Slovenija
Poslanci, ki so izstopili iz PS-ja. Foto: MMC RTV SLO
Pozitivna Slovenija je razpadla. Poslanska skupina PS-ja bo jutri o izstopih poslancev obvestila predsednika DZ-ja, nato pa tudi javnost. Foto: BoBo
       Preprosto ne razumem odločitve Zorana Jankovića, ne znam je razložiti.       
 Jani Möderndorfer
Jani Möderndorfer
"Za izdajalca me ni označil le Janković, temveč tudi nekateri drugi. Sem prizadet, a sam takšnih osebnih diskreditacij ne uporabljam," pravi nekdanji vodja poslanske skupine PS-ja. Foto: MMC RTV SLO

PS je razpadel. Odhajajoči ustanavljajo svojo skupino.

"Težko se je identificirati z odločitvijo na kongresu"
29. april 2014 ob 16:47,
zadnji poseg: 29. april 2014 ob 17:27
Ljubljana - MMC RTV SLO

Poleg premierke Alenke Bratušek je iz PS-ja izstopilo še 12 poslancev, dva ministra in trije državni sekretarji. Peter Vilfan je za MMC potrdil, da bodo ustanovili svojo skupino neodvisnih poslancev.

Iz politične stranke Pozitivna Slovenija so danes poleg Bratuškove izstopili tudi poslanke in poslanci Jani Möderndorfer, Jerko Čehovin, Maja Dimitrovski, Aljoša Jerič, Darko Jazbec, Saša Kos, Jožef Kunič, Mitja Meršol, Alenka Pavlič, Peter Vilfan in Jože Velikonja.

Izstopila sta tudi ministra Metod Dragonja in Roman Jakič ter državna sekretarja Jernej Pavlič in Matija Sevšek, so v sporočilu za javnost zapisali v PS-ju. Še predtem pa sta stranko zapustila tudi državna sekretarka Tamara Vonta in poslanec Dragan Bosnić.

Vilfan pa je za MMC glede podpiranja predlogov PS-ja povedal, da so izstopili iz stranke in da podpirajo Alenko Bratušek. Če pa bo imel PS dobre predloge, jih bodo podprli, je zatrdil.

"Stranka šla na dva dela že v petek"
Vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer je sicer že včeraj zatrdil, da je "stranka šla na dva dela že v petek". Po ponedeljkovem sestanku 16 od 27 poslancev PS-ja pri predsednici vlade je dodal: "V poslanski skupini sedijo trezni ljudje in prekleto dobro vedo, kaj jim je storiti."

V Odmevih pa je pojasnil, da se je po petkovem kongresu skupina poslancev odločila, da takšnih odločitev v stranki ne more več podpirati. "Težko se je identificirati z odločitvijo, za katero smo vsi vedeli, kaj se bo zgodilo nato – to pa je, da bo vlada padla, da bo PS porinjen v kot osame, saj že zdaj nihče s Pozitivno Slovenijo noče sodelovati." Po njegovih besedah nobena demokratična stranka v Evropi ne mnenja svojega predsednika sredi mandata in da posledično zato tudi pade vlada.

"Ne gre za užaljenost, prizadetost. To je bilo demokratično glasovanje. A tukaj je šlo za ekstremen primer, saj vsi vemo, kje je Slovenija in v kakšni težki poziciji se nahaja vlada. V takšni politiki izključevanja ne moremo več sodelovati," je dodal Möderndorfer.

Poslanska skupina PS-ja bo po novem štela le še 15 članov. Skupaj z omenjenimi 12 podporniki Bratuškove ter poslanci SD-ja, DL-ja in DeSUS-a pa bo imela premierka v državnem zboru 33 glasov podpore.

