Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 35 glasov Ocenite to novico!
Aleš Hojs
Proslava ni bila državna, temveč regijska - sodelovalo je 19 prekmurskih občin. Foto: MMC RTV SLO
Prekmurje
Slovensko, od avgusta 1919. Foto: BoBo
Proslava v Prekmurju
Nastopili so pretežno domači izvajalci. Foto: MMC RTV SLO
Proslava v Prekmurju
Predstavniki države. Foto: MMC RTV SLO
Proslava v Prekmurju
Praznik praznujemo sedmo leto. Foto: MMC RTV SLO
       Ljubljanski dopisni urad poroča z dne 12. t m. ob 12. uri 45 minut iz uradnega vira: Na podlagi odločitve v Parizu nam je bilo priznano Prekmurje in dobili smo oficielen nalog, da ga zasedemo.       
 Časnik Slovenec, 13. avgust 1919
Prekmurje
Lendavske gorice. Foto: BoBo
       Pozdravljamo vas, vrli Prekmurci.       
 Ptujski list, avgust 1919
VIDEO
Proslava priključitve Pre...
VIDEO
Prekmurci praznujejo zdru...

Dodaj v

Prekmurje praznovalo v Veliki Polani

Obletnica priključitve Prekmurja matični domovini
17. avgust 2012 ob 08:51,
zadnji poseg: 17. avgust 2012 ob 21:22
Velika Polana - MMC RTV SLO, STA

V Veliki Polani je bila proslava ob dnevu združitve Prekmurcev z matičnim narodom. "Morda je vedenje o tem pomembnem delu slovenske državotvorne zgodovine prešibko," je izpostavil minister Hojs.

Čast glavnega govorca na prireditvi je pripadla ministru za obrambo Alešu Hojsu. V svojem obseženem, skoraj četrt ure trajajočem govoru je obelodanil zgodovinske dogodke, ki so pripeljali do priključitve Prekmurja. »Verjemite mi, da se je za nekoga, ki ne prihaja iz vaših krajev, ob taki priložnosti težko spomniti vseh, ki so prispevali svoj delež k združitvi Prekmurcev z matičnim narodom in ovrednotiti njihov prispevek. Morda je tudi vedenje tudi vseh nas o tem pomembnem delu slovenske državotvorne zgodovine prešibko. Naša naloga je, da ga izboljšamo,« je povedal Hojs.

Zgodovinske dogodke po koncu prve svetovne vojne je prenesel tudi v naš čas in opozoril, da bodo morali biti naši sedanji pogajalci enako zagnani kot tisti na Pariški mirovni konferenci.

»Njihova sposobnost in strokovnost sta lahko zgled našim sedanjim pogajalcem, ki bodo na zahodu Slovenije morali izbojevati to, kar nam je obljubila politika, izhod na odprto morje. Z enako zagnanostjo in strokovnostjo bodo morali sedanji pogajalci braniti pravično mejo na reki Muri v predelu Hotize,« je dejal Hojs in požel aplavz občinstva.

Obrambni minister je poudaril tudi zasluge in dosežke prve in druge Janševe vlade za Prekmurje. »Vlada se je že v mandatu od 2004 do 2008 prizadevala za sodobno prometno povezavo Prekmurja z ostalo Slovenijo, kar je ključni dejavnik za razvoj regije. Rezultat tega je bil, da nam je uspelo kar nekaj let pred rokom zgraditi avtocesto, ki bi bila po nacionalnem programu o izgradnji avtocest končana šele 2013,« je še povedal Hojs in dodal, da tudi ta vlada Prekmurju namenja ustrezno pozornost, saj je bil nenazadnje prvi vladni obisk namenjen tej regiji.

