Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 20 glasov Ocenite to novico!
Prekmurje
Združitev Prekmurja s Slovenijo je leta 1919 pozdravilo skoraj 20.000 ljudi. Foto: RTV SLO
Matija Slavič
Dr. Matija Slavič je vodil pogajalsko skupino Kraljevine SHS na pariški mirovni konferenci. Foto: RTV SLO
VIDEO
Dolga je pot od nekje do...
VIDEO
95 let od združitve Prekm...

Dodaj v

Proslava ob obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matico

Državna proslava
16. avgust 2014 ob 10:46,
zadnji poseg: 16. avgust 2014 ob 22:19
Beltinci - MMC RTV SLO, STA

V Beltincih so s proslavo počastili obletnico združitve prekmurskih Slovencev z matico. Slavnostni govornik je bil predsednik DZ-ja Milan Brglez.

Zgodovina slovenskega naroda je žal v veliki meri prežeta s prenekatero težko preizkušnjo, z izgubo narodnostnega ozemlja in drugimi oblikami podrejanja, zato je praznik združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom še toliko svetlejši trenutek naše zgodovine, je na državni proslavi v Beltincih dejal predsednik DZ-ja Milan Brglez.

Prekmurje je v okviru Ogrske monarhije stoletja dolgo predstavljalo obrobno mejno območje, njegovi prebivalci pa nepomembno manjšino brez kakršne koli politične samostojnosti, popolnoma ločeno od drugih slovenskih pokrajin, je spomnil slavnostni govornik, predsednik DZ-ja Brglez. "Težko je torej verjeti, da so Prekmurci, kljub tej izoliranosti in kontinuirani ločenosti od preostalega narodnega prostora, uspeli ohraniti narodno identiteto in ostali zvesti slovenstvu," je poudaril.

Po Brglezovih besedah ostaja s tančico nepoznavanja Prekmurje prekrito še danes, a je po njegovem mnenju tudi vir, kjer človek ne najde samo osebnega miru in romantične zasanjanosti, ampak tudi veliko dobrote, znanja, idej in energije. "Je območje, ki je bogato zgodovinsko, etnološko, kulinarično in znanstveno. Je območje, ki ima še veliko možnosti za nadaljnji razvoj. A tu se ne smemo ustaviti zgolj pri besedah, ampak moramo storiti več. Ne samo z odločitvami na papirju, ampak tudi v praksi," je prepričan predsednik DZ-ja.

Le s skupnimi močmi bo Prekmurje napredovalo tudi gospodarsko, je dejal in dodal, da so potenciali za to turizem, promet, geotermalna energija, hrana in samooskrba, ki ji moramo v državi nameniti več pozornosti.

"Le če bomo kot država vedeli in znali izkoristiti vse to, kar nam Prekmurje ponuja, bomo lahko zagotovili ne samo ohranjanje delovnih mest, tudi nova delovna mesta. To je tisto, kar moramo v prihodnjih letih storiti. Brez novih delovnih mest bodo mladi odhajali v mesta, Prekmurje pa bo zaostajalo," je dejal Brglez. Da bi pripomogli k razvoju Prekmurja, si bodo po njegovih besedah prizadevali tudi v državnem zboru. Spomnil je tudi na protestante, ki so se v Prekmurju ohranili, in na protestantsko etiko, ki je prav zdaj zelo pomembna.

"Trdnosti in stabilnosti, ki posledično prinašata tudi uspeh in varnost, je v zadnjih letih odločno premalo. Iskanje krivcev za takšno stanje je vse prej kot produktivno, je namreč le izguba dragocenega časa in energije. Poglobitev v razloge za takšno stanje, njihovo odpravo in prodorno ter inovativno iskanje rešitev in pogojev za stabilnost in trdnost pa je tisto, kar potrebujemo," je še poudaril slavnostni govornik.

Predsednik počastil dr. Jožefa Klekla
Predsednik Pahor je na predvečer praznika že položil venec k spomeniku Jožefa Klekla v Črenšovcih, so sporočili iz urada predsednika republike.