Tina Hacler, Andrej Čebokli

VIDEO
Kdaj bodo nove volitve?
A. S.
Prijavi napako
Komentarji
SLOBloodPatriot
# 29.04.2014 ob 16:52
Sem že pred dnevi napisal, da se bo stranka iz pozitivne Slovenije lahko preimenovala v pogrebno stranko. Kdo bo vodil pogreb?
wisan
# 29.04.2014 ob 16:58
Predsednik česa pa je zdaj Janković ? Predsednik svoje familije, sorodnikov in najboljših prijatlov ?
štamprle
# 29.04.2014 ob 16:53
Pričakovano, upam da še kdo oz. čim več in naj Jankovič ostane sam s v svoji stranki.
buuu
# 29.04.2014 ob 17:01
Se mi samo zdi ali so med izstopljenimi v glavnem tisti "večni oportunisti" tipa Möderndorfer, Jakič, Meršol..., ki so bili že v LDS-u, pa malo v Zaresu, pa v ljubljanskem mestnem svetu pri Jankoviču... Upam, da je to njihov dokončen politični konec. Ker - roko na srce - kakšno dodano vrednost pa je imela Slovenija od njih?
wisan
# 29.04.2014 ob 16:59
En promil je takih, ki vstopijo v stranko zato, da bi naredili kaj koristnega za državo, oz. družbo, kot v svoji trenutni propagandi povdarja Janković. Mogoče je Alenka imela take namene ? Dvomim, saj se je že prej muvala po nadzorih,... V stranke ljudje vstopajo skoraj izključno zaradi osebnih interesov. Pri tem tehtajo, katera ima v bližnji prihodnjosti najboljše obete. Politično udejstvovanje strank je treba ukiniti in izdelati čisto nov način volitev predstavnikov v pomembne družbene organe. Mimogrede, stranke že 23 let obvladujejo čisto vsa družbeno-politična področja, vključno sodnike, vse do ustavnih !! Da jim nihče nič ne more pa se združujejo. In tako združeno močni, so si lahko prikrojili zakonodajo, kakor jim je najbolj pasalo.
Vsega tega se niti več ne zavedajo, mislijo, da je tako normalno !?
generusus
# 29.04.2014 ob 17:01
Tako je to s strankami, ki nimajo (jasnega) političnega programa, ki so (politično) nezrele za vodenje česarkoli, kaj šele države, ki niso nastale od spodaj navzgor, ampak po diktatu od zgoraj navzdol, čigar posameznike povezujejo v glavnem osebni interes in ki participacijo pri vodenju države ne vidijo kot prispevek k boljšemu funkcioniranju družbe, ampak kot orodje za zadovoljitev egocentričnih vzgibov.

Spomnite se presežnikov ob ustanovitvi te "stranke" in brezštevilnih plusov, ki jih je predsednik te stranke dobil tedaj na raznih družbenih omrežjih. Dobro se spomnim, da sem tedaj v enem komentarju dejal, da stranka ne bo preživela niti enega parlamentarnega mandata v kompaktni sestavi. Vsul se je plaz minusov. Še enkrat izražam začudenje nad ljudmi, ki so šli tako na limanice, da so verjeli tem prebežnikom iz preostalih strank.
buuu
# 29.04.2014 ob 17:02
PS: seveda upam tudi, da je to poleg omenjenih še Jankovičev politični konec.
Strepsils
# 29.04.2014 ob 16:58
Vprašanja za pravnike:
A neodvisni poslanci imajo lahko predsednico vlade? A neodvisni poslanci lahko vladajo?
A za to potrebujejo novo koalicijsko pogodbo? Katera stranka je sedaj najmočnejša vladna stranka?

