Vodstvo Radiotelevizije Slovenija se v zadnjem času precej ukvarja z reševanjem statusa honorarnih sodelavcev. Foto: BoBo
Vodstvo Radiotelevizije Slovenija se v zadnjem času precej ukvarja z reševanjem statusa honorarnih sodelavcev. Foto: BoBo

Vodstvo Radiotelevizije Slovenija (RTVS) že od leta 2013 poleg zaposlitvenih postopkov ureja tudi status stalnih honorarnih sodelavcev, ki že več let izpolnjujejo vse pogoje za zaposlitev. Po najnovejših podatkih, ki se nanašajo na 18. maj letos, z zavodom sodeluje 514 honorarnih sodelavcev, "pri katerih bi lahko bili izkazani elementi delovnega razmerja".

Od 514 jih 270 že v tem trenutku izpolnjuje pogoje za zaposlitev. Gre za honorarne sodelavce, ki so jih že v preteklosti, to je v več kot desetletnem obdobju, angažirala posamezna uredništva samostojno, je mogoče razbrati iz gradiva.

V gradivu, ki ga je vodstvo RTVS pripravilo za razpravo na seji programskega sveta, je poudarjeno, da bi bila hkratna zaposlitev vseh 270 stalnih honorarnih sodelavcev za zavod finančno nevzdržna, saj bi povzročila porast stroškov dela za kar tri milijone evrov. Letos aprila je zato vodstvo zavoda ob podpori sveta delavcev in sindikatov začelo individualne pogovore s sodelavci, ki "pomenijo najbolj tvegane primere".

Po njihovih besedah zavod s temi sodelavci sklepa individualne dogovore, s katerimi se RTVS zaveže, da bo na določen datum izdal pisno pogodbo o zaposlitvi, sodelavcu pa bo do takrat zagotavljal neprestano sodelovanje. Pri tem novih honorarnih sodelavcev za daljše obdobje na zavodu ni več mogoče angažirati.

Nekateri programski svetniki so izrazili bojazen, da se RTVS kljub tem dogovorom ne bo mogel izogniti novim tožbam, ki jih ne bo mogoče ovreči na sodišču. Trenutno je zavod soočen s 24 sodnimi postopki iz tega naslova. Na seji so zato brez glasu proti podprli sklep, s katerim so pozvali vodstvo, naj prouči možnost pospešitve reševanja problematike stalnih honorarnih sodelavcev.

Sklep bodo preučili tudi nadzorniki
Predsednik nadzornega sveta RTVS Domen Trobec je napovedal, da bodo sklep z vidika svojih pristojnosti proučili tudi nadzorniki. Za bolj ambiciozen pristop k reševanju problematike stalnih honorarnih sodelavcev pa se je še posebej zavzel predsednik programskega sveta Mitja Štular.

Vodstvo Radiotelevizije Slovenija v zadnjem času precej energije namenja prav reševanju statusa honorarnih sodelavcev, tudi zaradi sindikalnega pritiska. Generalni direktor zavoda Marko Filli je dejal, da nameravajo do leta 2018 zaposliti vse stalne honorarne sodelavce, ki izpolnjujejo formalne pogoje za redno zaposlitev.

Ob tem v vodstvu napovedujejo tudi ostrejši nadzor nad najemanjem novih honorarnih sodelavcev. Filli je še poudaril, da bi bilo mogoče problematiko naenkrat rešiti le z obsežnim odpuščanjem honorarnih sodelavcev, kar pa ni namen vodstva javnega medijskega zavoda, pač pa je namen postopna zaposlitev stalnih sodelavcev z izpolnjenimi pogoji.