Velik del priprave vsebin RTV-ja sloni na delu honorarnih sodelavcev z avtorskimi pogodbami. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek
Velik del priprave vsebin RTV-ja sloni na delu honorarnih sodelavcev z avtorskimi pogodbami. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek

Stroški dela honorarnih sodelavcev Radiotelevizije Slovenija znašajo 28 odstotkov vseh stroškov dela, samo na Televiziji Slovenija pa je ta delež 40-odstoten. Razlog je v specifiki medija, ki zahteva občasno sodelovanje s plesalci, scenografi, kostumografi, pevci in igralci pa tudi voditelji, pojasnjuje javni zavod.

Ne le v zabavnem, težave tudi v informativnem programu
Težave bodo nastale tudi v informativnih programih, saj imajo številni sodelavci informativnih programov pogodbe sklenjene le za obdobje treh ali šestih mesecev. To pomeni, da se bodo nekatere iztekle že konec marca.

Generalni direktor Marko Filli je odgovorne za sklepanje pogodb že obvestil, da se sklepanje teh do nadaljnjega prepove. Tako je namreč sklenila vlada, ki je odločila, da je v javnem sektorju do nadaljnjega prepovedano na novo sklepati avtorske in svetovalne pogodbe.

Vodstvo RTV-ja je zato ministru za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turka pisno obvestilo o posledicah takšnega sklepa. Odgovor pričakujejo, ko se minister vrne s službene poti.