Del prebežnikov, ki se je po avtocesti peš odpravil proti Budimpešti. Foto: Reuters
Del prebežnikov, ki se je po avtocesti peš odpravil proti Budimpešti. Foto: Reuters
false
Prebežniki hodijo ob železniški progi, medtem ko se približujejo zbirnemu centru Röszke na Madžarskem. Foto: Reuters
Madžarska
Madžarski premier Orban je v ponedeljek izjavil, da večina prebežnikov, ki skozi Madžarsko beži iz kriznih žarišč na Bližnjem vzhodu, v Afriki in Aziji, skuša le ubežati revščini in da to niso pravi begunci, ki bi resnično potrebovali azil. Foto: Reuters
Prebežnik
Prebežniki znova čakajo na železniški postaji Keleti v Budimpešti, da bi se vkrcali na vlake proti Avstriji in Nemčiji. Foto: Reuters
Sredozemlje bo letos prečkalo 400.000 prebežnikov
Begunci še naprej prihajajo v Evropo
V Makedonijo vstopilo 7.000 sirskih beguncev
Prebežniki želeli peš do Budimpešte

"Ozračje je naelektreno, na delu madžarskega ozemlja, ki ga nadzira 500 policistov, oboroženih s palicami, lahko vidimo izredno napete razmere. V bližini begunskega centra je še vedno okoli 700 prebežnikov, ki jim policija jemlje podatke in jih pelje v sam center. So pa tudi taki, ki poskušajo pobegniti na bližnje polje," je poročala novinarka srbskega portala b92.net. Skupini od 300 do 400 ljudi, ki so prišli na Madžarsko iz Srbije, je uspelo pobegniti na polje.


Pomoč pri prerazporeditvi bremena s prebežniki je ponudila čilska vlada in se tako pridružila južnoameriškim državam, ki so ponudile svojo pomoč, med njimi so Brazilija, Argentina, Urugvaj in Kolumbija.


Zavračajo registracijo

Že predtem pa je v ponedeljek zvečer na madžarsko-srbskem mejnem prehodu Röszke uspelo prebiti policijsko zaporo več sto prebežnikom, ki so se po avtocesti peš odpravili proti severu. Prebežniki so se skušali prebiti mimo policijskega spremstva, zato so izbruhnili nemiri. Prebežniki so v policiste metali kamenje, ti pa so se odzvali z uporabo solzivca. Okoli 300 se jih je nato peš odpravilo po avtocesti, zato je policija ta del avtocestnega odseka zaprla za promet. Ko se je znočilo, so se prebežniki strinjali, da jih z avtobusi prepeljejo v sprejemni center.

Za pot po avtocesti so se begunci odločili, ker zavračajo registracijo na Madžarskem. Med njimi so se namreč razširile navedbe, da registracija na Madžarskem v skladu z zakonodajo Evropske unije pomeni, da ne morejo zaprositi za azil v kateri drugi članici EU-ja. Na Madžarsko je samo v ponedeljek prišlo 2.100 novih prebežnikov.

Zaradi ograje odstop madžarskega ministra
Zaradi zapletov pri gradnji visoke ograje, ki naj bi prebežnikom preprečila vstop na Madžarsko, je v ponedeljek odstopil tamkajšnji obrambni minister Csaba Hende, nemška kanclerka Angela Merkel pa je izjavila, da bi lahko "dih jemajoče število prebežnikov v prihodnjih letih v Nemčijo prineslo velike spremembe". Nov kandidat za madžarskega obrambnega ministra Istvan Simicsko, ki bo nadomestil Hendeja, je danes napovedal, da bo država pospešeno nadaljevala gradnjo 175 kilometrov dolge obmejne mreže na meji s Srbijo.

Samo letos je na Madžarsko prispelo okoli 165.000 prebežnikov, v Avstrijo pa več deset tisoč. Obe državi nista končni cilj, saj si večina prebežnikov želi v Nemčijo. "Nemčija je sposobna v prihodnjih letih sprejeti najmanj 500.000 prebežnikov letno," je dejal v pogovoru za televizijo ZDF nemški podkancler in vodja socialdemokratov Sigmar Gabriel. To pomeni, tudi če bi tak naval trajal več let. "O tem niti najmanj ne dvomim, morda tudi več," je bil optimističen prvi mož SPD-ja.

"Nemčija lahko sprejme pol milijona prebežnikov letno"
Kot je poudaril Gabriel, bo Nemčija kot gospodarsko močna država brez dvoma sprejemala "močno nesorazmeren delež" beguncev, a vendarle morajo svoj del bremena prevzeti tudi druge države EU-ja. "Ne moremo kar sprejeti skoraj milijon ljudi vsako leto in jih celovito integrirati v nemško družbo," je opozoril. Dodal je še, da je temeljita sprememba politike EU-ja nujna in neizbežna, saj preprosto ni sprejemljivo, da se Unija ob begunski krizi zanaša na le nekaj držav, kot so Nemčija, Avstrija in Švedska.

