Slovenija
Nastop na letošnjih parlamentarnih volitvah je že napovedalo več kot 20 strank. Foto: BoBo
Na zadnjih parlamentarnih volitvah je bila udeležba le 51,7-odstotna. Foto: BoBo

Dodaj v

Parlamentarne stranke zadovoljne z datumom volitev

Nastop na volitvah je že napovedalo več kot 20 strank
14. april 2018 ob 15:40
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Parlamentarne stranke so pričakovale, da bodo volitve razpisane za 3. junij. Ob tem nekatere poudarjajo, da mora DZ pred volitvami odločiti še o nekaj pomembnih vprašanjih.

Za SMC je najpomembnejše dejstvo, da so na volitve pripravljeni. "Imamo verodostojen in izvedljiv program ukrepov za vsa temeljna področja družbe in razvoja, imamo ljudi, ki so sposobni soodločati o najpomembnejših vprašanjih naše sedanjosti in prihodnosti, in imamo izkušnjo vodenja države skozi celoten mandat, ki si ga bomo zapomnili po tem, da se je v Slovenijo vrnil optimizem in smo začeli znova razmišljati o tem, kako živimo, in ne več, kako naj preživimo," so navedli.

V SDS-u pravijo, da so "predčasne volitve teden dni pred rednimi volitvami in odstop vlade Mira Cerarja z vsem spremljajočim dogajanjem samo še ena izmed številnih volilnih prevar, ki smo jim priča v Sloveniji". "Zadnje tedne smo tako spremljali obračune med koalicijskimi partnerji in brezglavo koalicijsko vlaganje zakonov na eni strani, hkrati pa smo ponovno doživeli pomanjkanje volje za reševanje bistvenih problemov za slovensko državo, kot je primer NLB in z njim povezane sodbe na Hrvaškem. Namesto resnega zaključka mandata smo bili pred volitvami priča le še dodatnemu plenjenju države in davkoplačevalcev," so dodali.

Iz SD-ja so sporočili, da je odločitev o razpisu volitev v pristojnosti predsednika republike in jo kot tako spoštujejo. Navedli so, da so na volitve pripravljeni, ostajajo pa pri stališču, da bi bilo v največjem interesu države, če bi bile volitve ob prvem mogočem roku.

V DeSUS-u so pričakovali, da bodo volitve 3. junija, da se bo kampanja lahko začela po prvomajskih praznikih. "Na volitve smo že dolgo pripravljeni, tako da teden prej ali pozneje ne igra vloge," so navedli.

Za NSi je to legitimna odločitev Pahorja. Ponovili so, da moramo v Sloveniji čim prej dobiti novo, operativno vlado s polnimi pooblastili, ki se bo lotila pomembnih izzivov, ki so pred nami.

V Stranki Alenke Bratušek menijo, da bi volitve tako ali tako bile na začetku junija. Zato to, da je datum predčasnih volitev tako blizu datuma, ko bi imeli redne volitve, po njihovem prepričanju zgolj potrjuje, "da je predsednik vlade Miro Cerar odstopil, da bi se ognil odločitvam o drugem tiru, o plačah v javnem sektorju, odgovornosti glede napak pri upravljanju NLB-ja in odvrnil pozornost s kaosa, ki ga njegova vlada pušča v zdravstvu".

Za koordinatorja Levice Luko Mesca je bolj kot datum volitev bistveno to, kaj bodo do takrat naredili. Spomnil je, da je trenutno v parlamentarni obravnavi več predlogov zakonov, ki čakajo na zakonodajni epilog. "V Levici si želimo, da bi uredili predvsem dve stvari, ki se vlečeta že celoten mandat: otroške dodatke za 48.000 revnih otrok in zagotovitev nadzora nad študentskimi organizacijami - ŠOS in ŠOU," je opomnil.

Nastop na volitvah napovedalo 20 strank
Nastop na letošnjih parlamentarnih volitvah je že napovedalo več kot 20 strank. Med njimi so vse zdajšnje parlamentarne stranke (SMC, SDS, DeSUS, SD, NSi, Levica in Stranka Alenke Bratušek), stranke, ki so nekoč že bile v parlamentu in se želijo vanj vrniti, pa tudi nekatere novoustanovljene.

V parlament se bosta tako poskušali vrniti zunajparlamentarni stranki SLS in LDS, za poslanske mandate pa se bo potegovala tudi Združena levica - Demokratična stranka dela, ki je bila sicer del v parlament uvrščene koalicije Združena levica na prejšnjih volitvah.