Čestitka predsednika vlade
Ob dnevu priključitve Prekmurja matični domovini je tamkajšnjim prebivalcem poslal čestitko tudi predsednik vlade Janez Janša. »Današnji vroč poletni dan se ne razlikuje veliko od ostalih letošnjih poletnih dni. Žgoče sonce brazda izsušeno in utrujeno zemljo in riše skrb na obraze ljudi. A danes so skrbi drugačne, kot so bile pred 93. leti, ko se je na množičnem zborovanju v Beltincih zbralo več kot 20.000 ljudi, ki so podprli priključitev Prekmurja k matici in tako dočakali dan, ko so postali del skupne domovine,« je v uvodu svoje čestitke zapisal Janša.

Dodal je, da smo šele pred šestimi leti, ko je bil ta dan določen za državni praznik, temu dogodku simbolno namenili pravo težo in vsaj nekoliko ublažili moralni dolg, ki ga moramo čutiti do Prekmurja, ki je bilo tudi zaradi zgodovinskih okoliščin, potisnjeno ob stran.

»Čeprav ste marsikdaj začutili krivice, ki se vam godijo, predvsem ob zamudah z infrastrukturnimi projekti, zaostanki na gospodarskem področju, zamudah pri prometnih povezavah, … ste vendarle ostali ljudje, ki znate pokazati pravo človeško toplino, ki navkljub udarcem usode, zmorete iskreno besedo in prijazen nasmeh,« je prebivalcem najbolj severovzhodnega konca Slovenije sporočil predsednik vlade.

Veliko političnih predstavnikov
Čeprav država ni sodelovala pri organizaciji proslave, so se slovesnosti udeležili tudi predsednik republike Danilo Türk ter evropski poslanec in predsedniški kandidat Milan Zver in nekdanji premier ter predsedniški kandidat Borut Pahor. Navzočih je bilo več članov vlade.

Maša za domovino
Pred proslavo je v Veliki Polani potekala tudi maša za domovino, ki jo je vodil murskosoboški škof Peter Štumpf. »V naši pokrajini se od Goričkega do Lendave razprostirajo vinogradi. Včasih šmarnica in klinton, danes pa žlahtne vrste grozdja zorijo za izvrstno kapljico, ki na Martinovo dozori v ponos vinogradnikov in veselje obiskovalcev kleti,« je vernike nagovoril Štumpf, ki si je vino in vinograde izposodil kot prispodobo Prekmurja.

»Ali ne bi mogli našega Prekmurja primerjati z vinogradom, ki nam ga je Bog zaupal že pred več kot tisoč leti v obdelovanje? Z vero, s pisano in govorjeno besedo, so naši predniki okopavali naše slovenstvo, ga gojili, sezidali hrame za Božjo službo in kulturno dogajanje. Iz svojih vrst so trebili razdor, revščino in nevednost. Trte dednih časti so zrasle v žlahtno grozdje. Narodni voditelji, med njimi duhovniki Franc Ivanocy, Jožef Klekl st. Ivan Baša, Ivan Jerič, Jožef Godina in drugi so bili dobri kletarji, ki so slovenstvo dozorevali v dobro vino samostojnosti,« je še povedal Štumpf.


Praznujemo od leta 2006
Dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom kot državni praznik praznujemo od leta 2006, a ni dela prost dan. Ta praznik, poleg dneva Rudolfa Maistra ter dneva vrnitve Primorske k matični domovini, se sicer po sklepu vlade od leta 2009 s statusom državne proslave organizira le še ob okroglih obletnicah, torej vsakih pet let.

Prekmurje, ki je bilo 900 let zunaj matičnega slovenskega ozemlja v okviru Avstro-Ogrske, je po njenem razpadu po odločitvi Pariške mirovne konference pripadlo Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev. Del Prekmurcev, Porabski Slovenci, pa je ostal pod Madžarsko, saj je bila za mejo določena razvodnica med Muro in Rabo. Pokrajino so jugoslovanske čete brez boja zasedle 12. avgusta 1919. Pri odločanju, kateri datum naj postane praznik, ki se ga v Sloveniji kot državnega praznika spominjamo od leta 2006, je prevladal dan, ko je oblast od vojaških oblasti prevzel civilni upravitelj. To se je zgodilo v Beltincih 17. avgusta 1919 na množičnem ljudskem zborovanju.