V povezavi s praznikom pa je državljane nagovorila tudi premierka v odhodu Alenka Bratušek. Skoraj tisočletje dolgi izključenosti ni uspelo izkoreniniti slovenske nacionalne identitete, tudi po zaslugi slovenskega tiska, ki je krepil in ohranjal upanje na to, da si bo Prekmurje svojo usodo nekoč lahko oblikovalo in delilo s preostalim slovenskim narodom, je ob obletnici dejala Bratuškova.

Ob tem prazniku je spomnila na izjemno vlogo narodnih buditeljev v naši severovzhodni pokrajini - od Franca Temlina, Števana in Mikloša Küzmiča do Matije Slaviča, Jožefa Klekla, Ivana Jeriča, Mihaela in Štefana Küharja ter številnih drugih, ki so odigrali izjemno vlogo na poti združitve z matičnim narodom in ohranjanja slovenske narodne zavesti in jezika na levem bregu Mure.

O pogumnih in modrih potezah naših predhodnikov pa po prepričanju premierke v odhodu ne kaže le govoriti. "Zato lahko na trud, prizadevanja in odločitev za priključitev Prekmurja k matici danes ustrezno odgovorimo le z lastnim trudom, da bo Slovenija takšna domovina, kot si jo zaslužimo vsi," ugotavlja Bratuškova.

Kriza je po njenih navedbah premagljiva. Bogastvo Prekmurja, v različnih narečjih in kulturah, predvsem pa v samem dejstvu vzornega sožitja različnih etničnih in verskih skupnosti, je po ocenah premierke v odhodu naše skupno bogastvo. Ob prazniku združitve je čestitala vsem Prekmurkam in Prekmurcem ter vsem drugim tam živečim etničnim skupnostim.

Na proslavi ves državni vrh
Obletnico 17. avgusta kot državni praznik praznujemo od leta 2006, ko je bila prva državna proslava. Od leta 2009 pa so državne proslave vsakih pet let. Govoru predsednika DZ-ja je sledil umetniški del državne proslave z naslovom Danes Prekmurje!.

Ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev se vsako leto spominjamo dogodkov, ko so prekmurski Slovenci po 900 letih znova postali del matičnega naroda. Slovenski prebivalci Prekmurja, ki so se stoletja najbolj dosledno označevali za Slovence, so se namreč vse do konca prve svetovne vojne razvijali ločeno od drugih Slovencev in so bili pod močnim vplivom razmer, ki so prevladovale v ogrski polovici Avstro-Ogrske.

Prekmurci so vedno bili in vedno bodo Slovenci
Prekmurci so do konca 1. svetovne vojne živeli znotraj ogrske uprave v okviru Avstro-Ogrske. Leta 1919 je z določitvijo meje na pariški mirovni konferenci Prekmurje pripadlo takratni Kraljevini SHS. 17. avgusta 1919 je vojaška oblast upravljanje nad Prekmurjem predala civilni oblasti, kar je pomenilo ponovno združitev pokrajine z matično domovino po 900 letih.

Po koncu 1. svetovne vojne je delegacija Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev na pariški mirovni konferenci zahtevala, da se ozemlje Prekmurja vrne matični državi; Prekmurci so to želijo zapisali v t. i. bogojinsko deklaracijo. Poudarili so, da so vedno bili in bodo Slovenci, in zato želijo živeti v enotni, združeni Sloveniji.

Vrhovni svet pariške mirovne konference je mejo potegnil po razvodju rek Rabe in Mure, s tem pa je več slovenskih vasi in 6.087 Slovencev iz Porabja ostalo v Ogrski. Vodja pogajalske skupine Kraljevine SHS Matija Slavič je julija 1919 zaprosil za pooblastilo za vojaško zasedbo Prekmurja. Redna vojska Kraljevine SHS je v Prekmurje vkorakala 12. avgusta, dan pozneje pa zasedla celotno ozemlje, ki je Kraljevini SHS pripadlo po pogodbi. Nekaj dni zatem, 17. avgusta, je na množičnem ljudskem zborovanju v Beltincih vojaška oblast predala upravo nad pokrajino civilnemu upravitelju.

