Interpelacijo proti ministru Gorenaku bo Pozitivna Slovenija vložila v ponedeljek. Foto: BoBo
Interpelacijo proti ministru Gorenaku bo Pozitivna Slovenija vložila v ponedeljek. Foto: BoBo
PS: Gorenakova interpelacija bo!

"Ko smo se pogovarjali s predsednikom DZ-ja in ko smo se pogovarjali z Gorenakom, je bila večina odprtih vprašanj odprtih na tej strani," je novinarjem povedal vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer in dodal, da je nepojasnjenih kar nekaj vprašanj glede podpisov in kako se je z njimi ravnalo. To po njegovih besedah pomeni, "da je ogromno podlag, da se lahko ugotovi, da je minister zrel za interpelacijo".
Interpelacijo bodo vložili v ponedeljek in s tem dnem bodo po Möderndorferjevih besedah začeli teči tudi vsi potrebni postopki za to, da se bodo lahko pogovorili, kako naprej.
Nesporno pa je, da minister za notranje zadeve Gorenak glede na znana dejstva ne more več opravljati te funkcije, "saj je z jasnimi koraki bilo povoženo osnovno in temeljno dejstvo, da se prepreči ljudska iniciativa na podlagi zakona o referendumu".
Erjavec interpelacije ne bo podprl, preostala koalicija še čaka
Štiri koalicijske stranke - SDS, DL, SLS in NSi - interpelacije še niso želele komentirati, medtem ko je predsednik DeSUS-a Karl Erjavec že napovedal, da interpelacije ne bodo podprli. Po njegovih besedah bi podpora interpelaciji pomenila kršenje koalicijske pogodbe.
Tudi sicer ocenjuje, da do zdaj še noben organ ni ugotovil odgovornosti Gorenaka za izgubljene podpise, zato je interpelacija po njegovem prepričanju neutemeljena. Če pa bi kateri organ vendarle ugotovil, da so bile v postopku ugotovljene nepravilnosti, pa je minister Gorenak "tako ali tako dejal, da bi ponudil odstop", je povedal Erjavec.
Vodja poslanske skupine SD-ja Janko Veber pa upa, da bo interpelacija dobro pripravljena in tudi argumentirana. SD kot opozicijska stranka ne podpira te vlade, je dejal in dodal, da bodo oblikovali sklep potem, ko bo minister Gorenak podal odgovore na očitke v interpelaciji.
O vsebini pogovora Gorenak molči
Poslance PS-ja so zanimali predvsem Gorenakovi odgovori na vprašanja o preverjanju podpisov poslancev PS-ja za referendum o državnem holdingu. Gorenak vsebine pogovora s poslanci PS-ja ni želel podrobneje komentirati, dejal je le, da je v osnovi predstavil stvari in odgovarjal na vprašanja poslancev. Dodal je, da so vsi odgovori objavljeni na spletni strani ministrstva.

Gorenak je bil vprašan tudi, ali je bila poslanka PS-ja Melita Župevc priča, osumljenka, koliko anonimnih prijav dobijo ter ali je običajno, da jih obravnavajo že naslednji dan. Odgovoril je, da on teh podatkov nima in da bodo na to odgovorili kriminalisti. Gorenak je še zanikal navedbe poslanke PS-ja Tamare Vonta na družbenem omrežju, da je za izgubo podpisov eksplicitno okrivil DZ. Möderndorfer je po pogovoru dejal, da niso izvedeli nič novega.
Mojca Prelesnik: DZ ni kriv
Pred sejo kolegija je generalna sekretarka DZ-ja Mojca Prelesnik dejala, da ni nobenega razloga, da bi se s prstom kazalo na DZ. Zatrdila je, da je DZ ravnal v skladu z veljavno prakso in veljavnimi predpisi, a priznala, da ima vsak postopek pomanjkljivosti.

"V DZ smo pač odkrili zadevo in delali na tem, da bi bila zadeva čim bolj transparentna in da se zadeva sanira. Skratka, postopke bomo temu ustrezno še dodatno zaostrili, kar smo naredili nenazadnje že pri drugi primopredaji fotokopij podpisov," je dodala Prelesnikova, ki meni, da službe DZ ne smemo vpletati v politiko in enako pričakuje tudi od politike.

Izginotje podpisov preiskuje inšpektorat za javno upravo ...
Inšpektorat za javno upravo je v četrtek v zvezi s postopkom ravnanja s podpisi pod pobudo za razpis referenduma izvedel nadzor na ministrstvu za notranje zadeve, v okviru katerega sta bila opravljena pregled dokumentacije in razgovor z zaposlenimi. Ugotovitve bodo predvidoma znane do konca meseca.

Tako MNZ kot DZ sta sicer že izvedla notranji preiskavi incidenta, v katerem je na poti iz DZ-ja v MNZ izginilo več kot tristo podpisov. Nobena preiskava ni pokazala na nepravilnosti. Na inšpektoratu za javno upravo želijo v DZ-ju opraviti svetovalni razgovor, saj tam za inšpekcijski nadzor inšpektorat nima pristojnosti.

... pa tudi informacijska pooblaščenka
Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar medtem vodi inšpekcijski postopek zaradi izgube listov z osebnimi podatki podpisnikov pod referendumsko pobudo.

Iz urada informacijske pooblaščenke so sporočili, da bo postopek verjetno končan v enem mesecu, čas pa bo odvisen od informacij in podatkov, ki jih bodo v nadaljevanju še pridobili.

PS: Gorenakova interpelacija bo!