Gneča zaradi zapor naj bi bila velika. Foto: RTV SLO
Gneča zaradi zapor naj bi bila velika. Foto: RTV SLO
Vse zapore ob zasedanju Ovseja v Ljubljani
Zapore bodo začel veljati 4. novembra ob 18. uri in se končale 7. decembra ob 3. uri ponoči. Foto: RTV SLO

Pričakujemo resne zgostitve prometa, vendar smo nanje pripravljeni.

Ljubo Zajc
Avtobus Ljubljanskega potniškega prometa
Zasedanje ministrskega sveta Ovseja bo vplivalo tudi na poti avtobusov. Foto: RTV SLO
Policist na meji
Poostren nadzor zaradi zasedanja Ovseja poteka tudi na mejnih prehodih. Foto: RTV SLO

Če je voznike v zadnjih dneh oviralo slabo vreme in sneženje, 5. in 6. decembra prometne poti v prestolnici spreminja prihod več kot 80 delegacij iz 55 sodelujočih držav Ovseja ter 11 azijskih in sredozemskih partneric.

Udeleženci stanujejo v središču Ljubljane, zato je prometni režim spremenjen na Miklošičevi cesti in v okolici Gospodarskega razstavišča, kjer zasedanje poteka, torej na Slovenski, Vilharjevi in Dunajski cesti. Zastoji so zato pričakovani v jutranjih in popoldanskih prometnih konicah, saj je Dunajska cesta kot ena glavnih vpadnic v središče Ljubljane že ob povsem običajnih dnevih polna jeklenih konjičkov.

Navodila udeležencem v prometu in kakšna je ureditev tovornega prometa, si preberite tukaj.

Kje so prometne zapore?
Od nedelje, 4. decembra, od 18. ure pa do 7. decembra ob treh ponoči je načrtovana delna zapora Dunajske ceste od križišča Bavarski dvor do Linhartove ceste. Za promet, kolesarje in pešce je zaprt desni vozni pas Dunajske ceste od središča Ljubljane proti Bežigradu.

Na avtocesti se morajo vozniki v koloni umakniti vsak na svojo stran, tako da se bodo delegacije mimo odpeljale po sredini cestišča.
Popolnoma je od Železne ceste do Dunajske ceste zaprta Vilharjeva cesta. Vilharjeva cesta je zaprta tudi za pešce in kolesarje.

Za vozila je popolnoma zaprta tudi Miklošičeva cesta od Dalmatinove do Nazorjeve ulice, razen za imetnike dovolilinc MOL-a in goste hotela Union.

Na pot se odpravite zgodaj
Ker je večina delegacij na brniško letališče prispela 5. decembra v zgodnjih jutranjih urah, je vodja sektorja za cestni promet generalne policijske uprave Ljubo Zajc od 6.00 do 9.30 napovedal zgoščen promet na koncu gorenjske avtoceste in v središču Ljubljane. Vsem udeležencem prometa je zato svetoval, naj na pot odidejo bolj zgodaj kot običajno, uporabljajo pa naj tudi vzporedne poti.

Kje bodo vozili avtobusi?
Zasedanje Ovseja je od nedelje, 4. decembra, od 18. ure naprej do srede, 7. decembra, do 3. ure zjutraj spremenilo tudi vozni red avtobusov Ljubljanskega potniškega prometa s številkami 6, 7, 8, 11, 14, 19, 20 in 21.

Obvozi za proge številka 6, 7, 8, 11, 14, 19, 20 in 21 potekajo takole:
Slovenska (Bavarski dvor)–Trg OF–Masarykova–Šmartinska–Vilharjeva–Železna cesta in naprej po rednih trasah.

Preostale morebitne obvoze avtobusov si lahko ogledate tukaj.
Za progo številka 12 v omenjenih dneh trasa poteka na relaciji Šmartinska–Vilharjeva–Železna cesta, nato pa naprej naprej po redni trasi.

V nasprotni smeri ni obvoza in avtobusi vozijo po svojih rednih trasah.

Omejitve tudi na Gorenjskem
Med Kranjem in Ljubljano tako po regionalni cesti kot po avtocesti je v ponedeljek do 11.00 v veljavi omejitev tovornega prometa, za vozila nad 7,5 tone pa je promet prepovedan.

Zasedanja Ovseja se bo udeležilo kar 80 delegacij.

Koliko policistov in varnostnikov?


Direktor urada za varnost in zaščito Sašo Korenjak je dejal, da točnega števila policistov zaradi varnosti ne more in ne sme izdati. Za varnost udeležencev naj bi skrbelo čez 200 policistov, koliko policistov pa bo varovalo ožje območje Gospodarskega razstavišča in hotele, v katerih bodo delegacije nastanjene, pa zaradi varnostnih ukrepov ni znano.

Za promet 200 policistov in helikopter
Za promet med zasedanjem na ožjem in širšem območju Ljubljane skrbi okoli 200 prometnih policistov, njihovo število pa bi se lahko še povečalo. Za urejanje prometa imajo pripravljen tudi helikopter. Koliko svojih varnostnikov bo imela posamezna delegacija, na policiji ne vedo, logistično pomoč pa bodo dajali le enemu tujemu varnostniku na delegacijo. Natančno število vseh sodelujočih policistov bo policija razkrila po koncu srečanja.

Na uradu za varovanje in zaščito na ministrstvu za notranje zadeve ob zasedanju Ovseja ne pričakujejo demonstracij.

Pričakujemo resne zgostitve prometa, vendar smo nanje pripravljeni.

Ljubo Zajc