Praznik predlagali prekmurski poslanci
Uvedbo omenjenega praznika so leta 2005 predlagali prekmurski poslanci Jožef Horvat (NSi), Jožef Ficko (SDS), Feri Horvat (SD) ter Mitja Slavinec in Geza Džuban (oba LDS), saj so menili, da Slovenci zaradi izgube Koroške in Primorske po prvi svetovni vojni niso nikoli resnično dojeli izjemnega pomena pridobitve Prekmurja, ki je ena redkih svetlih točk naše zgodovine iz tistega obdobja.

Prekmurci, Maister in Primorci
17. avgust je tako državni praznik (a ne dela prost dan) postal na predlog nekaterih prekmurskih poslancev, in sicer z novelo zakona o praznikih, ki jo je DZ sprejel septembra 2005. Tedaj so poslanci uzakonili tri nove praznike - ob prekmurskem še 15. september kot dan vrnitve Primorske k matični domovini in 23. november kot dan Rudolfa Maistra.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
mataj
# 16.08.2014 ob 13:30
Sem ponosen, da sem Prekmurec!
Insider No. 1
# 16.08.2014 ob 15:10
Pol nas pa tak 5 let ne boste povohali.
Lipoglav
# 16.08.2014 ob 14:58
tupamaross@ Prekmurje je zgodovinko toliko Madžarsko kot je Slovenija Avstrijska.
Lipoglav
# 16.08.2014 ob 15:05
Balaž@ Prekmurščina je prvotno spadala v pas Kajkovskega narečja, in tujim lingvistom je to nesporno jasno. Gre za izjemen ostanek stare slovenščine oz sclavonščine še iz časa prihoda Slovenov iz območja današne Češke in Slovaške. Podoben primer je lingvistični otok v Reziji, ki se je podobno ohranil zaradi izoliranosti. Murci so ohranili jezik zaradi tega ker so bili pod Ogrsko, Rezijci pa zaradi goratega območja ter neprestanega skakanja med Italijo in Avstrijo.
Murci ste Slovenci in pika.
bp81fx
# 16.08.2014 ob 21:17
Dobro špilajo dečki
Hanibal
# 16.08.2014 ob 20:39
Müra je zašepetala:

strüga moja zlatovala…

ali so nam vrelci znani

otket ga prinesovali?

Tü kre moje leve strani

rod prebiva, rod pregnani…

Z večstoletne grozne teme…

njene skuze so zlato,

ki se skriva pod vodo…

Müra je zašepetala,

kolkokrat sem z mesta vstala

poplavila rodno zemlo…

V svoji srdi sem iskala,

ka bi jim na znanje dala:

Nej me Večni zato stvoro,

da bi brate vse pomoro

Jas vezalje sem zanje

ki kre strani mi žive.
marialorca
# 16.08.2014 ob 11:02
"Gospod tisto kitaro še imate,
gospod, tisto črno kitaro še imate?
Gospod, tista bila je res dobra."
politik kritik
# 16.08.2014 ob 18:59
Ja res, reveži so bili celo 3/4 leta oddaljeni od matičnega naroda...
ZeK
# 16.08.2014 ob 23:26
sem slovenec, pa ne vidim nekega faktorja, zaradi katerega bi bil "ponosen, da sem slovenec".

narava je lepa, to nima nobene zveze s slovenci, standard je dober bolj kot ne zaradi dobre geografske lege. naš narod ni ne pretirano funkcionalno pismen (kažejo razsikave), niti ne dosega nekih hudih tehnoloških, kaj šele podjetniških prebojev. razen redkih posameznikov, ki niso podlegli psihozi "enakosti".

tudi nismo ne vem kako delovni. niti strpni, kulturni, odprti.
v sloveniji je problem poskusiti in neuspeti. in je problem poskusiti in uspeti.
v prvem primeru si luzer, v drugem kapitalistična svin**!

ne vidim točno neke prednosti, da bi proslavljali/objokovali, da so se/se niso neki deli slovenije nekoč "priključili slovenski matici".

to vsi vemo, če bi bil danes referendum, se 1/3 države s plebiscitarno večino priljuči k neki drugi sosedi.

