Gorenak bi z odstopom po mnenju Pozitivne Slovenije, ki je zoper njega vložila interpelacijo, omogočil razjasnitev
Gorenak bi z odstopom po mnenju Pozitivne Slovenije, ki je zoper njega vložila interpelacijo, omogočil razjasnitev "vseh dejstev brez pritiskov na policijo in na druge sodelavce". Foto: BoBo

Gorenak bi z odstopom po mnenju Pozitivne Slovenije, ki je zoper njega vložila interpelacijo, omogočil razjasnitev "vseh dejstev brez pritiskov na policijo in na druge sodelavce".

Generalni direktor policije Stanislav Veniger je odredil strokovni nadzor nad delom Policijske uprave Ljubljana, Sektorja kriminalistične policije. Strokovni nadzor bo ugotavljal ukrepanje in izvajanje vseh nalog v zvezi z obravnavanjem kaznivega dejanja domnevno spornih podpisov poslancev državnega zbora.

Minister se namreč po mnenju poslanske skupine PS vse bolj zapleta z izjavami, ki jih nato tudi sam zanika. Zavračajo več Gorenakovih izjav in jih obsojajo, med drugim tudi izjavo o načinu preverjanja pristnosti podpisov poslancev Pozitivne Slovenije pod referendumsko zahtevo o zakonu o državnem holdingu.

Po mnenju PS-ja sporne izjave
Kot primer tako navajajo ministrovo izjavo, da "se ne počuti krivega, čeprav se to, kar se je zgodilo, ne bi smelo", in njegov očitek nekdanji ministrici za notranje zadeve Katarini Kresal in takratnemu generalnemu direktorju policije Janku Goršku, da Kresalova usmerja delovanje policije in mora zato odstopiti. V enem izmed intervjujev je Gorenak po navedbah PS-ja takrat dejal: "Zadostuje ministričin pogled Goršku oziroma pogovor ob kavi, potem pa znotraj policije stvari stečejo same."

PS je kritičen tudi do včerajšnjih Gorenakovih izjav na eni izmed komercialnih televizij, ko je dejal, da razgovor policije s poslanci po njegovem mnenju ne zadostuje in da bi "sam veliko bolj verjel v grafološko preiskavo".

"Takih izjav in preiskav ni nikjer v Evropi"
"Po tej izjavi nas ne bo presenetilo, če bo policija od naših poslancev kmalu zahtevala podpise, ki jih bo nato grafološko obdelala in poskušala dokazati, da so ponaredili lastne podpise. Generalni direktor policije Stanislav Veniger pa bo dejal, da policija dela neodvisno od politike," so navedli v poslanski skupini PS - takih izjav ministra in takšnih preiskav po njihovem mnenju ni nikjer v Evropi, "morda le v Belorusiji".