Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.1 od 25 glasov Ocenite to novico!
Študenti
Tudi ministrstvo je opozorilo na možnost fiktivnih vpisov na univerze, ki bi lahko bili krinka za rizične migracije. Foto: BoBo
VIDEO
Navidezni tuji študenti

Dodaj v

Prek fiktivnega "študija" v Sloveniji naprej v Evropo

Policija svetuje razveljavitev dovoljenj za bivanje
26. september 2017 ob 08:36
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Okoli 150 mladih ljudi iz Indije, Nepala in Bangladeša se je želelo vpisati na študij v Sloveniji, kar bi jim, saj gre za fiktivni vpis, s pridobitvijo dovoljenja za bivanje omogočilo nadaljnjo pot na Zahod. Namero so preiskali tudi kriminalisti in upravni enoti svetovali razveljavitev dovoljenj za bivanje.

Nekaterim "študentom" so bivanje v državi namreč že odobrili. Kot je za TV Slovenija poročala Tadeja Anžlovar, sta namreč dve visoki zasebni šoli v tem prepoznali zaslužek. Povezali sta se z agencijo iz Indije, ki v zameno za plačilo "študentom" ureja dokumente. Tako so ti dobili dovoljenja za bivanje, šola, ena izmed teh je Visoka šola za poslovne vede Ljubljana, pa bi lahko dobro zaslužila s šolninami (več 100 tisoč evrov), zaračunali pa so jim tudi 200 evrov vpisnine.

Potem ko so zadevo začeli raziskovati novinarji, so jim iz šole sporočili, da študentov k njim ne bo, ker da ni dovolj časa za ureditev dokumentov. Policija je ljubljanski upravni enoti svetovala, naj razveljavi dovoljenja za gibanje, saj gre za zlorabo. Da lahko gre za rizične migracije in sum fiktivnega vpisa, je ljubljansko visoko šolo sicer opozorilo tudi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Iz mariborske šole Academia so sporočili, da že eno leto opozarjajo na to problematiko. Tudi ta šola je namreč imela možnost sprejeti tuje študente. Iz šole so sporočili, da ne želijo biti "vstopna točka za Evropo", zato vsakega študenta, ki se prijavi na študij, preverijo, kar vključuje preverbo agencije, ki ureja dokumentacijo, in tudi pogovor z bodočim študentom.

Mladi bi za "študij" v Sloveniji sicer plačali med 3.000 in 6.000 evri šolnine in še 2.000 evrov za ureditev dokumentov. Za vsoto med 5.000 in 8.000 evri bi tako tisti, ki ne izpolnjujejo pogojev za pridobitev vizuma, vstopili v Evropsko unijo, kar je, kot poroča TV Slovenija, manj kot bi za pot plačali kriminalnim združbam.

A. K. K.
Prijavi napako
Komentarji
SamoRes
# 26.09.2017 ob 09:11
Sedaj ima vsaka vas zasebno fakulteto, ki niti profesorjev nima, predavanja pa kar po videu predvajajo. Čez kako leto bo pol Slovenije magistrov. Neuporabni študiji za polnjenje zasebnih žepov in štancanje ničvrednih diplom s katerimi si prek vez in poznanstev zagotoviš mesto v javni upravi. Žalostna realnost Slovenije.
Miham
# 26.09.2017 ob 09:22
Sploh na Univerzo v Novi Gorici se radi vpisejo, baje 100 nepalcev, cez par mesecev pa ne duha ne sluha...

ljudje se znajdejo, EU pa "naivna"...
smallbudget
# 26.09.2017 ob 09:15
Odgovorne na teh "poslovnih" šolah takoj ovaditi za tihotapljenje ljudi.
cannex
# 26.09.2017 ob 09:03
Nujna je ukinitev zasebnih šol saj je prišlo do razvrednotenja visokega šolstva in do zlorab.
penzl
# 26.09.2017 ob 09:58
Pa ravno prejšnji teden sem pod članek o državljanstvu napisal, da država preveč lahkomiselno izdaja dovoljenja za bivanje in bil izbrisan. Tu imate zdaj dokaz.

