Rupla je Türkova izjava prizadela. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Rupla je Türkova izjava prizadela. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Nekdanjega zunanjega ministra je zmotila Türkova izjava v torkovem predvolilnem soočenju na Televiziji Slovenija, ko je dejal, da je Rupel izgubil njegovo zaupanje s tem, ko se mu je leta 2008 zlagal in kot zunanji minister šefu države predstavil drugačen predlog veleposlanikov, kot ga je pozneje dejansko predlagal vladi.

Kot je pojasnil Rupel, je kot pristojni minister v skladu s tedaj veljavnim zakonom predsedniku neformalno predstavil osnutek seznama veleposlanikov dvakrat, prvič že maja 2008, končni seznam pa mu je po usklajevanju v koaliciji poslala vlada. Rupel je dodal, da tedaj veljavni zakon ni predvideval, da bi predsednik izbiral veleposlanike pred odločitvijo vlade, pred zaslišanjem v parlamentu in pred potrditvijo države sprejemnice. Kot je dejal Rupel, pa tega tudi noben predsednik pred Türkom ni počel.

Ker je Rupla vlada leta 2008 za veleposlanika predlagala v času, ko ji je potekel mandat, mu je, pravi Rupel, dotedanji premier Janez Janša predlagal, naj se o predlogu pomeni tudi s prihajajočim predsednikom vlade Borutom Pahorjem.

"Navsezadnje sta mojo kandidaturo konec leta 2008 podprla dva predsednika vlad, Janša in Pahor, poleg njiju pa jo je pred odločitvijo predsednika Türka pisno potrdil avstrijski predsednik. Letos je Türk ponovni predlog, da postanem veleposlanik, zavrnil že tretji vladi. Predsednik in predsedniški kandidat Türk je tako v mojem primeru ponovil lustracijo, ki jo v soočenjih - v nasprotju s politično poštenostjo, ki jo tako rad omenja - zdaj utemeljuje še z žalitvami. Pričakujem opravičilo in umik skrajno neprimerne izjave," je še dejal Rupel.