V predvolilnih mesecih letošnjega leta so se z namenom nastopa na volitvah ustanovile tudi stranke Za zdravo družbo, Gibanje Skupaj Naprej ter Davkoplačevalci se ne damo več, novinar Bojan Požar je prevzel Listo za Maribor in jo preimenoval v Listo novinarja Bojana Požarja, Nova ljudska stranka Slovenije in Glas za otroke in družine pa sta sklenili predvolilno koalicijo Kangler & Primc - Združena desnica.

Nove stranke poslancev
Na volitvah bodo nekateri zdajšnji poslanci DZ-ja nastopili s svojimi strankami. Bojan Dobovšek se na volitve podaja z lani ustanovljeno Dobro državo, Janko Veber pa je letos ustanovil stranko Sloga. Poslanec Andrej Čuš bo na tokratnih volitvah nastopil na čelu stranke Zeleni Slovenije, ki odslej v nazivu nosi tudi njegovo ime in je dogovor o skupnem nastopu na volitvah podpisala z več drugimi organizacijami, s katerimi želijo predstavljati t. i. tretji blok.

Za glasove volivcev se bodo potegovali tudi Solidarnost, Gibanje Zedinjena Slovenija, Socialna stranka Srbov Slovenije ter Lista za pravičnost in razvoj, volilni tekmi pa se bo zagotovo pridružil še kdo.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
vihraviuporabnik
# 14.04.2018 ob 16:20
JJ bo zmagovalec !! A ni super ?
bernr
# 14.04.2018 ob 16:32
Če bi volitve kaj spremenile bi jih prepovedali. Volitve so podobno kot novo leto, novo leto novo upanje. Po nekaj dnevih je vse po starem.
cairns
# 14.04.2018 ob 19:58
Parlamentarne stranke zadovoljne z datumom volitev

Britanska ambasadorka tudi.
svatne
# 14.04.2018 ob 18:56
3. junija 2018 ne bom šel volit, ker mi to zakon prepoveduje. V zakonu piše, da sme voliti, kdor "je na dan glasovanja dopolnil 18 let starosti". Jaz bom "na dan glasovanja" dopolnil veliko let višjo starost.
twofours44
# 14.04.2018 ob 17:36
Heksenšus - to kar pišeš nima veze z elektronskim glasovanjem. V ZDA moraš še vedno osebno priti na volitve, le da glas oddaš v neko elektronsko skrinjico.
Blockchain tehnologija že omogoča popolnoma varne in zanesljive načine, pomembno je tudi to, da nihče ne more spreminjati rezultatov.
NePo
# 15.04.2018 ob 11:31
Aktivne v ustvarjanju tragikomedije Slovenija bo postala druga Švica bi rad v času njihovega predvolilnega prebijanja in drenjanja v ospredje opomnil na misel Alberta Einsteina: »Blaznost je vedno znova in znova ponavljati isto stvar in pričakovati drugačne rezultate.«. Sam dodajam znano misel, da volk dlako menja narave pa nikoli in vprašanje, kaj simbolizira prašiče pri drenjanju h koritu.
tweety7
# 15.04.2018 ob 10:45
Tudi na teh Volitvah v DZ bom glasoval ZA Stranko Alenke Bratušek !

Stranki napovedujem 5%
los-t
# 14.04.2018 ob 19:19
V 26 letih so se vsi isti obrazi izkazali za lopove, novi pa za nesposobne, a ma res še smisla it na volitve? Nam bo bolj če ratamo spet provinca Habzburžanov, ko pa če spet izvolimo te iste tipe....
Pitura
# 14.04.2018 ob 18:22
SDS 50+10 A NI TO SUPER
PikiMiki
# 14.04.2018 ob 17:39
@Heksenšus
Se rajši sprehajam brez izgube časa na volišču.
Drugače pa ne govorim o ameriškemu elektronskemu glasovanju, ampak glasovanju preko spleta. Razlika je v tem da moraš pri njihovem sistemu še vedno hodit na volišče. Pri spletnem bi pa lahko glasoval iz bilo katere lokacije na svetu, seveda če imaš dostop do spleta.
Heksenšus
# 14.04.2018 ob 17:25
@PikiMiki

Bog pomagaj, malo sprehoda ne škodi. Če ne živiš ravno na kmetiji nekje v gričevju, ne bi smel živeti daleč od svojega volišča.
Sicer pa bi bilo elektronsko glasovanje zanimivo, še posebej glede varnosti. da ne bi bilo na koncu tako, kot so nekajkrat poročali v ZDA, kjer so na elektronskih voliščih ljudje izbrali eno opcijo, obkrožila pa se je druga.
tureavanture
# 14.04.2018 ob 16:11
tudi mene ni 3. junija

nič zato, saj se vse, da bo vse isto kot do sedaj
SamoRes
# 29.04.2018 ob 13:02
brezposelni
# 16.04.2018 ob 08:53
tureavanture


# 14.04.2018 ob 16:11
tudi mene ni 3. junija

nič zato, saj se vse, da bo vse isto kot do sedaj


O tistih, ki kandidirajo, bi morali navesti, kako so se udeleževali volitev in referendumov.

