EBRD ocenjuje, da se bo slovensko gospodarstvo letos skrčilo za dva odstotka, leta 2013 pa za 1,4 odstotka. Foto: EPA
EBRD ocenjuje, da se bo slovensko gospodarstvo letos skrčilo za dva odstotka, leta 2013 pa za 1,4 odstotka. Foto: EPA
Janez Janša
Janšo so podprli tudi predstojniki mednarodnih institucij. Foto: BoBo
Udeleženci foruma izpostavili pomen zelene tehnologije

Glavnino srečanja so namenili pogovoru o gospodarskih razmerah v Sloveniji, razvojnim ukrepom in strukturnim reformam, ki jih pripravlja vlada.

Pri tem je Janša poudaril, da je hiter sprejem reform za Slovenijo izjemnega pomena, vlada pa si bo prizadevala za doseganje najširšega soglasja, so po srečanju sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Predsednik EBRD-ja Chakrabarti pa je pozdravil zasnovo ukrepov, ki jih je vlada že sprejela za reševanje posledic gospodarske in finančne krize ter izrazil podporo strukturnim reformam in ukrepom, ki jih še načrtuje, pravijo v premierjevem kabinetu.

Najboljši trenutek je zdaj
Posebej je tudi poudaril, da je zdaj najboljši trenutek za izpeljavo reform. Predsednik EBRD-ja je izrazil povabilo k vključitvi v projekte na območju Sredozemlja, na katerega organizacija širi svojo dejavnost, so še navedli v premierjevem kabinetu. Sicer pa je Janša Chakrabartiju še čestital ob izvolitvi, potem ko je Chakrabarti krmilo organizacije prevzel junija letos.

Najprej nad proračunski primanjkljaj
"Slovenija je dosegla veliko - ne pozabimo tega. Preveč enostavno je pozabiti napredek, ki ga je Slovenija naredila v zadnjih 20 letih, ki je bil hiter in boljši od veliko drugih držav. Ključno je, da se vrne na pot blaginje," je v pogovoru za STA poudaril Chakrabarti in Sloveniji svetoval, naj pod nadzor spravi proračunski primanjkljaj, zniža javni dolg, izpelje strukturne reforme ter o njih doseže politično in družbeno soglasje.

Meni, da se je vlada tega lotila v pravi smeri. Znižanje proračunskega primanjkljaja je bilo nujno, je povedal in spomnil, da je javni dolg Slovenije v preteklih štirih letih hitro narasel z nekaj več kot 20 na skoraj 50 odstotkov bruto domačega proizvoda. "To je prehitro," je opozoril. Sam sicer rešitev vidi v spodbujanju zasebnega sektorja: "Mislim, da je s to odločitvijo odlašala predolgo, a zdi se mi, da je Slovenija zdaj odločena, da bo zasebni sektor - prek reform - igral veliko večjo vlogo." Prepričan je, da je to prava odločitev.

S prodajo deležev v bankah je treba misliti resno
Prvi mož EBRD-ja meni, da mora Slovenija sanirati bančni sistem, kjer vidi tudi veliko priložnosti za privabljanje tujih investicij v Slovenijo, če bo država v bankah pripravljena znižati svoj delež. Priložnosti za investicije vidi tudi na področju infrastrukture in energetike. "Mislim, da so to sektorji, kjer obstaja velik potencial za Slovenijo," je dejal. Pri tem je nujno, poudarja Chakrabarti, da država s prodajo deležev v bankah tokrat misli resno. "Če bi bil jaz zasebni vlagatelj in bi se zanimal za vaš bančni sektor, bi moral biti prepričan, da vlada tokrat misli resno in da se bo odprla," je opozoril.

Udeleženci foruma izpostavili pomen zelene tehnologije