najbolje gre tistim slovencem, ki so "zavedeni" na plebiscitu pristali v avstriji, in tistim, ki so ostali na italijanski strani.
SLOBloodPatriot
# 16.08.2014 ob 20:42
Včasih, ko pridem domov,
sedim pod kostanji
in pijem,
pijem s prijat'li,
ki tam še živijo.
Wagra
# 16.08.2014 ob 18:04
Mada, ti Prekmurci bi lako mogli i pod khm... Hrvate ;)

Najbrž se kar grebejo za to, ja.
Wagra
# 16.08.2014 ob 15:50
Mi na to gledamo,kot združitev z matico,Majari pa kot
aneksijo njihovega področja.


Vredu. Madžarsi so 1000 let po naselitvi zganjali imperializem nad celo karpatsko kotlino in vsi narodi so bili srečni, da so se jih po 1. svetovni vojni rešili. Če ne bi oni trmasto vztrajali na svoji ''pravici'' po izživljanjem nad ''podaniškimi narodi'', bi se Habsburška monarhija že zdavnaj federalizirala po nacionalni osnovi.
Ampak, zanimivo, čeprav govorijo ugro-finski jezik (najbližji sorodni je mansijski, takoj na oni strani Urala), so genetsko gledano Slovani (LINK), kar samo potrjuje relativno majhno politično dominantno skupino, ki je vsilila jezik večini staroselcev.
Wagra
# 16.08.2014 ob 17:49
netko mora biti Hrvat

Tako, kot mora biti Štajerc, Korošec, Primorec, Gorenjec, Dolenjec - in, hm, Prekmurec, ..
N4z
# 16.08.2014 ob 17:20
"Ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev se vsako leto spominjamo dogodkov, ko so prekmurski Slovenci po 900 letih znova postali del matičnega naroda".

Kako so lahko prekmurski Slovenci leta 1920 po 900 letih SPET postali del matičnega naroda? Ker leta 1000 je Slovenija in naš narod že obstajal ali kaj?

A.Č. lepo vas prosim, da si plačate par ur osnovnošolske zgodovine.
Wagra
# 16.08.2014 ob 16:40
Kajkavci su Slovenci koliko su Slovenci Kajkavci.
Hrvatski štokavci nikad nisu bili Srbi. To je Velikosrpska ideologija.


Kajkavci so tisti, ki uporabljajo vprašalnico ''kaj''. To jo slovenski knjižni jezik in pa t.i. Zagorci (slednji se tudi genetsko ločijo od ostalih ''Balkancev'' - LINK). Čeprav za Slovenstvo je potreben še dodaten težek pogoj poznavanja slovnične dvojine.
Glede ''srbo-hrvaško govorečih'', pa uporabljam čisto lingvistični kriterij, ne pa delitev na katolike, pravoslavce in muslimane. Konec koncev so tudi Albanci katoliki, pravoslavci in muslimani, pa se ne grejo etničnih razlik zaradi tega.
Wagra
# 16.08.2014 ob 15:36
Glede Hrvatov, gre itak za umeten amalgam Kajkavcev (ki so prektično Slovenci) in pa štokavsko govorečih katolikov (ki jih je v 18. in 19. stoletju Cerkev s propagandnim projektom ilirizma odvrnila od prevzema srbske nacionalne identitete).
Ampak, konkretno Prekmurci - kolikor se jaz spomnim, uporabljajo vprašalnico ''što'', ne ''kaj'' (?)
veza
# 17.08.2014 ob 03:54
Brglez. "Težko je torej verjeti, da so Prekmurci, kljub tej izoliranosti in kontinuirani ločenosti od preostalega narodnega prostora, uspeli ohraniti narodno identiteto in ostali zvesti slovenstvu," je poudaril.