SLOVENSKO ČASOPISJE JE SREDI AVGUSTA 1919 PISALO ...


"Ves čas po polomu avstro-ogrske monarhije je vladala v Prekmurju velika vznemirjenost. Slovenci so upali, da se bodo mogli takoj priklopiti združeni Sloveniji."
Slovenec, 13. avgusta 1919


"Na državnih poslopjih v Ljubljani vihrajo zastave. Naše hrabre čete osvobodile so naše slovanske brate v Prekmurju iz tisočletnega robstva. Pri nas v Ptuju zastave niso razobešene, pač pa je temvečje veselje v našem srcu. V Prekmurju prebiva isti rod, kakor ob bregovih Drave, Prekmurci govore isto narečje, kakor naše ljudstvo po lepih Slovenskih Goricah tja proti Radgoni v Ljutomeru."
Ptujski list, 17. avgust 1919


"V nedeljo, dne 17. avgusta, torej prvo nedeljo po osvoboditvi Prekmurja po naših hrabrih četah, se je vršil v Beltincih prvi slov. ljudski tabor, kakoršnjega še naše slovensko Prekmurje ni videlo in kakor si sijajnejega in veličastnejega niti bujna domišljija predstavljati ne more. Nad 20.000 naših vrlih Prekmurcev se je zbralo iz celega Prekmurja v naših Beltincih, da izrazi svoje nepopisno veselje in globoko hvaležnost, ker je rešeno iz tisočletnega narodnega suženjstva."

Slovenski gospodar, 21. avgusta 1919

vir: DLIB


Izrezke izvirnih člankov si lahko ogledate v spodnji galeriji (klik za povečavo).

L. D., G. C.
Prijavi napako
Komentarji
zabiče
# 17.08.2012 ob 09:48
Čestitke našim prekmurskim rojakom ob prazniku priklučitve njihove rodne grude
k matični domovini Sloveniji
CtrlDelete
# 17.08.2012 ob 10:15
Prekmurci....nazdravje!
hervard
# 17.08.2012 ob 09:58
To je redek primer, da smo slovenci na podlagi mednarodnih dogovorov, z vojsko zasedli del našega ozemlja in ga priključili nazaj k domovini. Grenak priokus odstaja samo, ker je slovensko vojsko vodil srbski general, generalu Maistru, pač Srbi niso dovolili, da bi si pripisal zasluge za Prekmurje.

Pozdravljeni Prekmurci v naši skupni domovini, ki nam je pogosto bolj mačeha kot mati, pa vendar je naša in edina!
lipa
# 17.08.2012 ob 10:34
Naj se ob tej priliki spomnim tudi Ivana Cankarja...
Zakaj????
Bil je najvecji zagovornik samostojne Slovenije po l. svetovni vojni...
Na vseh zborovanjih je govoril proti zdruzitvi Slovenije z Jugoslavijo in za to placal visoko ceno, saj so ga srbofili napadli in po nekaj dneh je zaradi teh poskodb umrl...
O tem se seveda v Kraljevini Jugoslaviji ni smelo govoriti in prav tako ne v SFRJ, saj so vse kontrolirali Srbi, zato so nas v soli ucili, da je bil Ivan Cankar pijancek, ki je sicer napisal nekaj izredno dobrih romanov in dram vendar je na koncu koncal kot brezdomec v Cukrarni...
Ali si sploh predstavljate Slovenci kaksne lazi smo morali poslusati o svoji zgodovini in o nasih najvecjih sinovih samo zato ker smo bili kontrolirani od srbskega nacionalizma...?????!!!!
lipa
# 17.08.2012 ob 10:21
Pozdravljeni Prekmurci v naši skupni domovini, ki nam je pogosto bolj mačeha kot mati, pa vendar je naša in edina!

Cestitke Prekmurcem!!!
To da je nasa domovina bolj maceha kot mati smo si pa cisto sami krivi...
Danes zivimo v demokraciji in ce bi vsak volil tiste ljudi, ki delajo dobro za Slovenijo in ne za svoj zep kot so to poceli zadnjih 20 let, potem bi bila Slovenija za vse domovina dobra kot mati..

