Slovenija
false
Vsa volišča morajo biti dostopna invalidom. Foto: BoBo
VIDEO
Pred volitvami: Kaj moraj...

Dodaj v

Priprave na volitve, stranke morajo pohiteti z vlaganjem volilnih list

Kandidatne liste morajo biti vložene do 3. maja
16. april 2018 ob 21:39
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA, Televizija Slovenija

Lani spremenjena volilna zakonodaja je prinesla nekaj novosti, ki bodo prvič veljale na junijskih predčasnih parlamentarnih volitvah.

Novela zakona o volitvah v državni zbor je skrajšala rok za vložitev kandidatnih list, in sicer s 25 dni pred dnevom glasovanja na 30 dni pred dnevom glasovanja. Na ta način je Državna volilna komisija (DVK) pridobila dodatnih pet dni za pripravo in tiskanje glasovnic.

Rok za vložitev kandidatur se bo iztekel takoj po prvomajskih praznikih, zato je DVK opozorila, da med prazniki vlaganje kandidatur ne bo mogoče. Predlagatelje je zato pozvala, naj kandidatne liste vložijo pred prazniki ali pa 3. maja.

Prav tako je s spremembo volilne zakonodaje DZ določil, da morajo biti vsa volišča dostopna invalidom. Ta določba se je začela uporabljati 1. februarja letos in bo torej prvič veljala že na referendumu o zakonu o drugem tiru, nato pa še na predčasnih državnozborskih volitvah.

Koliko podpisov potrebujejo stranke?
Najmanj podpisov potrebujejo parlamentarne stranke, ki lahko listo kandidatov v vsaki volilni enoti vložijo zgolj s podpisi treh poslancev. Druge politične stranke v posamezni volilni enoti listo kandidatov vložijo s podpisi volivcev iz te volilne enote. Če listo v skladu s pravili stranke določajo člani s stalnim prebivališčem v volilni enoti, potrebujejo 50 podpisov. Vendar je običajno določanje kandidatnih list v rokah organov stranke, zato v tem primeru za vložitev liste potrebujejo 100 podpisov.

V primeru, da kandidatno listo vlaga skupina volivcev, pa mora podpise podpore prispevati najmanj tisoč volivcev iz volilne enote. Pri tem je pomemben pogoj, da na kandidatni listi noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 35 odstotki skupnega števila kandidatov na listi.

Najpomembnejši datumi za volivce
Do 3. maja morajo DVK obvestiti tisti, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini in bi želeli glasovati po pošti ali na diplomatskem predstavništvu. Po pošti lahko glasujejo oskrbovanci domov za starejše, volivci, ki so v bolnišnicah ali zaporu, in invalidi. Zato morajo okrajno volilno komisijo o tem obvestiti do 23. maja. 30. maja pa mora biti komisija obveščena o tistih, ki želijo glasovati na volišču zunaj svojega okraja ali pa na domu.