Te zasebne kvazi fakultete so pa itak katastrofa.
el CARTEL
# 26.09.2017 ob 09:16
študentje plačajo šolnine (namreč za tuje študente so naši faksi privatni, vsi po vrsti),
očitno pa v EU ne obstaja nadzor kaj se potem dogaja, ko nekdo plača šolnino.

seveda so nekateri faksi začeli izkoriščati to.
potrebno jih je zakonsko pač omejiti. naj nadzorujejo svoje študente
unitrode
# 26.09.2017 ob 10:55
Med letoma 2004 in 2009 se je število visokih šol in fakultet povečalo iz 40 na 90. Od tega za nobeno tehniško ali naravoslovno!!! Ker ima precej teh "visokih šol in fakultet" koncesijo gre pri tem za neumno zapravljanje davkoplačevalskega denarja. Še več škode pa naredijo produkti teh šol takrat ko se zaposlijo (mnogokrat) na vodilnih mestih. Sicer pa primer: na Fakulteti za evropske pravne študije v N. Gorici lahko doktoriraš brez enega samega znanstvenega članka (kot prvi avtor); ni potrebno niti objaviti članka v uglednem tisku kot je Gorenjski glas, Kamniško občan ipd.
veza
# 26.09.2017 ob 10:30
Pri nas imamo veliko tega fiktivnega študija, vse te vaške univerze so fiktivne, služijo pa realen denar!
pikam_dopust
# 26.09.2017 ob 09:01
In kako to preprečiš? Razen, da ubereš Trumpovo metodo in vse, ki imajo določen potni list zavrneš že na vratih?
cairns
# 26.09.2017 ob 11:27
Najbolj pohlepni in požrešni so, poleg tajkunov in politikov, še visokošolski profesorji.
Špica pa so višokošolski profesorji v politiki. Njihov pohlep pa nima mej.
elGoyc
# 26.09.2017 ob 10:52
Zakaj? Največje razvrednotenje je povzročil Google z Youtubom, zaradi česar vsak misli, da se spozna na vse. V resnici pa nimajo pojma o realnosti.

Ne bi ravno ukinjal zasebnih šol, ampak prepad med znanjem, ki ga dobi nek študent na "državni" univerzi kot redni študent in znenjem predvsem s področja raznih "mehkih" ved, kot so razne posloven , organizacijske itd. šole, ki jih naredi praktično vsak, ki plača šolnino in spiše par seminarskih nalog, je občutno prevelik.
Kar se tiče Googla, se popolnoma strinjam. Povsem uredu, da pogledaš kako zamenjati žarnico na avtu in speči steak, ampak neprimerno in celo nevarno, če bi se hotel naučiti sezidati hišo, popraviti zavore ali narediti dinamit.
Grešnica
# 26.09.2017 ob 11:13
Kolikor vem tudi na državni ravni plačujemo programe, ki proizvajajo nezaposlljive študente. Še več, predmet na (avtonomni!) državni univ. se ne ukine, dokler profesor (končno) ne gre v penzijo. Vmes se pa zelo malo posodablja. Plačujemo torej "želje za Božička" oz. pardon "želje za Dedka Mraza". Še vedno!
smartass2011
# 26.09.2017 ob 10:52
Imamo takšne super fakultete, ki omogočajo pot v EU in tako super državno banko, kjer lahko operete denar. Zgled poštenosti!
Binder Dandet
# 26.09.2017 ob 19:03
Pozdravljam obcutljivost drzave. Ne razumem, zakja ta manjka pri ilegalcih, ki jih sredi ac kriza dobijo v kombiju in sele takrat izrazijo zahtevo po azilu. Tudi ti niso imeli namena zaprosit za azil, kar je enako kot za te studente, ki niso imeli namena studirat in je zato niihovo bivanje nezakonito
oleander
# 26.09.2017 ob 16:54
Prebral sem članek, pa še ne zastopim, v čem je srž problema.
Zato prosim pisca prispevka za pojasnilo:
1. Za koliko časa dobijo dovoljenje za bivanje in pod kakšnimi pogoji? Kaj se zgodi, ko dovoljenje za bivanje poteče? Ali je dovoljenje časovno omejeno?
2. Ali smejo ta čas tukaj delati? Če da, ali jim dovoljenje za bivanje omogoča, da delajo v drugih državah članicah?
3. Ali je ob vpisu na našo fakulteto pogoj znanje oz. udeležba na tečaju slovenščine s končnim preverjanjem znanja? Če ni, ali profesorji podajajo učno snov in preverjajo znanje v angleščini ali katerem drugem tujem jeziku?
4. Zakaj Slovenija? Ali se s takšnim izkoriščanjem lukenj v zakonodaji srečujejo tudi v drugih državah evropskega vzhoda?
pikam_dopust
# 26.09.2017 ob 17:54
Prebral sem članek, pa še ne zastopim, v čem je srž problema.
Zato prosim pisca prispevka za pojasnilo:
1. Za koliko časa dobijo dovoljenje za bivanje in pod kakšnimi pogoji? Kaj se zgodi, ko dovoljenje za bivanje poteče? Ali je dovoljenje časovno omejeno?
2. Ali smejo ta čas tukaj delati? Če da, ali jim dovoljenje za bivanje omogoča, da delajo v drugih državah članicah?
3. Ali je ob vpisu na našo fakulteto pogoj znanje oz. udeležba na tečaju slovenščine s končnim preverjanjem znanja? Če ni, ali profesorji podajajo učno snov in preverjajo znanje v angleščini ali katerem drugem tujem jeziku?
4. Zakaj Slovenija? Ali se s takšnim izkoriščanjem lukenj v zakonodaji srečujejo tudi v drugih državah evropskega vzhoda?