@hervard..Grenak priokus odstaja samo, ker je slovensko vojsko vodil srbski general, generalu Maistru, pač Srbi niso dovolili, da bi si pripisal zasluge za Prekmurje.

Se popolnoma strinjam s tabo in ta slab priokus imamo se danes, saj imamo se danes na oblasti potomce teh srbskih generalov, ki so se privlekli iz Srbije in hocejo vladati Sloveniji z balkanskim despotizmom in prevarami...
jazbar
# 17.08.2012 ob 09:54
Živelo Prekmurje, živela slovenska Istra z otoki Cres, Krk, Lošinj in Unije.
demetra
# 17.08.2012 ob 10:47
Prekmurci so bolj slovenci kot marsikdo drug, ki bi moral biti!
Dežela s srcem in veliko mero potrpežljivosti.
Neli
# 17.08.2012 ob 13:05
Hvala vsem za čestitke in lepe besede o nas in naši pokrajini. Pozdravljamo vas, vrli Prekmurci ;)
Eska
# 17.08.2012 ob 10:55
Živeli Prekmurci!
Reka Mura je bila ovira. Brod je bil najpogostejši objekt za prečkanje vode. V Murski Soboti so razglasili svojo Republiko, ki je bila zatrta. Slovenska zastava je bila prvič izobešena v Prekmurju. To je le nekaj dejstev, ki dokazujejo vzroke ločenosti Prekmurja od matične države in hkrati trdno zavest pripadnosti Sloveniji. Čestitke!
Kunguruj
# 17.08.2012 ob 11:42
General Maister ni imel nikoli prave podpore od slovencev v Ljubljani. Srbi so pa seveda vodili ekspanzijsko politiko že takrat. Maistra so podpirali predvsem zavedni štajerci, tu bi izpostavil prleke in pohorce ter primorci, ki so se mu pridružili z vojaško enoto. Ljubljana je žal hitro postala hlapec srbov. V tistem času so načeloma vse stranke podpirale združitev s srbi in hrvati. Če bi takrat dali Maistro absolutno podporo že v jeseni 1918 bi morda danes imeli večjo koroško.

Prišli smo iz relativno naprednega cesarstva v absolutistično zaostalo kraljevino. Vprašanje kje so bili boljši pogoji za slovensko identiteto. Vprašanje kje bi pristali v nacizmu in kaj bi ostalo od nas? Je pa dejstvo, da so takrat po evropi bile na pohodu republike.
Vodin
# 17.08.2012 ob 10:05
Le kdaj bomo dočakali vrnitev celotne Istre?
hedonist
# 17.08.2012 ob 11:57
Prekmurje je ena redkih svetlih točk v Sloveniji vsaj kar se glede ljudi tiče.
BLACKFOOXY
# 17.08.2012 ob 21:47
Jez san fejst ponosen ka san Prekmurec, pa nej mi je žmetno pijsate v prekmurščine. Tak kak so inda naše prednike gučale, je zdaj na mladon rode ka ohranimo naš jezik. Živeli Prekmurci in Prekmurke, živelo Prekmurje!
Kunguruj
# 17.08.2012 ob 21:25
Meni je prekmurščina najlepše narečje v Sloveniji. Nekaj stvari sem se tudi sam naučil v zadnjih letih. Tudi jaz sem skušal preštevati, EN GEZERO, DVA GEZERA .... in so se že vsi prekmurci smejali. Čudovita pokrajina, odlična hrana. Žal se vidi, da so zelo odmaknjeni od centra slovenskega finančnega zapravljanja zato je med ljudmi malo preveč apatije, alkoholizma in žalostnih zgodb. malo več optimizma med ljudmi za začetek pa bo bolje, naj pridejo preko Mure večkrat na Štajersko pa bo.