težko je to razumeti, ni pa nemogoče, do 19. stol. se pač nihče ni zanimal, kako podložniki govorijo med sabo, samo da so plačevali obveznosti, v cerkvi pa so šli na roko vernikom in jim pustili, da so po domače molili in častili boga, pa še protestanti so ostali v prekmurju, ker je spadalo pod Ogrsko, ki ni zatirala protestantske vere...
Da smo dobili Prekmurje po prvi vojni je pa zasluga tedanje Jugoslavije, ki je z vojsko pomagala zatreti revolucijo na Madžarskem, zato je dobila Vojvodino in Prekmurje, na isti način je Romunija dobila del Transilvanije in Češkoslovaška del Madžarske, od takrat živi na tujem veliko število Madžarov...
maxbernie
# 17.08.2014 ob 00:05
Prekmurci so super fejst ljudje
Ostrozor
# 16.08.2014 ob 21:20
Ne bi bilo bolj pametno, da bi 17. 8. bil dela prost dan in praznik, namesto, da je 15. 8. samo dela prost dan (pa še veze s Slovenci nima).
Wagra
# 16.08.2014 ob 18:03
Kakšne nacije? - Zgodovinsko politično formirane geografske pripadnosti.
1 jezik = 1 nacija.
tupamaross
# 16.08.2014 ob 16:00
Pa poglejmo to. Levičarji še sanjajo o Jugoslaviji, kar je celo
zaslediti v resnejšem tisku.

Pa si zamislimo Novo, Novo Jugoslavijo, v kateri bi "srečno"
živeli Slovenci, Hrvatje, Muslimani, Albanci, Makedonci in še
Črnogorci ter Srbi in bi vsi proslavljali svoje zmage eden nad
drugim, za nameček pa bi vsiskupaj še proslavljali zmago nad
Madjari, Italijani, nemci, Marsovci...

Vladam ni potrebno biti niti resen niti pameten,v takih zadevah
pa bi malo logike in resnosti le potrebovali.
Kouvran
# 16.08.2014 ob 21:52
Prekmurje je bilo rebublika, in bo, če želi preživeti.
amigo
# 16.08.2014 ob 15:59
Menda sedaj
živimo v Evropi,ki nam je nadomestila Jugoslavijo in nam
je sedaj Evropa skupna država, mi in Hrvatje pa na veliko
proslavljamo, ko smo premekastili tiste s katerimi sedaj
skupaj živimo(!?). To ni v redu in to je le izzivanje. Enako
z Italijo ali komurkoli drugemu

Tipično slovensko. Prej naj bi se odrekali svoji narodnosti zaradi Jugoslavije, zdaj zopet zaradi EU. Zaenkrat je EU bolj mačeha, ob vsaki krizi te pusti na cedilu. Zaradi neumnosti in hlapčestva EU voditeljev ZDA nam preti, izguba ene milijarde Eur izvoza. Možno pa je tudi, da bomo pozimi brez ruskega plina zmrzovali. Hvala EU, hvala von Roumpuj, hvala Juncker, hvala lady Ashton!
borut-blas
# 16.08.2014 ob 15:16
prekmurju je pod slovenijo slabo
pod madžarsko pa jim bi bilo še slabše
najbolje da se odcepijo in naredijo svojo državo
prEKOmurje , turizem, zdrava hrana, toplice in prijazni ljudje, kaj jim manka?
Lipoglav
# 16.08.2014 ob 14:34
Lahko bi dopisali še da smo s trianonska pogodbo dobili še medmurje, ki so ga slovenske čete zasedle še pred Premurjem, ker so Mađari izvajali agresijo nad Kajkovci.
DE(j)MOKRA(s)T
# 16.08.2014 ob 20:57
@daresi
in ukinila 2.januar, res carji
Wagra
# 16.08.2014 ob 19:02
Znači kajkavci su Slovenci,

Bo kar držalo.

Srbi su većim dijelom Hrvati

Nikakor. Samo tisti, ki živijo v deželi Hrvaški. Tisti, ki živijo v Slavoniji, Dalmaciji, Bosni, Črni Gori, ... pač ne.
N4z
# 16.08.2014 ob 19:02
Pač zgodovina v službi politike. Tole bi pa res rad osebno slišal od A.Č. Kaj je zanj skupna država, v kateri smo Slovenci živeli skupaj s prekmurskimi rojaki pred 1000 leti. Karantanija? Samo v najbolj divje nacionalističnih sanjah bi lahko rekel, da je Karantanija pokrivala več kot 10% slovenskega teritorija (Prekmurja pa definitivno ni bilo zraven). Da o tem, koliko so Karantanci Slovenci sploh ne začenjam, ker bom benan...