Za splošno javnos:
Kam je šla Melita Župevc? A se najboljša prijateljica, Maša Kociper, ni pridružila neodvisnim?
čak mal noris
# 29.04.2014 ob 17:03
Kakorkoli ga obrneš, je Janković dobesedno "hodeči strošek" in to za vse nas. Fama o njegovi "bajni sposobnosti" se seseda v prah in pepel. Česar kolli se je lotil "za nas" ( po njegovih besedah, seveda ), je sedaj res ZA NAS - NA NAS, da to z svojim denarjem poplačamo, pa če nam je to všeč, ali seveda NE! Egoizem tega....,da ne rečem "česa", je v svojem narcisoizmu tako brezmejen, da je popolnoma izgubil občutek za svet, ki ga obkroža. O kaki "modrosti" pri njemu tako ali tako nikoli ni bilo govora, zapustili pa ga niso zgolj le še tisti, ki nimajo tako ali tako kam iti. Dokaz obstoja "paralelnega sveta" njega in njegovih, je izjava GG Mišića o tem, kako "bi bilo", če bi NAŠI DRŽAVI ( njihovi po nobenem standardu prav gotovo ne ), vladali...ONI!!! No, samo še to nam manjka. Danes je dan, ko se razne "zgodbe" na tak ali drugačen način zaključujejo, vsaj do neke mere. Za tole se mora sicer še marsikaj razjasniti, jasno pa je sledeče: GAME OVER, ZOKI! Danes in nikoli več!
KORUPCISTAN
# 29.04.2014 ob 17:00
Butale ..
Dare40
# 29.04.2014 ob 17:01
Predstavniki tiste procesije na magistrat pa so kar tiho....po moje jih je sram v dno duše, da so Jankovića tako forsirali in hvalili....
Največja vladna stranka zruši samo sebe, vstajniki pa so še kar na počitnicah....Upam, da so ljudje spregledali te intrige murgelskega politkomisarja....
Nemški časopis je pisal, da je kongres PS zgledal kot kongres nekdanje partije....Normalno, saj je njihov glavni režiser človek iz Murgel.....
Luke
# 29.04.2014 ob 17:06
Negativna Slovenija hvala vam za vaše pozitivno delovanje, za dolgoročno vizijo in postavljanje naše države pred vaše skorumpirane politikantske interese. Sram me je, da imamo take politike, ampak zares sram...
hepimen
# 29.04.2014 ob 17:01
Bo premierka ustanovila... BS?
Majora
# 29.04.2014 ob 21:32
Važno, da Alenka Bikar ostaja v stranki. Včeraj sem se na glas zasmejal, ko je govorila o tem, kako ona ostaja zvesta PS. Jasno, drugje itak nima niti najmanjših možnosti. Še sama verjetno ne ve, zakaj je pravzaprav tam.
jast123
# 29.04.2014 ob 17:23
No, pa se je Zoki "upucao" v koleno. Tudi mene zanima, kje bosta pristali Melita Župevc in Maša Kociper, obe veliki prijateljici Alenke. Ali pa je ata bolj privlačen?
čak mal noris
# 29.04.2014 ob 17:07
Gledano strogo s stališča "članstva" PS-a; kaj drugega pa od razno raznih KONVERTITOV najslabše sorte niti ni bilo za pričakovati.
Hmeljar
# 29.04.2014 ob 17:12
PS mi je bila drugorazredna tema. Vendar, kako je Jaklič ljubio z Smiljko pred sestankom nato pa mu obrne hrbet, pa sirote Župevc, Tavš in podobne. Ja, povzročena škoda bi lahko bila še večja. Bo prvi maj precej lepši.
ctrl+alt
# 29.04.2014 ob 18:59
pa za nekatere bo to že četrta LDS
mlamat
# 29.04.2014 ob 17:39
Kakšno bo pa ime nove stranke? Negativna Slovenija?
Svit-1
# 29.04.2014 ob 17:35
Res je, PS je postala drugorazredna politična tema!
duke
# 29.04.2014 ob 17:28
Anketa: kaj je boljš bit; veren do amena- primer SDS, al p...a do amena - primer PS?
romzi11
# 29.04.2014 ob 17:59
Kako naj volim Vilfana za evroposlanca, če kandidira na listi od PS, ni pa več član te stranke?
Kaj o tem poreče DVK? Jaz bi temu rekel vsaj zavajanje, če že ne rečem temu prevara.
dStroj
# 29.04.2014 ob 17:31
Še ena stranka za na odpad zgodovine, kmalu. Očitno slovensko korito še ni tako prazno, če se levica že 12 let konstantno preoblikuje v nove in nove roparske tolpe.
Albatross
# 29.04.2014 ob 17:34
Se vidi,da je to bila instant stranka brez pravih korenin,ustanovljena na hitro po ukazu Kučana,kot protiutež desnici. Članstvo pa tako barvito,kot,da bi jih na kup zmetal tornado.
generusus
# 29.04.2014 ob 17:33
Zelo pomenljivo je, da so člani PS kazali v javnosti sliko velike in prijazne tovarišije, ki drug drugega naslavljajo s TI, s čimer so hoteli povedi kako kul da so, da so ta prava rešitev za nove čase, predvsem za mladi rod, ki ima rad lahkotno obnašanje in odnos "na ti".

Vse to seveda ni bilo spontano, ampak načrtovano s strani načrtovalcev medijske podobe te stranke. Ampak nič ni pomagalo, saj stranka ni bila organsko vraščena v politični prostor, ampak je njena arhitektura bila posledica poskusa uravnoteženja antagonizma med demokratičnimi slovenskimi strankami in postkomunistično kvazilevo strankarsko nomenklaturo.
ralok
# 29.04.2014 ob 21:15
Že od 90. let prejšnjega stoletja si vsakih par let spremenijo ime in spet imamo kao nove obraze. Pred volitvami (oh in sploh eminentni) Kučan najverjetnejšega novega igralca v politiki požegna, ovce pa ga seveda izvolimo.
Pardon - osli!
Vedno znova in znova, kot pokvarjena plošča...
Lahko si še 100x spremenijo ime, pa bo njihov rezultat "dela" še vedno enak.
Ker po srcu sploh niso levičarji, kakor se nazivajo, ampak navadni koristolovci. Stara komunistična nomenklatura pa samo šahira s temi figurami.
Ko jih zbijejo s šahovnice, pa preprosto začnejo novo partijo.
Bi rekel: dolgočasna igra, če ne bi v ozadju šlo za veliko več, saj nam ta utečena parazitska tovarišija in njihovi novodobni koristoljubni priskledniki vsak dan krade denar iz naših žepov!
Lovec
# 29.04.2014 ob 18:20
PS ni zdržala niti en mandat. Kaj na to porečejo ustanovitelji in goreči podporniki med ti. kolturno srenjo.

