Za večjo vidnost v prometu. Foto: Policija
Za večjo vidnost v prometu. Foto: Policija

Začasni podatki Agencije za varnost prometa kažejo, da je lani za posledicami prometnih nesreč umrlo 14 pešcev, 116 jih je bilo huje telesno poškodovanih, 465 pa lažje. Med najbolj ogrožene sodijo otroci in starejši, opozarja vodja sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mateja Markl.

Agencija pravkar končuje dejavnosti, ki so na osnovnih šolah potekale od lanskega oktobra. Dobro sodelovanje z agencijo je pohvalil vršilec dolžnosti direktorja direktorata za vrtce in osnovno šolo na ministrstvu za izobraževanje Gregor Mohorčič, ob tem pa izpostavil, da si želijo ozaveščanje dvigniti na višjo raven tudi v srednjem šolstvu.

Polovica mrtvih starejših od 65 let
Začenja se zimski del akcije Bodi previden, ki bo trajal do 15. februarja. Za starejše udeležence v prometu bodo medtem po besedah Marklove izvajali preventivne in izobraževalne dogodke. Kar polovica vseh smrtnih žrtev je bilo lani starejših od 65 let.

Težave so predvsem pri prečkanju lokalnih cest, je dejal v. d. direktorja Javne agencije za varnost prometa Igor Velov. Prav zato so že septembra lani okrepili sodelovanje z lokalnimi skupnostmi. Januarja se je končal natečaj Pešcem prijazna občina, rezultate pa bodo objavili še v tem mesecu.

Večina mrtvih pešcev znotraj naselij
Tudi Marklova se je osredotočila na težave v naseljih. Kot je pojasnila, je bila polovica smrtnih žrtev nesreč lani pešcev znotraj naselja. Glede na vse prometne nesreče, v katerih je bil udeležen pešec, pa je ta delež kar 94-odstoten, pravi.

Za varnost na najbolj težavnih lokacijah bo skrbela policija. Matjaž Leskovar z Generalne policijske uprave je povedal, da bodo dejavnosti policije tako preventivne kot represivne. Nadzorovali bodo pešce in voznike, tiste, ki ne bodo upoštevali pravil, pa bodo tudi kaznovali.