Podpisniki izjave napovedujejo nadaljnje akcije, vse do internacionalizacije problema. Foto: MMC RTVSLO
Podpisniki izjave napovedujejo nadaljnje akcije, vse do internacionalizacije problema. Foto: MMC RTVSLO
Politični pristiski na RTV-ju?

"Podpisani člani Programskega sveta RTV Slovenija z zaskrbljenostjo ugotavljamo, da se politični pritisk aktualne oblasti na RTV Slovenija stopnjuje," so zapisali. Njihova izjava je odziv na seje odbora DZ-ja in parlamenta, na kateri je del poslancev vodstvu očital negospodarno ravnanje z denarjem in poslabšanje kakovosti ter univerzalnosti vsebin.

Celotno izjavo članov programskega sveta lahko preberete tukaj.

"Prav to vodstvo je uspelo hišo voditi brez izgub, za razliko od časov, ko so to hišo vodili ljudje iz političnih opcij, ki so v sedanjem trenutku najbolj glasne," zatrjujejo podpisani člani in dodajajo, da je med tem vodstvom javna RTV izboljšala raven pluralnosti in rahljala politično enosmernost.

Svoj protest so izrazili tudi proti zlorabi DZ-ja za obračunavanje z neodvisnim medijem v točki, ko so politiki, ministrica za kulturo in nekateri poslanci posegali in vrednotili programe RTVS. Po veljavni zakonodaji je zato pristojen Programski svet RTVS, ki to svojo vlogo po njihovih navedbah tudi opravlja, "ministričino ravnanje pa pomeni neposredno vmešavanje politike v programe RTVS," dodajajo.

Glede zahteve ministrice Majde Širca oziroma stranke Zares, da poslovanje RTVS pregleda tudi Računsko sodišče, člani sveta pravijo, da se vodstvo in oni sami ne bojijo institucije, ki mora v državi opravljati svojo zakonito vlogo. "Če pa Računsko sodišče dobi politični ukaz za preiskavo, potem se s tem v celoti postavlja pod vprašaj njegova neodvisna vloga," so prepičani.

A. S.

Politični pristiski na RTV-ju?