Ali se bodo nadaljevali tudi izstopi iz Liste-ZJ v MOL. ?
anny22
# 29.04.2014 ob 17:56
Kuči pjevajuči po poti LDS.
Mr.Somebody
# 29.04.2014 ob 18:21
Nekdo je napisal, da ima sedaj AB po izstopu politično prihodnost? Kakšno prihodnost že? mogoče na političnem smetišču. Ženska je totalno nespsoobna in eni ji še pripisujejo politično prihodnost samo zato, ker jo je Zoki premagal v PS. Joj eni so res bogi v tej državi...
čak mal noris
# 29.04.2014 ob 17:30
@RoSeR

Bratuškova je "dobro delala"?????? Ona je sicer delala, a poponoma NIČ naredila!
joza33
# 29.04.2014 ob 17:54
Zoki spoki
KunteKinte
# 29.04.2014 ob 17:33
kompletna ps lahko stopi iz politike ven pa je be bomo pogrešali...zoki ima preveč masla na glavi od prej i to ga sustiže :) enako kot romarja iz jajca... potem so jima vsi drugi krivi..tožilstvo..rdeče sodstvo...kpk...samo ona dva sta cvetke hehe
if
# 29.04.2014 ob 19:17
PS je razpadel, od načelo "ui nid tajm" je ostala črna luknja.

Levica je državo preko Pozitivne Slovenije pripeljala v obubožano Slovenijo. Iz + v -!
To je karakteristika slovenske levice skozi zgodovnio. Opustošenje.
mušica
# 29.04.2014 ob 18:57
"PS je razpadel. Odhajajoči ustanavljajo svojo skupino"

Najbrž bodo ustanovilo stranko ZPS-Zares pozitivna Slovenija.
ntbul
# 29.04.2014 ob 17:50
Jnakovič se je enostavno prestrašil, ker so mu pravosodni organi prišli preblizu
Ocelot
# 29.04.2014 ob 18:21
Daleč od tega, da bi podpiral Jankoviča, ampak...
On je stal za Jakičem, ko je imel "probleme", tudi za Meršolom, pa Moderndoferjem, ko so ga kritizirali zaradi slabega vodenja U.Olimpije, in tudi Vilfanom, ko ga je SDS napadala zaradi njegove dvojne funkcije (komentator+poslanec). Vseskozi je tudi stal za Bratuškovo, ko jo je javnost napadala zaradi (ne)sposobnega vodenja vlade
Ti junaki pa so sedaj, ko se je na demokratičen način odločilo o tem, da bo Zoran ponovno predsednik stranke, stegnili rep med noge in zbežali drugam. Če se niso strinjali s tem, da se Jankovič ponovno poteguje za predsednika, bi lahko odstopili pred kongresom. Tako pa so izpadli hinavci z zelo mehko hrbtenico. Hinavci, ki so očitno pozabili, da brez Zorana niti slučajno ne bi vlekli poslanskih plač!
Srčno pa upam, da v kratkem tako enih kot drugih ne vidim več v parlamentu. Kot tudi upam, da blizu vodilnim funkcijam ne bo več JJ-a. A to so utopične želje. Če so člani PS izkazali klasično šibkost novoustanovljenih strank, se člani (in volilci) SDSa po svoji fanatični privrženosti lideru lahko primerjajo s kakšnim dikatatorskim režimom, ki jih sicer tako zelo kritizirajo!
severnik
# 29.04.2014 ob 17:55
Aha, pa smo dobili ljudi, ki so povezani s Kučanom :)
mikic007
# 29.04.2014 ob 18:58
@wisan

Nekdo je izvoljen/izbran na doloceno delovno mesto, katerega ni sposoben upravljati. To je nesposobnost. Lahko je ljubeca in super zena, dobra sivilja in tudi podjetnica, ampak na funkcijah, ki jih je do sedaj zasedala je pokazala "totalno nesposobnost". Za kakrsenkoli resni politicni preboj ji manjka tako govorniskih sposobnosti kot karizme.

