Organizatorji opozarjajo na nesprejemljivo migracijsko politiko EU-ja. Foto: BoBo
Organizatorji opozarjajo na nesprejemljivo migracijsko politiko EU-ja. Foto: BoBo
false
Dva moška sta poskrbela za incident s transparenti proti "islamizaciji". Foto: BoBo

Organizatorji protirasističnega protesta evropskim državam očitajo, da njihovi ukrepi ne sežejo dlje od postavljanja zidov, bodečih žic in podpiranja represije. Vse to pa zagovarjajo skozi diskurz "varnosti". Ideja varnosti, ki izhaja iz rasizma in strahu, je nesprejemljiva, so prepričani: "Ne bomo nemočno opazovali morije in nasilja nad tistimi, ki bežijo pred vojno in iščejo boljše življenje."

Dogodka se je udeležil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je dejal, da je Ljubljana pripravljena na prihod 190 beguncev. V prestolnici so uredili prostore s sanitarijami in vodo, posebno prehrano, dogovorili pa so se tudi z muftijem, ki bo nudil duhovno oskrbo.

Ljubljanski župan se je začudil, zakaj je bil shod prirejen prav v Ljubljani. Strinja se, da bi moral EU kaznovati Madžarsko, saj ena država članica ne bi smela samovoljno zapirati meja.

Manjši incident
Shoda se je udeležilo nekaj sto ljudi, zgodil pa se je tudi manjši incident, saj sta dva moška z transparenti nasprotovala "islamizaciji Evrope". Množica udeležencev se je na njuno akcijo odzvala z glasnim neodobravanjem, pristopili pa so tudi policisti.

Moška sta sporočila zapisala na plakate NSi-ja, a se je stranka od njunih dejanj prek Twitterja odločno distancirala, gre za zlorabo stranke. "Begunsko krizo obravnavamo kot humanitarno, ljudem, ki bežijo z vojnih žarišč, je treba solidarno pomagati," so zapisali v NSi-ju.

Podporo protirasističnemu pohodu so izrazile številne organizacije, med drugim Združena levica, Slovensko sociološko društvo, AKC Metelkova, Iniciativa za demokratični socializem in študentska organizacija Iskra, ki je na Prešernovem trgu zbirala materialno pomoč za begunce.

Član Iskre Matjaž Križanec je dejal, da se je treba boriti proti ksenofobiji, ki se pojavlja ob begunski krizi. Sovraštvo izhaja iz napačnih informacij in posplošenih senzacionalističnih novic, kot je na primer ta, da so med begunci borci IS-ja.