Mi je prekmurka rekla "GEJ". Si jaz mislim sam pri sebi, čuj jaz imam rad ženske, potem pa vidim da mi je rekla naj JEM.
Hermas
# 17.08.2012 ob 21:08
Moram se oglasiti, ker me zabavajo ti nacionalistični izpadi in čestitke, ki me spravljajo v smeh. Mislim, a ste vi normalni? Kakšne čestitke pa so potrebne, ker smo spet končali v eni državi? Davke je bilo treba plačevati Madžarom, pa Srbom, pa mislite, da je v Prekmurju danes kaj bolje? Meni se zdi, da je ta praznik preprosto ustvarjanje sodobne slovenske nacionalistične ideologije. Nekdo je tukaj spustil komentar, da so očitno edino Gorenjci bili ves čas pravi Slovenci. Ta praznik in te čestitke mi prav hodijo v to smer: Prekmurci moramo biti hvaležni in srečni, da smo sedaj "Slovenci", ker imamo priliko postati še bolj pravi Slovenci. Pa dajte malo se streznite vi tam na zahodni Prekmurci! Če niste opazili, je že samo ime za Prekmurje žaljivo, saj se jasno kaže z njim, da je center v zahodni Sloveniji. In ja, Jerofšek je imel celo prav v nekem čudnem pogledu, ampak kar je pozabil dodati je to, da ko se mi PREKMURCI vozimo po Gorenjski dobimo klavstrofobijo in se na vaških asfaltiranih kolovozih sprašujemo, ali se bi morda jaz moral obrniti ali pa šofer v tovorjaku, ko se ti pripelje nasproti. Nimaš se umakniti ne levo in ne desno, le komu v kuhinjo parkiraš lahko ali pa vzvratno pelješ na začetek gorenjskega sela in počakaš, da se tovornjak odpelje. In še posebej za Jerofška, da ti bo jasno: resda uporabljamo Prekmurci JEZERO oz. GEZERO (in ne gezera, samostalnik je srednjega spola), ki izvira iz madžarščine, ampak če bi ti poznal svoj jezik, bi lahko vedel, da TISOČ je germanizem (pride iz TAUSEND) kakor je v srbskem jeziku HILJADU sposojeno iz HILION iz grščine. Južnoslovanski jeziki pač niso imeli svoje besede za tisoč zato so si jo vsi sposodili od nekod. Mi smo si jo pač od naših kolegov Madžarov in ne vem, kaj je s tem narobe.
Lep pozdrav od Slovena iz Slovenske Okrogline!
Caetano
# 17.08.2012 ob 10:33
Priključitev Prekmurja je učni primer kako nesmiselno in lažnivo je trditi, da je Slovenija nastala zaradi od partije vodenega NOB-ja, da brez tega ne bi imeli Primorske ipd ( čeprav so Angleži obljubili revizijo meje z Italijo že Simovičevi vladi ). To je toliko huje poslušati, ker so ti ljudje poprej metali v ječe, jame in taborišča ljudi od katerih so se nekateri, v času udbovske diktature, resnično zavzemali za samostojno in demokratično Slovenijo.

Prekmurje se je priključilo Sloveniji, ker so antantne sile dovolile kraljevini SHS intervencijo zoper boljševiško revolucijo na Madžarskem. Če je NOB zaslužen za osamosvojitev Slovenije, potem je tudi kraljevina SHS! Koliko pa je to logično pa lahko vsak sam presodi, na podlagi tega, da sta bila tako SFRJ, kot SHS centralistični državi, ena partijsko, druga monarhično/velikosrbsko.
Hermas
# 17.08.2012 ob 23:42
Mirnčan
Brezvezen argument. BI raje živel na Hrvaškem ali v Srbiji, če bi že moral izbirati. Baje smo Prekmurci itak po defaultu mahnjeni na njihovo glasbo, se pravi, za nas bi to bilo v bistvu iti na domače kot trdi Jerofšek.