Bo pa brez problema nadaljnih n-let sekretarka na n-ministrstvu, podsekretarka, vodja urada ali karkoli so ze tiste dobro placane sluzbe, samim sebi namen.
daresi
# 29.04.2014 ob 18:19
Če bo volilno telo dalo prostor v politiki še Šoltesu, Cerarju ... nas čaka enak razplet in še globlje bomo.
duke
# 29.04.2014 ob 17:52
Za slovensko "ligo prvakov"!

Župevc

Jakič Kavtičnik Meršolj

Golubović Moderndorfer Bratušek

Mišić Janković Žgajnar-Tavž

Vonta

Komentar stroke: Golman jih preveč kasira med nogami, desn bek je preveč obrambno orientiran, libero hodi preveč naprej k polšpici, levi bek izdaja akcije nasprotnikom, desni vezni rad leta, prednji half je za v bolnico, levi vezni nosi napačen dres ( tigrasto kiklo ), desno krilo se iz trave sploh ne vidi ( sliši pač ), pol špica ne razume slovensko, levo krilo je še od prej preveč "nacionalno orientirano", for je pa...občutno pretežak za to igralno mesto. Igrajo tolk za en k..c, da je trener ( Kučan ) začel razmišljati, da sestavi novo ekipo.

Komentar prevzet po časopisu "VOLITVENI TEDNIK" .
mikic007
# 29.04.2014 ob 17:51
Vedno sem bil proti Jankovicu, ampak tole zdaj? A ste normalni, Jankovic je PS, brez njega to ne obstaja. Zakaj le so taki kalibri noter, ce ne zato, ker je on edina masa, ki jo ta stranka ima? AB? Ne se salit, ona je zgodivina, ne, v bistvu nikoli sploh ni obstajala, ne zares. Ona je bil tam namesto Jankovica, ko so ga vecji politicni prekaljenci preigrali kot solarja, murglam pa tako ni bilo vazno, kdo zastopa njihove interese, samo da je iz prave podrejene strani.

Tako kot je AB vodila drzavo bi jo lahko tudi google account, naredila ni nicesar, kot sicer ni naredila nicesar v zivljenju. Zoki je vsaj kradel in prilezel do zupana, kjer mi sicer ni vsec, ampak Ljubljana je vsaj videti boljse, ce so ze pufi. V glavnem, murglska lutkovna predstava je povsem uspela in se bo s Soltesom nadaljevala. Dobili smo se eno slamnato igralko na prenatrpanem politicnem parketu, kjer ni nikogar, ki bi predstavljal kakrsnokoli sposobnost.

Slovenija je se enkrat dokazala, da jo vodi Kucan in njegov klan, to je tako prozorno, da ne razumem, kako vsi tega ne vidijo in ga kar imenujejo za marsala z dosmrt.........
ntbul
# 29.04.2014 ob 17:49
upam le, da bodo sedaj Ljubljančani spoznali koga so na zadnjih volitvah izvolili in bodo na naslednjih bolj preudarni
Jankovič in Janša spadata na pogorišče naše politike oz. kar v zapor
Herta
# 29.04.2014 ob 17:02
Sem videla minuli petek popoldan: Jankoviću ob koncu govora 20 sekund aplavza, Bratuškovi 20 sekund aplavza.
Se je dalo sklepati že iz tega, da bo sledila poslanska rošada, mislim pa, da se Janković takrat tega še ni zavedal.
veza
# 29.04.2014 ob 20:29
tomtom
# 29.04.2014 ob 20:04

kam je šla Maša Ko-ciper?

mogoče v tujino, na Ciper, recimo...
Vsekakor se mi zdi, da so ti odpadniki iz PS dogovorjeni ali s Šoltesom ali s Cerarjem ali obema, ker brez nekega načrta ne bi izstopili...
mostnica
# 29.04.2014 ob 19:46
Kje je Maša? Ki bi hotela biti Alenka.
Mike45
# 29.04.2014 ob 17:45
Pri odstopljenih manjka Brane Golubovič
Rambij
# 29.04.2014 ob 22:54
Me zanima, če kateri od bralcev portala priznava, da je bil bebec, ker je volil instant interesno stranko.
ajtimsem
# 29.04.2014 ob 20:50
naj vsi odstopijo-čimprej
donkey
# 30.04.2014 ob 00:11
Jani Möderndorfer, Peter Vilfan, Alenka Bratušek, Mitja Meršol ... kdo bo to stranko volil? :D
Dancoman
# 29.04.2014 ob 21:41
Zoki naj prevzame Agrokor pa bo lahko spet svoj Mcator fural naprej ;)
Kazalo