Forumska zgodovina 113.
evaevi
# 17.08.2014 ob 09:13
Zelo zanimiva proslava z odličnim govorom dr. Brgleza.
Pohvaliti moram rtv zlasti zaradi čudovite oddaje o priključitvi Prekmurja
z izjemnim Prekmurcem dr. Vratušo. Kot Primorka sem uživala s Prekmurci,čestitke!
lukey90
# 16.08.2014 ob 23:42
Kako je ime voditeljici kulturnega programa, luštna simpatična punca.
amigo
# 16.08.2014 ob 21:46
Več podrobnosti najdete v knjigi, ki jo je spisal Ivan Zelko, tudi sliko prvega mostu, ki je prvič Prekmurje povezal z matično Slovenijo. Most v G.Radgoni je vodil v Avstrijo.

Prekmurje sega samo do meje z Avstrijo, tako G. Radgonski most povezuje Slovenijo in Avstrijo, ne pa Prekmurja. Ta most obstaja že zelo dolgo, s Prekmurjem pa nima zveze. Cerkveno pa je kompletno Prekmurje leta 1919 spadalo pod madžarsko nadškofijo, nato pa k Mariboru.
galoper
# 16.08.2014 ob 20:36
V prispevku je navedba vsebine govora Bratuškove kot že slišano, čeprav se je proslava komaj začela.
Je v Parizu ustrezni človek zastopal slovenske interese?
Slovenski jezik in s tem tudi zavest se je ohranila v cerkvah. Takratna cerkvena oblast si je Prekmurje razdelila v treh delih. Severni del je spadal k avstrijski škofiji, vzhodni k madžarski in južni k hrvaški. Več podrobnosti najdete v knjigi, ki jo je spisal Ivan Zelko, tudi sliko prvega mostu, ki je prvič Prekmurje povezal z matično Slovenijo. Most v G.Radgoni je vodil v Avstrijo.
Wagra
# 16.08.2014 ob 19:08
Karantanija? Samo v najbolj divje nacionalističnih sanjah bi lahko rekel, da je Karantanija pokrivala več kot 10% slovenskega teritorija (Prekmurja pa definitivno ni bilo zraven)

Pogooglaj za ''Regnum Carantanum''.

Da o tem, koliko so Karantanci Slovenci sploh ne začenjam

Kaj so pa bili, Čehi?
Wagra
# 16.08.2014 ob 15:16
Prekmurščina je prvotno spadala v pas Kajkovskega narečja

Niso Prekmurci štokavci?
Danger_Mouse
# 16.08.2014 ob 22:58
Predsednik Pahor je na predvečer praznika že položil venec k spomeniku Jožefa Klekla v Črenšovcih, so sporočili iz urada predsednika republike.

Očitno še eden od velikih Slovencev, ki ni bil po godu komunistični kliki. Klobuk dol Pahorju za to potezo.
Dejanski
# 16.08.2014 ob 22:49
Dajmo priključit še Trst, Beljak, Celovec... k matici... ;)
bp81fx
# 16.08.2014 ob 21:57
Kdo je ta voditeljica?
tupamaross
# 16.08.2014 ob 18:59
Narodi ali celo posamezniki tega naroda so tisto, za kar se
sami odločijo in ne tisto, za kar jih mi določimo.
genniuuss
# 16.08.2014 ob 15:58
najbolj prav bo tako da gre vsak k svojim.
Balaž
# 16.08.2014 ob 14:56
Žal zgodovinska (cesarska spodnjeavstrijska) zavest Prekmurje ne dojema kot del slovenskega ozemlja. Jezik se krčevito upira temu dejstvu in iskreno upam, da ga bo kmalu presegel. Smo le narod po jeziku in ne po zgodovini, splet različnih mentalitetnih vzorcev. Predvsem pa je treba odpraviti ogaben izključujoči diskurz ("Tudi Štefanec je iz Kučanije!"), s katerim že tako pozabljeno pokrajino potiskamo še bolj na rob.

