Proti Sadarju, nekdanjemu prvemu možu Dadasa, teče več postopkov. Foto: RTV SLO
Proti Sadarju, nekdanjemu prvemu možu Dadasa, teče več postopkov. Foto: RTV SLO
Poslovni sistem Dadas je za seboj pustil več kot 11 milijard tolarjev terjatev. Foto: RTV SLO

Sadarja obtožnica bremeni zlorabe položaja ali pravic. Sadar je najprej tričlanskemu senatu, ki mu tokrat predseduje Danila Dobčnik Šošterič, predlagal zvočno snemanje obravnave, vendar je senat ta predlog zavrnil.

V nadaljevanju sojenja je Sadar povedal, da obtožnice ne razume. Zagovornik obtoženega Željko Leljak, ki Sadarja zagovarja po uradni dolžnosti, je predlagal zavrnitev obtožnice, kar pa je senat zavrnil. Sadar je poudaril, da ni imel namena nikogar oškodovati.

Sojenje od začetka
Sojenje se je danes začelo znova z branjem obtožnice, saj je takratna predsednica sodnega sveta Stanka Firm Gavez postala odvetnica.

Okrožni državni tožilec Boris Marčič je iz obtožnice moral izločiti kazenski pregon za kaznivo dejanje preslepitve pri poslovanju z vrednostnimi papirji, saj je ta absolutno zastaral marca 2002.

Opeharjeni vlagatelji
Sadar je obtožen, da si je prilastil več kot 390 milijonov tolarjev in z manipulacijo dvigoval vrednost posameznih vzajemnih skladov. Več kot 3.500 vlagateljev je tako po propadu Dadasa leta 1998 izgubilo več milijard tolarjev. V stečaju je bilo priznanih za 11 milijard tolarjev terjatev, premoženje Dadasa pa je bilo takrat ocenjeno na manj kot 100 milijonov tolarjev.

Sadarja so ZDA poleti izročile slovenskim pravosodnim organom, ker mu je potekel vizum. Proti Sadarju sicer poteka več kazenskih postopkov. Na prvi obravnavi v enem izmed teh postopkov so ga varnostniki prisilno privedli na sodišče v spodnjem perilu.