Od 29. maja do 31. maja bo na sedežih okrajnih volilnih komisij potekalo predčasno glasovanje, 1. junija pa se bo uradna kampanja končala in začel se bo volilni molk.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
slovenc1
# 16.04.2018 ob 22:28
Še vedno smo brez bistvene spremembe volilnega sistema v kombiniranega,ki bi združil proporcionalno in večinsko glasovanje ter zagotovil,da bi volili tako program kot ljudi. Nujno potreben bi bil tudi dvig praga za vstop v DZ na 5% za posamezno stranko,10% za koalicijo 2 strank,15% za koalicijo treh strank in 20% za koalicijo 4 ali več strank kot je to urejeno na Madžarskem in Češkem. Lahko pa bi ukinili tudi volilni molk,ki je povsem nepotreben.
Neikius
# 16.04.2018 ob 22:44
Zakaj je potreben dvig praga in kaj hočeš povedat s to mejo za koalicijo? Itak potrebujeta biti obe stranki iz koalicije v DZ, tako da je pač prag seštevek?
sejnik
# 17.04.2018 ob 02:05
@santaonn
DVK ima spletno stran z vsemi informacijami, v 21. stoletju smo ...
FDVjevec
# 16.04.2018 ob 23:58
Pri tem je pomemben pogoj, da na kandidatni listi noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 35 odstotki skupnega števila kandidatov na listi.
________
Obvezne kvote torej? Vsaj 35% mora biti žensk na listi, čeprav niso vse primerne za kandidatke? In obratno, 35% ljudi na listi mora biti moških, čeprav niso vsi primerni za kandidate?
Kaj če bi se šli meritokracijo?
seronja80
# 17.04.2018 ob 07:36
samo upamo lahko da SDS pozabi oddati svojo vlogo..
slovenc1
# 16.04.2018 ob 22:59
@Neiklus
Dvig praga bi poskrbel za manjšo razdrobljenost mandatov,glede koalicij je pa tako,da je precej nepošteno do ostalih strank,da se recimo 2 ali 3 stranke povežejo v koalicijo in prečkajo prag na isti način kot ena sama stranka. In kot si dejal seštevek glasov za obe stranki mora biti recimo vsaj 10% če pa jima to ne uspe nista v parlamentu.
nocik
# 16.04.2018 ob 22:59
Če mata skupno listo, je prag 4%...
iluvatar
# 17.04.2018 ob 07:36
..naj se farsa nadaljuje..
Šentvid
# 18.04.2018 ob 08:33
@stewie 08.24
On živi v Lasvanski dolini a izvolijo ga z 6003 glasov ZA , na Grosupeljskem hribovju . Prav za prav on liste ne potrebuje ,
Kihne v Ljubljani slisi se v posavju !
lp
stewie
# 17.04.2018 ob 08:24
Na kateri listi sploh kandidira ta Janšo?
pobrisan
# 17.04.2018 ob 13:58
"Na kongresu M(arjana) Šarca se je pokazalo, kar smo nekateri dolgo slutili. LMŠ je v bistvu Zares. Enake skrajnosti, ista retorika in iste interesne skupine t. j. ozadja. Manjka le Biščak (Bogdan - nekdanji generalni sekretar stranke Zares, še prej pa direktor LDS, in dolgoletni zaupnik Gregorja Golobiča)." ...

... Tako je Tomaž Štih, nekdanji programski direktor Državljanske liste, iz Londona na twitterju v enem samem stavku duhovito in cinično ocenil celotno bistvo sobotnega kongresa Liste Marjana Šarca v Medvodah. Štih ima popolnoma prav, gre za predstavo ter analizo, ki jo lahko podpišejo vsi boljši poznavalci slovenske politike, in ne nazadnje, Štihovo analizo potrjuje tudi struktura potencialnih volilnih glasov, ki jih (pri)dobiva Marjan Šarec. Gre za glasove levice. In ker je volilne glasove na desni strani začel pospešeno izgubljati, je Šarec že javno oznanil, da ima njegova hčerka na dan parlamentarnih volitev, 3. junija, obhajilo in da bo on tam. Ja, vse je v funkciji politike, tudi eksplicitno zasebni družinski dogodki.....
AMFIBIJA
# 17.04.2018 ob 07:43
PRIPRAVE NA VOLITVE

Tečejo priprave na volitve,
v neki, saj pomembno ni, državi,
prav skrbnó vnaprej se vse pripravi,
zgledne predvolilne so storitve.

Za vložitev list so roki krajši,
komisiji s tem se lajša delo,
časa prostega bo več, veselo
naj porabi se, ta čas bo slajši.

Kvote se po spolu predpisuje,
v teh brezspolnih časih prav nič čudno,
in po drugi strani skrajno budno
sproti se podpise pregleduje.

Teh je vedno več sedaj potrebnih,
da se ne izmuzne nepravilnost,
da poveča s tem se kredibilnost,
manj da interesov bo zasebnih.

Kmalu bo zadeva, upam, čista,
stvar tako naj se zakomplicira,
pade da poslednja še ovira,
da bo zopet ena sama lista.
santaonn
# 17.04.2018 ob 00:12
Ja kaj lahko prosim napišete malo bolj podrobno KAKO 'obvestit DVK' za tiste ki bomo glasovali v tujini? Pol se bojo pa čudli da je nizka volivna udeležba..
Kazalo