Nemška kanclerka Angela Merkel in švedski premier Stefan Löfven sta po pogovorih v Berlinu poudarila, da je nujno določiti neki stalen razdelitveni ključ, po katerem si bodo države razdeljevale begunce. V Nemčiji letos pričakujejo 800.000 beguncev, na Švedskem pa več kot 80.000. Glede nove izredne sheme za porazdelitev še 120.000 prebežnikov iz Italije, Grčije in Madžarske po članicah EU-ja, ki jo bo v sredo v Evropskem parlamentu predstavil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, je Merklova dejala, da jo pozdravlja, a opozorila, da je to šele "prvi pomemben korak".

Evropski poslanci o kvotah
Evropski poslanci bodo drugi dan zasedanja v Strasbourgu posvetili razpravi o prvotnem načrtu premestitve 40.000 prosilcev za azil iz Italije in Grčije po drugih državah Unije. Notranji ministri držav članic so dogovor o razporeditvi prosilcev za azil dosegli julija.

Lezbos na pragu eksplozije
Z urada Združenih narodov za begunce (UNHCR) so sporočili, da mora Evropa poskrbeti za razporeditev sirskih beguncev. ZN je danes v Ženevi objavil najnovejše številke o beguncih, ki so letos prek Sredozemlja že dosegli Evropo. Skupno je Sredozemlje prečkalo 381.411 beguncev, od tega jih je 2.850 umrlo. V Grčijo je pribežalo 258.364 beguncev, 121.000 v Italijo, 1.953 v Španijo, 94 pa na Malto. Skoraj 70 odstotkov beguncev, ki so prišli v Grčijo, je v Evropo pribežalo zaradi državljanske vojne v Sirijo. Grški minister za migracije Janis Muzalas je v ponedeljek izjavil, da je Lezbos "na pragu eksplozije".

Ogromno prebežnikov, predvsem iz Sirije, Libije in Afganistana, je še vedno tudi na grških otokih. Na otok Lezbos, na katerem skrbijo za približno 25.000 beguncev, bo prišla dodatna pomoč tako v osebju kot ladjah, sta sporočila grška vlada in Urad Združenih narodov za begunce. Na opuščenem nogometnem stadionu pa so postavili začasni center, v katerem se morajo zglasiti vsi, ki želijo kupiti vozovnice za trajekt do Aten.

Francija: Sprejetje vseh beguncev bi pomenilo zmago za IS
Francoski zunanji minister Laurent Fabius pa je na konferenci v Parizu opozoril, da bi Evropa naredila napako, če bi sprejela vse begunce, ki so v Evropo pobegnili zaradi groženj islamskih skrajnežev v Siriji in Iraku, saj bi to pomenilo, da je Islamska država zmagala. "Cilj bi moral biti, da Bližnji vzhod ostane Bližnji vzhod, to je raznolika regija, v kateri živijo kristjani, jezidi in drugi."

Begunska kriza je odgovornost celega sveta
Posebni predstavnik ZN-a za migracije in razvoj Peter Sutherland je zahteval "globalen odziv" na begunsko krizo, saj morajo svoj del bremena in odgovornosti prevzeti vse države na svetu, ne glede na geografsko lego. Kot je še ocenil, pošiljanje denarja v države, kot je Sirija, ne more nadomestiti sprejema beguncev. Pošiljanja denarja za pomoč Sircem doma in v regiji vlade ne bi smele enačiti s sprejemom beguncev, je opozoril. "Kupovati si izhod iz tega ni dovolj," je dejal in prst uperil proti bogatim zalivskim državam ter tudi proti ZDA in Veliki Britaniji.

Države, ki mejijo na Sirijo, se spopadajo z več kot štirimi milijoni sirskih beguncev, ki so pobegnili iz domovine, v kateri že več kot štiri leta divja krvava državljanska vojna. Evropa se medtem spoprijema z več sto tisoč begunci, ki prek Sredozemlja in Balkana derejo na staro celino. Sutherland je spomnil, da so bili begunci iz Vietnama, ko je tam pred desetletji divjala vojna, dobrodošli povsod po svetu. Podobno je bilo po revoluciji na Madžarskem leta 1956, ko so o porazdelitvi 200.000 ljudi, ki so bežali pred sovjetskim zatrtjem vstaje, razpravljali na mednarodni konferenci. "Ta recept bi lahko uporabili tudi tokrat," je menil.

Pet držav članic EU-ja sprejelo tri četrtine beguncev
Sutherland je bil kritičen tudi glede porazdelitve beguncev med državami članicami EU-ja, saj jih trenutno zgolj pet držav članic sprejme skoraj tri četrtine, medtem ko druge ne sprejmejo "praktično nikogar". Posebej oster je bil do Madžarske, ki namesto da bi sprejela pomoči potrebne, gradi ograje na mejah.

Posvaril je tudi, da so operacije pomoči za sirske begunce močno "podhranjene" in da se ti vse bolj utapljajo v revščini, zaradi česar se tudi vse bolj množično podajajo na obupan beg proti Evropi. Zaradi pomanjkanja denarja bo moral sredstva za pomoč v hrani 1,3 milijona sirskim beguncem prepoloviti tudi Svetovni program za hrano (WFP) - ti ljudje morajo že zdaj preživeti z vsega 44 evrskimi centi na dan, poroča AFP.

Sredozemlje bo letos prečkalo 400.000 prebežnikov
Begunci še naprej prihajajo v Evropo
V Makedonijo vstopilo 7.000 sirskih beguncev
Prebežniki želeli peš do Budimpešte