Končno pameten komentar.
Tudi mene zanima 1), 2) in 3).
Za 3) ti povem, da v SLO marsikakšen program poteka v angleškem jeziku že zato, ker hočejo univerze dobiti erasmus študente, če že pravih tujcev ne.

"Problem teh zasebnih univerz je zgolj v tem, da jih javni sektor priznava kot enakovredne ostalim, edino kar je pomembno je da imaš pravi papir."

Točno - to je bistvo. Zanič diplome prosperirajo v javnem sektorju, kjer je ljudem vseeno, koga vzamejo. In ker mora obstajati neka možnost tudi za politike tipa Matjaž Nemec, da se lahko kitijo z akademskimi nazivi.
Plavica1
# 26.09.2017 ob 13:23
pikam_dopust # 26.09.2017 ob 11:42 Aha. Zanimivo. V bistvu imamo dve katoliški zasebni srednji šoli, ki dajeta vrhunski kader. Ali naj tudi to ukinemo?

Mislim, da imamo tri, gimnazija Želimlje, gimnajzija Vipava in gimnazija Šentvid. Kakpen vrhunski kader pa prihaja iz katerekoli gimnazije je pa jasno, saj se morajo vsi še izšolati na fakultetni ravni za poklic, razen za kakega delavca na šalterju ali turističnega vodiča
johndeer
# 26.09.2017 ob 10:55
@ Samores podpis! O znanju teh študentov pa raje nebi. Po mojih izkušnjah so faks naredili z metodo 'kopiraj-prilepi'. Drži pa, na papirju imajo 7. ali 8. stopnjo, znanje pa v pametnem telefonu. Si bibliotekar, potem pa narediš doktorat iz financ. KAJJJJ???? Na EF ne bi šlo.
oleander
# 26.09.2017 ob 18:42
Prek fiktivnega vpisa do sociale.

No, to bi bilo še dodatno vprašanje ...

Čeprav se čudno zdi - so potem ti študenti samoplačniki upravičeni do sociale?
tara sagadin
# 26.09.2017 ob 16:38
No, če smo pa že pri tem...
Pod kakšnimi pogoji pa se vpišejo v Srednjo šolo Makedonci, Albanci... (zastojn!!!)?
Ti fiktivni vpisi mi gredo že pošteno na živce ker ne morem razumeti, kako lahko ima en tujc (čigar njegova država ni v EU) enake pravice kot slovenski dijak (subvencija prevoza, malice...) Edini njegov namen pa je itak delo prek študenta in pobeg v Nemačko.
Jagoda Lilit
# 26.09.2017 ob 13:38
In zakaj bi bile zasebne fakultete slabše od državnih? Poznam nekaj oseb, ki so končale FDV in imajo manj znanja od oseb, ki so končale Višjo ekonomsko šolo iz Celja.
Tetameta
# 26.09.2017 ob 09:52
Đermani ima pač boljše fakultete.
Pa verjetno jih tudi res ima....
oleander
# 26.09.2017 ob 17:04
Največje razvrednotenje je povzročil Google z Youtubom,

No, to pa je posploševanje. Jaz sem se samo z Youtubom naučil skuhati in speči nekaj prav finih obrokov, očistiti in zamenjati dele v računalniku in še marsikaj drugega. Brez googlovega iskalnika zelo verjetno ne bi našel spletišča, kjer sem dobil do pike vse informacije, s katerimi sem serviserju lahko vnaprej povedal, kaj je treba popraviti, in še bi lahko našteval. Ne dajajte mi gugla in youtuba v nič, no :--)
ElTorro
# 26.09.2017 ob 16:45
@jagoda
Moja žena je delala magisterij na eni od teh zasebnih šol.
Dam roko v ogenj, da ga je sposoben narediti vsak, ki je končal srednjo ekonomsko.
ElTorro
# 26.09.2017 ob 16:41
Problem teh zasebnih univerz je zgolj v tem, da jih javni sektor priznava kot enakovredne ostalim, edino kar je pomembno je da imaš pravi papir.

Zagotavljam vam, da gospodarstvo teh diplom ne jemlje preveč resno. Kdo pa bo dal težo diplomi fakultete, ki se oglašuje s tem, da "pri nas diplomira več kot 90% vpisanih"?
veza
# 26.09.2017 ob 12:51
pikam_dopust
# 26.09.2017 ob 11:43

Najbolj pohlepni in požrešni so, poleg tajkunov in politikov, še visokošolski profesorji.
Špica pa so višokošolski profesorji v politiki. Njihov pohlep pa nima mej.

