RTV Slovenija bo predvidoma novembra objavila javni razpis za izbor generalnega direktorja, so se odločili na programskem svetu javnega zavoda. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
RTV Slovenija bo predvidoma novembra objavila javni razpis za izbor generalnega direktorja, so se odločili na programskem svetu javnega zavoda. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Marko Filli
Marko Filli je že pred časom napovedal, da bo o morebitni vnovični kandidaturi razmislil šele ob objavi razpisa. Foto: BoBo
false
Nataše Pirc Musar na drugi strani direktorska funkcija ne zanima več, želi le priznanje, da je zakonita direktorica pravzaprav ona, nato pa se bo funkciji odpovedala. Foto: BoBo

Zapleti z imenovanjem generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO) se vrstijo že od razpisa leta 2014, ko je programski svet sprva za direktorico zavoda izbral Natašo Pirc Musar, a je nato izbiro razveljavil zaradi napačne sestave sveta, Marka Fillija pa imenoval za vnovičen mandat. Filli je sprva zavod vodil s polnim mandatom, od maja letos pa je na njegovem čelu kot vršilec dolžnosti.

Programski svet javne RTV-hiše je na seji imenoval devetčlansko komisijo svetnikov za pripravo razpisne dokumentacije za izbor generalnega direktorja in ji naložil, naj do 9. novembra pripravi predlog besedila razpisa. Če bo obveljala takšen časovni razpored, bi programski svet RTV SLO o novem generalnem direktorju odločal najhitreje decembra.

Filli je že pred časom napovedal, da bo o morebitni vnovični kandidaturi razmislil šele ob objavi razpisa. Pirc Musarjeve na drugi strani direktorska funkcija ne zanima več, želi le priznanje, da je zakonita direktorica pravzaprav ona, nato pa se bo funkciji odpovedala.

Neizvršljiva sodba upravnega sodišča
Sicer je RTV SLO pretekli teden prejel sodbo upravnega sodišča, ki je zavrnilo tožbo RTV SLO zoper odločbo informacijskega pooblaščenca (IP). Na podlagi zahteve Pirc Musarjeve je namreč IP zahteval vpogled v osnutek pravnega mnenja odvetniške pisarne Ošabnik, Klofutar in partnerji o postopku imenovanja generalnega direktorja zavoda.

Pred sejo programskega sveta so z RTV SLO sporočili, da je sodba upravnega sodišča neizvršljiva, saj zavod ne razpolaga s takšnim osnutkom, pač pa je šlo za zasebno komunikacijo med odvetniki in zaposlenimi na RTV SLO, za kar niso bila porabljena javna sredstva. Ob tem so zaradi vsebine odločbe IP-ja in sodbe upravnega sodišča izrazili zaskrbljenost.

"Takšna odločitev pomeni javnost zasebne elektronske pošte javnih uslužbencev vselej, kadar gre za področje njihovega dela - tudi javnost elektronske pošte novinark in novinarjev RTV SLO, ki so javni uslužbenci, vključno s komunikacijo z njihovimi zunanjimi viri, ali javnost komunikacije posameznih članov programskega ali nadzornega sveta ter vseh preostalih javnih uslužbencev," so opozorili v vodstvu zavoda.

Gre za poseg v ustavno zaščiteno varovanje tajnosti pisem in drugih občil, zato so napovedali možnost nadaljnjih sodnih postopkov, tudi na ustavnem sodišču in širše, če bo treba. Tako novinarska društva kot druge organe upravljanja in nadzora pa so pozvali, naj se "odločno uprejo takšnemu načinu označevanja zasebne komunikacije kot javne".

V osnutku pravnega mnenja odvetniške pisarne Ošabnik, Klofutar in partnerji o imenovanju generalnega direktorja, ki je nastalo kmalu po prvotnem imenovanju Pirc Musarjeve za direktorico, naj bi bilo zapisano, da RTV SLO ne more obnoviti postopka imenovanja in s tem razveljaviti imenovanja Pirc Musarjeve, je pred dnevi poročal časopis Dnevnik.

Programski svet RTV SLO je sicer na seji obravnaval tudi osnutek strategije razvoja zavoda 2017-2021 in poročilo o programski realizaciji programsko-produkcijskega načrta v prvih osmih mesecih letos.

RTVS novembra z razpisom za direktorja
RTVS novembra z razpisom za direktorja