V članku bi lahko omenili tudi Antona Vratušo, nekdaj uglednega diplomata in predsednika vlade SRS (1978-80), ki kljub skoraj svojim 100 letom aktivno sodeluje pri promociji Prekmurja.
Starliner
# 17.08.2014 ob 20:19
Voditeljica je očitno ANITA GREGOREC. V odjavni špici sta omenjeni dve ženski .

Tudi meni je bila zelo všeč.
crooooo
# 16.08.2014 ob 22:16
Wagra
# 16.08.2014 ob 19:02
Prijavi neprimerno vsebino
Znači kajkavci su Slovenci,

Bo kar držalo.

Srbi su većim dijelom Hrvati

Nikakor. Samo tisti, ki živijo v deželi Hrvaški. Tisti, ki živijo v Slavoniji, Dalmaciji, Bosni, Črni Gori, ... pač ne.
.......................

Kako si samo osjetljiv kad ti se dirne u Srbe ;)
Još jedan od "Slovenaca".
Ima vas, ima ;))
Wagra
# 16.08.2014 ob 16:04
Pa si zamislimo Novo, Novo Jugoslavijo, v kateri bi "srečno"
živeli Slovenci, Hrvatje, Muslimani, Albanci, Makedonci in še
Črnogorci ter Srbi


Nikoli mi ni bilo jasno, zakaj bi v (kakršnikoli) Jugoslaviji bili zraven Albanci, ne pa Bolgari.
Slovenci, Štokavci, Makedonci in Bolgari. Albanci pač ne pašejo zraven.
daresi
# 16.08.2014 ob 21:01
in ukinila 2.januar, res carji

Kakšen praznik pa je 2. januarja?
Btw, tudi meni je všeč več prostih dni.
daresi
# 16.08.2014 ob 20:52
Praznik, ki ga je razglasila Janševa vlada :)
Dodal sem, ker je avtor članka "pozabil" napisati.
tupamaross
# 16.08.2014 ob 18:11
N4z,
no, vidiš. Prav za to se gre. Za Slovensko Primorje in
Slovensko Istro bi po tem napisali, da so primorski
Slovenci po dva tisoč letih znova postali del matičnega
naroda.

Pri takih proslavah sodelujejo še vlade, po tem pa je
res vse skupaj čudno.
No Remorse
# 16.08.2014 ob 14:41
A bo državni vrh tudi ob odcepitvi določenih regij prisoten. Glede na to kako nas tale rdeča poguba vodi bo slej ko prej prišlo do težen po odcepitvi.
milan3milan3
# 16.08.2014 ob 21:56
Zakaj ne zapisete kdo je najbolj zasluzen za to zdruzitec ? Janez Ivan jansa seveda .
crooooo
# 16.08.2014 ob 16:17
Wagra
# 16.08.2014 ob 15:36
Prijavi neprimerno vsebino
Glede Hrvatov, gre itak za umeten amalgam Kajkavcev (ki so prektično Slovenci) in pa štokavsko govorečih katolikov (ki jih je v 18. in 19. stoletju Cerkev s propagandnim projektom ilirizma odvrnila od prevzema srbske nacionalne identitete).
Ampak, konkretno Prekmurci - kolikor se jaz spomnim, uporabljajo vprašalnico ''što'', ne ''kaj'' (?)
...........

Kajkavci su Slovenci koliko su Slovenci Kajkavci.

Hrvatski štokavci nikad nisu bili Srbi. To je Velikosrpska ideologija.
crooooo
# 16.08.2014 ob 18:45
Wagra
# 16.08.2014 ob 18:03
Prijavi neprimerno vsebino
Kakšne nacije? - Zgodovinsko politično formirane geografske pripadnosti.
1 jezik = 1 nacija.
.........

Znači kajkavci su Slovenci, Srbi su većim dijelom Hrvati, manjim dijelom Bugari...
zanimljivo:)))
Kazalo