Poslanci imajo pred seboj še zakon o uravnoteženju javnih financ. Foto: BoBo
Poslanci imajo pred seboj še zakon o uravnoteženju javnih financ. Foto: BoBo
Rebalans proračuna še skozi zadnji odbor

S 50-odstotno dohodnino so v letih 2013 in 2014 obremenjene plače, ki presegajo petkratnik povprečne plače v Sloveniji oz. približno 5.880 evrov mesečno. To obsega en odstotek davčnih zavezancev, v državni proračun pa se na ta račun steče 16 milijonov evrov letno, je povedala državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar.
<!--[endif]-->

Vlada z novelo zakona predlaga, da se ta dohodninski razred ob nespremenjeni višini osnove za obdavčitev ohrani tudi v letu 2015, čemur so v opoziciji ostro nasprotovali: medtem ko je poslanska skupina NSi-ja predlagala, naj se člen črta, so namreč v ZL-ju predlagali, naj se meja za obdavčitev z najvišjo davčno stopnjo še zniža, in sicer na 38.000 evrov letno oz. 3.100 evrov bruto na mesec.

Vlada je želela z novelo zakona o uravnoteženju javnih financ (Zujf) tudi odpraviti neustavnost pri upokojevanju javnih uslužbenk in določiti jasnejše pogoje za pridobivanje soglasij pri sklepanju podjemnih in avtorskih pogodb.

NSi želel več denarja za promocijo turizma
Odbor je danes zavrnil tudi vseh sedem dopolnil k predlogu rebalansa letošnjega proračuna, ki jih je vložila opozicija in s katerimi so želeli prerazporediti 44 milijonov evrov. V poslanski skupini SDS-a so predlagali za tri milijone evrov večjo tekočo proračunsko rezervo na ministrstvu za finance, okoljskemu ministrstvu pa bi dali dodatna dva milijona evrov za upravljanje z vodami ter 3,5 milijona evrov več za ravnanje z odpadnimi vodami. Poleg tega so predvideni znesek za obnovo železnic po žledolomu želeli povečati za milijon evrov.

Zadostne podpore prav tako nista bili deležni dopolnili poslanske skupine NSi-ja, s katerima so želeli gospodarskemu ministrstvu dodeliti dodaten milijon evrov za promocijo slovenskega turizma ter nekaj manj kot tri milijone evrov za lokalno razvojno infrastrukturo. V NSi-ju so predlagali še dodatnih 30,5 milijona evrov, ki bi jih ministrstvo za delo porabilo za poplačilo ugodno rešenih pritožb v zvezi z uveljavljanjem pravic iz javnega denarja.

Z na odboru potrjenim rebalansom se letošnji prihodki proračuna zmanjšujejo za 20 milijonov evrov na 8,6 milijarde evrov, poraba pa se povečuje za 177 milijonov evrov na 9,8 milijarde evrov. DZ ga bo sprejemal v ponedeljek.
Prihodnje leto bomo odplačali 1,9 milijarde evrov glavnic
Potrjen je bil tudi predlog novele zakona o izvrševanju proračuna. Ena od pomembnejših novosti, ki jih prinaša, je določitev 15-dnevnega roka za vlaganje zahtevkov za povračilo evropskega denarja. Vlada je namreč ocenila, da je treba vlaganje zahtevkov pospešiti, da ne bi že letos nastal nenačrtovan dodatni primanjkljaj.

Proračunski uporabniki bodo morali ta rok upoštevati pri vlaganju zahtevkov za povračila evropskih sredstev iz starega programskega obdobja 2007-2013. Za novo programsko obdobje 2014-2020 pa bodo ta pravila določena na novo.
Z novelo zakona se tudi za eno milijardo evrov povečuje najvišji možni obseg zadolževanja države v letu 2014, namreč s 4,9 na 5,9 milijarde evrov. A to po besedah Vraničarjeve še ne pomeni, da se bomo do konca leta zadolžili še za eno milijardo evrov.

Slovenija je sicer letos odplačala skoraj 3,5 milijarde evrov glavnic, do konca leta pa jih namerava še za 86 milijonov evrov in 85 milijonov evrov obresti, je povedala državna sekretarka. Prihodnje leto je predvideno odplačilo glavnic v višini 1,9 milijarde evrov.

Rebalans proračuna še skozi zadnji odbor