Najmanj nesreč se zgodi na avtocestah. Foto: MMC RTV SLO
Najmanj nesreč se zgodi na avtocestah. Foto: MMC RTV SLO
Kako varne so evropske ceste?

Raziskava, ki poteka v okviru mednarodnega programa ocene varnosti cest, ugotavlja še, da se je leta 2009 dve tretjini prometnih nesreč s težko poškodovanimi ali mrtvimi zgodilo na regionalnih cestah, četrtina na glavnih cestah, 11 odstotkov pa na avtocestah ali hitrih cestah. Regionalne ceste imajo v primerjavi z glavnimi enajstkrat višjo stopnjo tveganja, prav tako so od regionalnih cest bistveno varnejše avtoceste.

11 odstotkov vseh prometnih nesreč na regionalnih cestah predstavljajo trki z živalmi.

13,9 odstotkov cest pri nas ima sicer nizko stopnjo tveganja, 6,4 odstotka nizko-srednjo ter 20,2 odstotka srednjo stopnjo tveganja. Avtoceste in hitre ceste so ceste le z nizko, nizko-srednjo ali s srednjo stopnjo tveganja.

Več o raziskavi na spletnih straneh AMZS-ja

Kdaj nacionalni program za regionalne ceste?
Kot je poročal Radio Slovenija, se poznavalci strinjajo, da je za izboljšanje razmer potrebna predvsem politična volja. Ob nacionalnem programu za avtoceste bi tako potrebovali sprejetje podobnega programa tudi za regionalne ceste.

In kaj še pravijo številke? 15 odstotkov izmed težko poškodovanih ali mrtvih udeležencev prometa pri nas je pešcev ali kolesarjev, 18 odstotkov je motoristov, 38 odstotkov voznikov osebnega avtomobila ter 23 odstotkov sopotnikov, še kažejo podatki za leto 2009.

V tem letu je bilo skoraj 40 odstotkov prevoženih kilometrov na državnih cestah opravljenih na avtocestah in hitrih cestah.

Kako varne so evropske ceste?