Jerofšek
Jemljem svoje komplimente nazaj - zapisane v kakršni koli obliki. Zlato se hvali samo po sebi. Samohvalisanje pač ni sexy. In kljub tvojemu argumentu, se ne strinjam s tvojo teorijo o slovanskosti besede tisoč. Je bila sposojena očitno v zelo zgodnji fazi medjezikovnih stikov med alpskimi Slovani in Germani, zato je seveda doživela svojevrsten razvoj v obeh jezikih, ampak to ne spremeni dejstva, da je slovenski in hrvaški TISOČ sposojen iz nemščine. Če bi tvoja teorija držala, bi Prekmurci definitivno imeli tudi besedo TISOČ. Zakaj? Ker v bistvu prekmurščina ohranja dosti bolj arhaično stanje pri števnikih, medtem ko zborna slovenščina šteje od dvajsetic naprej po nemškem sistemu: stavite enice pred desetice. Tega v stari prekmurščini ni najti, se je pa razširilo pod vplivom slovenščine v zadnjem stoletju.... Glede klasifikacije besede "gezero" pa si imel prav - res je števnik v prvi vrsti, čeprav stvar rabi daljšo razpravo... Ajde čao
Roky89
# 17.08.2012 ob 22:07
Jerofšek, levo ali desno od tebe mora biti stena. Je, ane? No, vzdigni se iz stola pojd po zalet in se z glavo zabi vanjo. Mogoče se ti bo pol kej pokloplo.
MIRNČAN
# 17.08.2012 ob 10:40
Lepi kraji, žal pogosto pozabljeni od izvršilne oblasti. Posledice hudega centralizma se vidijo v prekmurju.
snjaper
# 17.08.2012 ob 20:49
@Jerofšek

Ti ne razumeš Prekmurcev jaz pa tebe ne, do zdaj sem mislil da hočeš samo rekord v minusih postavit.
Mavrica
# 17.08.2012 ob 11:35
@lipa:
Cankar se je zavzemal za združitev vseh južnih Slovanov v skupno državo, nasprotoval je le kulturnemu ali jezikovnemu združevanju. Ker je zagovarjal jugoslovansko politično zvezo in to tudi povedal na predavanju v Trstu, je bil leta 1913 obsojen na sedem dni zapora. Praviš po 1. svetovni vojni? Cankar je umrl 1918. Svetujem, da se o stvareh malo pozanimaš o takih stvareh, kakšen učbenik v roke. Pa brez zamere
cocoon
# 17.08.2012 ob 16:04
Jerovšek,
očitno si dober poznavalec prekmurja, tako iz gospodarskega kot kulturnega vidika, verjetno se tudi rad zapelješ do sončeve dežele po kak liter bučnega olja ter domačih kolin, vmes pa seveda mal pojamraš kako zaostali je ta madžarski svet in kako se lahko ljudje v tej deželi še vedno zabavajo ob zvokih zečiča ter blue planet-a, na poti nazaj proti ljubljani ti pa seveda ni jasno kako to da nisi porabil gezero kaj šele đurđa - ampak seveda se ti že mudi nazaj na koncert danijele.
Ni kaj, god bless Slovenia!
zabiče
# 17.08.2012 ob 11:30
Naj živi slovenski rod!!!

tako je !!!
narod-domovina
# 17.08.2012 ob 11:26
Čestitke!

#Zabiče; ob 10:57
ampak kaj ko so nekateri Slovenci ideološki zdraharji in jim ni nič ne do Slovenije,ne do slovenskega naroda
ampak v vsaki priliki iščejo neko zdraharstvo in prepir


Prav si povedal!!!
Jaz opažam, da ti Slovenci so bolj Slovenaci in ravno zaradi tega je situacija takšna!