In velika večina jih je zaposlena na državnih univerzah. Si pozabil povedati...


ja, a šušmarijo pa na privatnih univerzah, tu si pozabil dodati še zdravnike in sodnike.
pikam_dopust
# 26.09.2017 ob 11:43
Najbolj pohlepni in požrešni so, poleg tajkunov in politikov, še visokošolski profesorji.
Špica pa so višokošolski profesorji v politiki. Njihov pohlep pa nima mej.


In velika večina jih je zaposlena na državnih univerzah. Si pozabil povedati...
jureimacure
# 26.09.2017 ob 18:34
Prek fiktivnega vpisa do sociale.
garmond
# 26.09.2017 ob 14:44
To pa so ti privatne šole, važen je samo profit, ne glede na to nakakšen način ga ustvariš.
cockatoo
# 26.09.2017 ob 14:23
unitrode

Sicer pa primer: na Fakulteti za evropske pravne študije v N. Gorici lahko doktoriraš brez enega samega znanstvenega članka (kot prvi avtor); ni potrebno niti objaviti članka v uglednem tisku kot je Gorenjski glas, Kamniško občan ipd.

Aaaaaaaaa??!! Kam smo prišli.. Če bi imela podjetje nikogar z diplomo teh privatnih kvazi fakultet ne bi zaposlila. Da ne govorim o poštenosti teh študentov, ki to niso ... So samo sprehajalci do faksov in nazaj. Če sploh .. No, pa tudi profesorjev, seveda kakopak ..
mrgo12345
# 26.09.2017 ob 12:49
Poglejte bolj pozitivno ...
...če bi Cerar pred dvema letoma tistemu milijonu migrantov (via Đermani) pokasiral 5000-8000 eur po glavi... :)
navigator007
# 26.09.2017 ob 11:04
@elGoyc
Vse, kar si napisal, drži, a ker sodobna družba nima več možnosti zagotavljanja znanja za 45 let delovne dobe, moramo računati z vse večjo potrebo po resničnem vseživljenjskem izobraževanju, ki presega zgolj floskule na razpisih. Pri izobraževanju za zaposlene oziroma odrasle ljudi se pa državne izobraževalne ustanove lahko samo skrijejo pred zasebnimi. Državne običajno zaračunajo več denarja za leto študija, nudijo pa samo precej nerealne urnike predavanj in preverjanj znanj - včasih kar skupaj z rednimi študenti. Obseg znanja pa se bo z iGen generacijo tako in tako krčil v celotnem izobraževalnem sistemu.
pikam_dopust
# 26.09.2017 ob 11:42
Nujna je ukinitev zasebnih šol saj je prišlo do razvrednotenja visokega šolstva in do zlorab.

Aha. Zanimivo. V bistvu imamo dve katoliški zasebni srednji šoli, ki dajeta vrhunski kader. Ali naj tudi to ukinemo?

Odgovorne na teh "poslovnih" šolah takoj ovaditi za tihotapljenje ljudi.

Ne dvomim, da imaš dokaze za to, ali ne?

"seveda so nekateri faksi začeli izkoriščati to.
potrebno jih je zakonsko pač omejiti. naj nadzorujejo svoje študente"


Kako misliš pa to izvajati? Jim bomo dali kakšno zapestnico na noge, kot zapornikom, da bomo ves čas vedeli, ali so na stranišču ali v knjižnici?

Pod črto lahko sklenem tole: zanič napisan članek, ki je s seboj privlekel še zanič komentarje. Pa naj še kdo reče, da se ves problem skriva v anonimnosti komentatorjev. Tole je šolski primer, da večji del krivde nosijo prav novinarji, ne pa javnost.
Skippy
# 26.09.2017 ob 09:55
Nujna je ukinitev zasebnih šol saj je prišlo do razvrednotenja visokega šolstva in do zlorab.

Zakaj? Največje razvrednotenje je povzročil Google z Youtubom, zaradi česar vsak misli, da se spozna na vse. V resnici pa nimajo pojma o realnosti.
Isao
# 26.09.2017 ob 09:05
Gre torej za sum in svetovanje policije za razveljavitev dovoljenja za bivanje. Konkretnih dokazov torej ni. Novinarka tudi ni preverila, če vpisani sploh izpolnjujejo pogoje vpisa in jih obdolžila goljufanja. Če bi ti študetnje prišli iz zahodnih držav , jih nihče ne bi prevejal in vsi bi se hvalili kako dobre so naše univerze.
Kazalo