PS po aferi z izginulimi podpisi zahteva, da premier Janez Janša ministra za notranje zadeve razreši. Foto: BoBo
PS po aferi z izginulimi podpisi zahteva, da premier Janez Janša ministra za notranje zadeve razreši. Foto: BoBo
Notranji minister Vinko Gorenak se je na informacije o morebitni interpelaciji odzval na družbenih omrežjih (klikni za povečavo). Foto: MMC RTV SLO
Interpelacija ministra Gorenaka?

Rok, do katerega PS pričakuje Janševo ukrepanje, bo minil v sredo, ko bodo poslanci PS-ja odločali o pripravi interpelacije ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka. Po neuradnih informacijah naj bi bila ta zelo verjetna, PS pa naj bi razmišljal ne le o interpelaciji zoper ministra, ampak cele vlade. PS je k odstopu pozval tudi predsednika DZ-ja Gregorja Viranta, od katerega prav tako pričakuje, da se odzove do srede.

V stranki naj bi tudi razmišljali o sklicu izredne seje, na kateri bi razpravljali o delu državnega zbora in o ustanovitvi posebne komisije DZ-ja, ki bi primer izginulih podpisov preiskala.

Interpelacijo lahko zahteva deset poslancev državnega zbora, za ustanovitev preiskovalne komisije DZ-ja pa je potrebna tretjina glasov poslancev. Janko Veber (SD) je sicer dejal, da o tem s poslanci PS-ja niso govorili, a spomnil, da je tudi SD opozicijska stranka, ki vlade ne podpira in da zato "po vsej verjetnosti ni nobenih zadržkov", da interpelacije v poslanski skupini SD-ja ne bi podprli.

Pri tem bi bila najpomembnejša morebitna ugotovitev, da je šlo pri izginulih podpisih za naklepno dejanje. V tem primeru bi interpelacija tudi uspela, je dodal. V skladu z zakonom minister pade, če za interpelacijo glasuje 46 poslancev državnega zbora.

Gregor Virant razlogov za svoj odstop ne vidi, saj je prepričan, da napaka ni bila storjena v DZ-ju, Gorenak pa je obljubil svoj odstop, če se ugotovi, da je krivda za izgubljene podpise na strani ministrstva.

Preiskava afere izginulih podpisov
Preiskavo izginulih 36 strani s podpisi priloženih pobudi za začetek zbiranja podpisov o slabi banki, ki jih je vložil sindikat KNG-ja, vodi policija, v postopke pa se je vključila tudi upravna inšpekcijska služba, Komisija za preprečevanje korupcije in informacijska pooblaščenka. Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je povedala, da jo predvsem zanima, kako je bila zbirka podatkov (podpisi op. a.) zavarovana, kako se je selila med ministrstvom in DZ-jem in kdo je imel dostop do nje.

Končno poročilo o nadzoru nad postopkom preverjanja podpisov ugotavlja, da ni razlogov za domnevo o izgubi listov na ministrstvu za notranje zadeve. Ugotovili so, da je državni zbor ministrstvu posredoval dopis s podpisi pobudnikov in fotokopije listov s podpisi, iz posredovanega gradiva pa ni bilo jasno skupno število originalnih izvodov listov in število izdelanih fotokopij. Kurir DZ-ja pri predaji gradiva ni navedel števila izročenih listov, ampak je zahteval le potrditev prejetega gradiva na vročilnici. Tudi uslužbenci MNZ-ja niso posebej preverjali števila prejetih listov.

Nadzorna skupina meni, da bi v skladu s pravili pisarniškega poslovanja moralo biti jasno navedeno število prilog oziroma listov. Javni uslužbenci niso storili nepravilnosti, ki bi kakor koli vplivale na manjše število volilnih upravičencev, sta ugotovila člana nadzorne skupine, ki sta pregledala sledilne zapise 271 listov s podpisi.

Interpelacija ministra Gorenaka?