v prid ljudi - na primer, da v Sloveniji ne bo več kot pet odstotkov brezposelnih?" se sprašuje Semolič in napoveduje, da bodo sindikati izkoristili možnost, ki jim jo daje evropsko pravo, in o tem povprašali ljudi.

Sekretar ZSSS-ja Milan Utroša je ob tem poudaril, da sindikati nimajo nobene težave z zahtevo po uravnoteženih javnih financah. "Vprašanje pa je, zakaj ne ustvarimo toliko, kot je minimum tistega, kar ljudje potrebujejo za normalno življenje v tej državi," je dejal.

Prepričan je, da želijo politiki z zapisom zlatega fiskalnega pravila v ustavo odpraviti "inštitut, ki ljudem omogoča popravo vseh prevar in laži politikov, ki so jih ti trosili pred volitvami" - referendum.

"Počakali bomo na odločitve vlade"
S tem se bo odgovornost prenesla na ustavno sodišče in sodnike, ki bodo "slovenskim državljanom preprečili, da bi lahko odločali o ključnih vprašanjih o svojem življenju". Spomnil je še, da se na primer nič več ne govori o spremembah zakonodaje, ki bi sprožitev referenduma preprečile poslancem.

"Če bodo ljudem preprečili, da bi prišli na volišče in se s svojim glasom opredelili za ali proti, ljudem ostane samo še ulica," je ob tem opozoril Semolič. Glede referenduma pa poudarja še, da bodo sindikati najprej počakali na odločitve vlade glede "megazakona" o varčevalnih ukrepih in presodili, ali je vlada upoštevala njihove zahteve. Nato bodo sledili nadaljnji postopki.

Poslanci razpravljali o zlatem pravilu