Morali bi jih še vprašati, če so za istočasne izvedbe referendumov i volitev.
Blaž Babič
# 15.04.2018 ob 20:42
Če pred volitvami 6. člen ZVRK ne bo usklajen z Ustavo, bodo tudi te volitve neustavne, torej na dolgi rok spodbojne.

Poziv Predsedniku Republike Slovenije k zadržanju volitev in referenduma
prizemljen
# 15.04.2018 ob 16:10
Vsi, ki vas 3. junija ne bo v Sloveniji. ste že kdaj slišali za predčasne volitve in/ali glasovanje po pošti?
stewie
# 15.04.2018 ob 12:47
Tweety, tvoje napovedi na teh volitvah v DZ so nekje na isti ravni, kot na Eurosongu, ko našim napoveduješ zanesljiv nastop v finalu.
teta-pehta
# 15.04.2018 ob 10:25
Volite tiste, ki jih mediji zamolčijo: Pirati.
poupette
# 15.04.2018 ob 09:14
Za tiste, ki vas 03.06. ni doma: obstoja tudi moznost voliti po posti! Zavedajte se, iti na volisce, je prva drzavlja ska dolznost! Tudi ce potem naredis volilni list neveljaven. Tvoj glas potem nihce vecne more "uporabiti"
genniuuss
# 15.04.2018 ob 08:26
P.S. za drugi stavek mi lahko date 1000 minusov, ampak dejstvo je, da večina volilcev sedaj Šarca voli le-tega samo zato, da ne bo Janša s svojimi ovcami na čalu države...

haha,
sam to rundo, ste ga pa u kamn,
ljudje ne vedo kdo je boljši, cerar a šarec,
tako da bosta dobila fifti fifti,
Janez pa samo mal več kot fifti,
pa bo sstavljal vlado.
tabonir
# 14.04.2018 ob 19:28
A volitve veljajo v primeru, da bo udeležba nižja od 50%? :)
PikiMiki
# 14.04.2018 ob 16:53
Meh. Če bi se dalo glasovat preko neta, bi si mogoče še vzel par minut za glas stisnt. Ker pa se v naši preljubi državi to ne da, bom šel pa kot ponavadi brez telefona na skret.
AM
# 14.04.2018 ob 16:16
Pričakovan kompromis
stewie
# 15.04.2018 ob 06:38
Kaj pa Vili K. je zadovoljen?
Bivši uporabnik
# 14.04.2018 ob 19:25
3. junija me ni v Sloveniji. No, boste pač morali ostali Slovenci voliti tako, da SDS ne bo zmagala volitev... Bi pa sicer volil pirate. Me zanima, če bodo letos dobili sploh kako šanso v javnih soočenjih.

P.S. za drugi stavek mi lahko date 1000 minusov, ampak dejstvo je, da večina volilcev sedaj Šarca voli le-tega samo zato, da ne bo Janša s svojimi ovcami na čalu države...
twofours44
# 14.04.2018 ob 16:01
Glede na dejstvo, da je Slovenija med najbolj naprednimi in razvitimi državami kar se tiče blockchain tehnologije (TOP 5 na svetu), bi morali nemudoma vzpostaviti sistem elektronskih volitev in referendumov. Na ta način bi močno povečali volilno udeležbo in znižali stroške za več kot 90%.
[MOD]Beslic
# 14.04.2018 ob 19:02
A si 18. rojstni dan preskočil? Dopolniti in imeti sta dva različna pojma.

Moj point: nisi duhovit
atlet400
# 14.04.2018 ob 16:15
Sploh ni pomembno kdo bo zmagal na volitvah, saj slovenski politiki ne premorejo narodne zavednosti in pokončnosti, in še bolj slepo sledijo določenim organizacijam kot so to počeli v Jugoslaviji. Pa naj bodo to levi ali desni. Današnji ljudje v slovenski politiki so v večini zelo nečastni ljudje.
lisjak117
# 14.04.2018 ob 18:07
Gremo Čuš!
Kazalo