Naj živi slovenski rod!!!
zabiče
# 17.08.2012 ob 10:57
nikar ne politizirajmo ob tako lepem prazniku Slovenije...
...čestitke Prekmurcem ...


se popolnoma strinjam

ampak kaj ko so nekateri Slovenci ideološki zdraharji in jim ni nič ne do Slovenije,ne do slovenskega naroda
ampak v vsaki priliki iščejo neko zdraharstvo in prepir
yyyeb
# 17.08.2012 ob 20:42
Jerofšek, videl sem celo slovenijo že 100x. prijetnejših ljudi kot v prekmurju ne najdeš nikjer. spakedrafščino pa gučij ostala slovenia, nej prekmurje.
hombre
# 17.08.2012 ob 16:21
Kateremu delu Slovenije dela ta Jerofšek sramoto?
elan elan
# 17.08.2012 ob 10:41
lipa

Teh podatkov nisem poznal. Ja, res so nas krivično učili, da je bil navaden pijanček. Srboslavija pardon Jugoslavija je bila pač utopija brez primera.
help
# 18.08.2012 ob 01:40
Ja slovenski ramboti so potlkli vse nasprotnike in potem so prišli srbski poveljniki in jim ukradli zasluge LOOOL. A vi dejasnko verjamete v te stvari. Srbija ni v nobenem, absolutnem nobenem državnem programu imela v planu ničesar S od Kolpe. Jugoslavija je bila na hitro spacana tvorba, predvsem od strani Francozov, ki so hoteli večjo državo proti nemškemu svetu in ki so poslali srbske vojake in poveljnike na meje, da bi ji zagotovili večjo legitimnost.
Kouvran
# 17.08.2012 ob 22:29
Matična država nima časa za nas.
Si bomo vzeli to,kar nam pripada.
dule5
# 17.08.2012 ob 16:58
to je državni praznik ne prekmurski.
zabiče
# 17.08.2012 ob 11:55
Mavrica pravilno pravi
Cankar je umrl 11 decembra 1918 in bil leta 1913 dejansko zaprt
bil je član social demkratske stranke,po prepričanju pa socialist
zaradi izčrpanosti je padel po stopnicah kar je kasneje botrovalo njegovi smrti
zavzemal se je za ločitev slovenskega jezika in kulture od drugih narodov
ampak se je pa zavzemal za skupno državo s Hrvati in Srbi v Jugoslaviji

aprila 1918 pa je dejal-
Temljna načela socializma in njegovi cilji so last vseh narodov
a pota,ki vodijo do teh ciljev si mora vsak narod sam začrtati in izvesti po svojih posebnostih,po svoji gospodarskih,kulturnih in političnih razmerah

to sem povzel iz zbirke ZNAMENITI SLOVENCI
izdane v založbi Partizanska knjiga,leta 1978
ob stoletnici rojstva Otona Župančiča
zabiče
# 17.08.2012 ob 11:23
in eden izmed najglasnejših trollov v zadnjem času je prav zabiče-

to vzamem,kot žalitev
hombre
# 17.08.2012 ob 11:20
Čestitke!
amigo
# 17.08.2012 ob 11:17
V Murski Soboti so razglasili svojo Republiko, ki je bila zatrta.

Res lepo poznamo svojo zgodovino. Vilmoš Tkalec je bil lokalni šef v madžarske boljševiške republike. Zaradi bližine avstrijske meje se je največ ukvarjal s švercom na veliko. Ko so za to njegovo početje izvedeli v Budimpešti, je v paniki razglasil Prekmursko republiko, ki je po nekaj dneh propadla, sam pa je pobegnil v Avstrijo.
divjejabolko
# 17.08.2012 ob 11:13
Dosti bolje nam je šlo pod Avstro-Ogrsko monarhijo ... to je resnica.
ivod
# 17.08.2012 ob 10:53
nikar ne politizirajmo ob tako lepem prazniku Slovenije...
...čestitke Prekmurcem ...
Kouvran
# 17.08.2012 ob 23:52
Pa što je pravo ka moremo s tejmi günci vküp živeti.
freelander1
# 17.08.2012 ob 15:41
Čestitam prekmurcem.
Ne vem kaj delajo tam politiki, ker ni državne proslave. Menim, da nimajo pravice nastopati kot ministri oz. predsedniki ali kiandidati za predsednike. Proslava je pač proslava prekmurcev. Lahko se je udeležijo anonimno brez medijskega pompa, če čutijo svojo narodno zavest in na svoj račun spijejo špricer in poskusijo prekmurske specialitete. Prisklednikov take proslave ne potrebujejo, zato naj mediji takim ne posvečajo niti vrstice ali pa sekunde na programih.
Enako naj bo na obletnici priključitve primorske.
Vsem prekmurcem pošiljam ob prazniku povezavo na pesem:
http://www.youtube.com/watch?v=SPeV23ASO
NA
http://www.youtube.com/watch?v=agVaFXih8
Vk
yyyeb
# 17.08.2012 ob 22:44
lykke, madžarsko nočeš znati,ker imaš občutek večvrednosti. jaz pravim,več znaš, več veljaš. sicer pa je prekmurščina mešanca madžarščine, nemščine, hrvaščine in seveda slovenščine. dokaz: črke ö, ü, é, vankiš, uborka, bauta (bonta), baček (figurica), laboška, bajusi , bakanči , beteg, birka, dödöli, gustoš in še veliko drugih. nekatere besede so se skozi stoletja rahlo spreminjala.

