Igor Vovk z Zavoda iskreni.net meni, da je temeljna pomanjkljivost zakonika nova opredelitev zakonske zveze in družine. Foto: BoBo
Igor Vovk z Zavoda iskreni.net meni, da je temeljna pomanjkljivost zakonika nova opredelitev zakonske zveze in družine. Foto: BoBo
Hubert Požarnik
Požarnik pravi, da niso vse določbe zakonika slabe, a da bodo kljub temu kratko potegnili otroci. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Za in proti družinskemu zakoniku

Center za avtizem, Zavod iskreni.net in predstojnik Inštituta za sodno medicino Jože Balažic v skupni izjavi za javnost zakoniku nasprotujejo.

"Zakonik bi moral ščititi tudi otroke s posebnimi potrebami"
Predsednica Centra za avtizem Vesna Melanšek opozarja, da bi moral zakonik ščititi tudi otroke s posebnimi potrebami in njihove družine. Kot je izpostavila, družinski zakonik te posebne skupine sploh ne omenja, "kot da te družine sploh niso družine".

Na referendumu o družinskem zakoniku je predčasno glasovalo 6.151 volivk in volivcev. V dveh dneh je tako glasovalo 9.904 volivk in volivcev, kar predstavlja 0,6 odstotka vseh volilnih upravičencev, so sporočili iz državne volilne komisije. Predčasno glasovanje na referendumu o družinskem zakoniku se je začelo v torek, potekalo pa bo do četrtka. Volivke in volivci lahko svoj glas oddajo na sedežih upravnih enot, v Ljubljani pa tudi na izpostavah Vič, Moste - Polje, Šiška, Center in Bežigrad. Volivci lahko na predčasnem glasovanju glasujejo le na tisti upravni enoti, na območju katere imajo stalno prebivališče, sicer pa je glasovanje povsem enako kot na dan referenduma.

Igor Vovk v imenu vodilne družinske organizacije Zavoda iskreni.net izpostavlja, da je temeljna pomanjkljivost zakonika nova opredelitev zakonske zveze in družine. "Definicija je pomembna, saj odraža naš temeljni odnos do stvari. Za vsakega otroka bi si morali želeli, da ima ljubečega očeta in ljubečo mamo, ne zgolj poljubna ljubeča odrasla," je zapisal. Ob tem je še poudaril, da bi morali otrokom, ki so prikrajšani zaradi razhoda staršev, to prikrajšanost čim bolj olajšati. Po njegovih besedah je namreč napačno, če jo označimo kot normalno.

Balažic pa kot tretji podpisnik izjave meni, da novi družinski zakonik vsa razmerja med spoloma ureja na novo, predvsem biseksualno razmerje, in želi izenačiti nekaj, kar biološko ni mogoče.

"Predlagani družinski zakonik ne sledi koristim otrok"
Na Zboru za vrednote o družinskem zakoniku so sodelujoči poudarili predvsem nesprejemljivost določenih členov predlaganega zakonika, o katerem bodo državljani v nedeljo odločali na referendumu. Strinjali so se sicer, da niso slabe vse določbe zakonika, a hkrati jih večina meni, da zakonik ne sledi potrebam in koristim otrok, temveč odraslih.

V oddaji Studio ob 17h je potekal drugi del razprave o družinskem zakoniku. Prvi del lahko poslušate tukaj.

V četrtek pa bo na prvem programu TV Slovenija ob 20. uri potekalo še zadnje soočenje pred referendumom.

Po oceni filozofa Bojana Žalca je predlagani zakonik treba zavrniti predvsem zaradi opredelitve družine v 2. členu in določbe o svobodnem odločanju o rojstvu otrok v 60. členu. Med drugim je poudaril, da je prava družina samo skupnost otrok ter njihove biološke matere in očeta, vse ostalo pa da so nadomestne družine. Ta zakonik te razlike ne upošteva, je dejal.

Predsednica društva Deteljica za rejništvo in posvojitev otrok Viktorija Bevc je pojasnila, da ima zakon sicer tudi koristne člene, a nekateri lahko povzročijo veliko škode. Tako je izpostavila 232. člen, ki govori o t. i. enostranskih posvojitvah in med drugim določa, da zakonec oziroma partner, kadar bo želel posvojiti otroka svojega partnerja, ne bo podvržen ugotavljanju primernosti za posvojitev, prav tako mu ne bo treba niti napisati vloge za posvojitev.

Psiholog Hubert Požarnik pravi, da niso vse določbe zakonika slabe, a da bodo kljub temu kratko potegnili otroci. Kot pravi, sicer nima nič proti istospolnim partnerjem, vendar se med drugim sprašuje, ali so šli "predlagatelji zakona, ki se sklicujejo na pravice otrok, vprašat te otroke", če želijo imeti denimo istospolne starše.

Za in proti družinskemu zakoniku