Predlog novele naj bi vlada obravnavala že v kratkem. Foto: RTV SLO
Predlog novele naj bi vlada obravnavala že v kratkem. Foto: RTV SLO

Novela je bila popravljena na podlagi javne razprave, 15. marca bo predstavljena tudi v državnem zboru, vlada pa naj bi jo obravnavala še ta mesec, čeprav v medresorsko usklajevanje še ni bila poslana. Obenem bo tudi na voljo javnosti. Novela ne vsebuje več določil, da naj bi RTV Slovenija delovala kot oseba javnega prava, ki deluje kot gospodarska družba. Druge podrobnosti za zdaj niso znane.

O noveli se ministrstvo še vedno usklajuje s sindikati RTV-ja, ki so do zdaj izražali nezadovoljstvo z javno predstavljenim besedilom. V torek se je nezadovoljstvu pridružil Sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTVS, kjer menijo, da bo novela v celoti izničila dolgoletna prizadevanja države in sindikatov za dosego vrednostne primerljivosti ustvarjalnih poklicev na RTV-ju s podobnimi poklici v drugih javnih zavodih s področja kulture.

Poleg omenjenega sindikata so se do zdaj proti javno predstavljenemu besedilu novele izrekli stari programski svet in vodstvo RTV-ja ter nekatere politične stranke. Prav tako so do nekaterih določb kritični v Društvu novinarjev Slovenije ter Združenju novinarjev in publicistov.