MIRNČAN, ne vidim povezave v tvojem zadnjem postu.
mihat
# 17.08.2012 ob 21:40
To je praznik vseh nas Slovencev predvsem pa Prekmurcev, katerim ob današnji priložnosti čestitam. Proslave gor proslave dol, mi praznujemo v srcih, tega nam ne bo vzela nobena vlada in nobena kriza. Živeli
lykke
# 17.08.2012 ob 21:09
trebse80@ jaz sem doma 15 km stran od madžarske pa niti besede nevem madžarsko, pa niti ne bi rad vedel.. sicer pa je prekmurščina mešanca nemščine, hrvaščine in seveda slovenščine :D
Roky89
# 17.08.2012 ob 13:29
@hervard

A Maister je pa bil Slovenc? Daj no. Ni važn kako in kdo. Važno je, da se je priklučila in pika. Koroško, Istro in Trst pa probite prebolet. Ne bomo jih več vidl, razen v skupni evropski državi.

Živela Slovenija! Živela Evropa!
zabiče
# 17.08.2012 ob 10:47
lipa@
imam zbirko knjig Znameniti Slovenci iz leta 1978
in v njej je tudi Ivan Cankar
tam ne piše da je bil pijanček in da je umrl,kot brezdomec v Cukrarni
ampak da je bil izjemno cenjen in da je bil zadnje življenja dni v bolnišnici
in da je imel množičen in svečan pogreb

tako da to kar praviš ti je bolj laž
zabiče
# 17.08.2012 ob 10:25
a morte skozi neko politiko vmešavat in neke Srbe vlečt noter zdej tuki
to je velik praznik tako za Prekmurce,kot za vse Slovence
za vse nas,ki vemo kaj je naša mati domovina

čestitke še enkrat Prekmurcem
in pozdrav s Primorske
cairns
# 18.08.2012 ob 14:47
Prekmurci so si sami plačali proslavo !!! Zaradi tega niti približno ne bi dovolil nikomur iz vlade da bi bil častni govorec.
Vsi politiki iz vladne koalicije, ki bi hoteli na proslavo, pa bi plačali vstopnino za vstop na prireditveni prostor.
pfc
# 18.08.2012 ob 13:14
zabiče
Bela krajina na JV Slovenije--tam so v polovici občin večinski prebivalci Srbi.Že od nekdaj.Ali pa vsaj od 1450 leta naprej.
yyyeb
# 18.08.2012 ob 11:15
zabiče, malo preveč poveličuješ slovence in slovenstvo. verjetno ti to daje občutek pomembnosti, realno stanje je zelo ubogo in smešno.
Whisperer
# 17.08.2012 ob 14:38
...ukinjanje praznikov ,ki so obeleženi s trpljenjem in žrtvami za narodni obstoj Slovenije bodo zamenjali prazniki RKC ; praznik veselega papeža ,dan nun radodajk ,praznik malih ritk......in kakšni manjši faroški prazniki ob pijanih dnevih .
tomquick
# 17.08.2012 ob 10:52
Prekmurje republika! :D
Kazalo