Gregor Virant Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije
Gregor Virant Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije "v izogib nadaljnjim nejasnostim" vabi, da v DZ-ju pregledajo oba seznama. Foto: BoBo

Virant je v odgovoru na odprto pismo, ki ga je Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije (KNG) v petek naslovil na Gregorja Viranta in notranjega ministra Vinka Gorenaka, zapisal, da pristojna služba državnega zbora ob prevzemu pobude za razpis referenduma pripravi kopijo predloženega seznama podpisov, ki jo nato z dopisom predsednika DZ-ja pošljejo ministrstvu za notranje zadeve.

Predsednik državnega zbora Gregor Virant bo nocoj gost oddaje Studio City, ki se bo začela ob 21.00 na 1. programu Televizije Slovenija, ogledate pa si jo lahko tudi prek spleta.

Izvirniki podpisov se do konca postopka o pobudi hranijo v pristojni službi državnega zbora, pobudnik pa lahko v seznam podpisov naknadno vpogleda ob prisotnosti pooblaščene osebe. Državni zbor je obvestilo ministrstva za notranje zadeve o številu preverjenih podpisov, ki nosi datum 26. oktober, skupaj s seznamom preverjenih podpisov prejel šele 30. oktobra popoldne, tik pred iztekom roka za predložitev pobude.

"Predlagam, da se za pojasnila, zakaj je bilo poslano šele tega dne, obrnete na pristojno ministrstvo," je sindikatu zapisal Virant in dodal, da ta "preverjeni" seznam prav tako hrani pristojna služba DZ-ja in ga je mogoče primerjati z izvirnim.

Kumer: Podpisi izginili na poti iz DZ-ja na MNZ
Sindikat Kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije (KNG) je sicer obtožil "oblast, da je preprečila vložitev podpisov za referendum o zakonu o sanaciji bank", in napovedal vse oblike pravnega boja proti tej potezi.

Koga natančno bodo ovadili oziroma tožili, še preučujejo, saj želijo "politiki preprečiti, da bi povozili vse demokratične mehanizme". Hkrati pozivajo predsednika državnega zbora Gregorja Viranta in notranjega ministra Vinka Gorenaka k takojšnji javni predstavitvi podatkov in dejstev. Tudi o prijavi policiji se še posvetujejo s svojo pravno službo.

Kot je na tiskovni konferenci pojasnil predsednik Sindikata KNG Tomaž Kumer, so bili šokirani, ko so jim iz državnega zbora sporočili, da naj bi bilo veljavnih samo 2.300 podpisov. "Kako je lahko 780 podpisov neveljavnih?" se je vprašal Kumer. Dodal je, da so bili še bolj presenečeni, ko so ugotovili, da je na poti od državnega zbora do notranjega ministrstva izginilo kar 394 podpisov.

Hranijo fotokopije vseh podpisov
Kot je novinarjem povedala sekretarka sindikata Sonja Kos, hranijo fotokopije 3.127 podpisov podpore k pobudi, ki so jo oddali 10. oktobra. "Ko nas je minister za finance 30. oktobra seznanil, da ga je Virant obvestil, da smo zbrali premalo podpisov, smo bili presenečeni, saj smo oddali več kot 600 podpisov več, kot je bilo zahtevano," pojasnjuje Kosova in nadaljuje: "Ko smo na spletni strani poiskali ustrezen dokument MNZ-ja, nas je zmotil še način vročanja: na dokumentu je datum 26. oktober, dokument pa je bil praviloma vročen s kurirjem 30. oktobra, 14 minut pred koncem delovnega časa vložišča državnega zbora in roka za zbiranje podpisov. Prepričani smo, da je bilo vročanje namenoma opravljeno dogovorno, da bi nam onemogočili zbrati manjkajoče podpise, saj je le nekaj ulic razdalje med DZ-jem in MNZ-jem. To nakazuje, da je vročitev potekala dogovorno." Minister Šušteršič je namreč po informaciji, ki mu jo je dal Virant, takoj ustavil pogajanja. Sindikat je o zadevi obvestil tudi vodjo opozicijske Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića.

Časovni potek dogodkov, kot jih vidi sindikat, si lahko ogledate tukaj.