Slovenija
Šarec se srečuje s predstavniki parlamentarnih strank. Foto: BoBo
VIDEO
Kaj se kuha v slovenski p...

Dodaj v

Šarec po pogovoru s Toninom: Ugotovili smo, da so vrata odprta

Iskanje nove koalicije
12. junij 2018 ob 16:42
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec se je srečal s predsednikom NSi-ja Matejem Toninom. Našla sta nekaj skupnih programskih točk, je povedal Šarec.

Srečanje je potekalo na sedežu NSi-ja. Marjan Šarec se je po lastnih besedah zakasnelo odzval februarskemu vabilu na kavo. Takrat je ob prevzemu vodenja stranke predstavnike več strank na kavo vabil Matej Tonin, a je Šarec napovedal, da se bodo vabilu odzvali, ko bo čas. "Zdaj je prišel ta čas in smo spili tisto zapoznelo kavo," je danes povedal Šarec, a vsebine pogovorov ni želel razkriti.

Pojasnil je, da sta se pogovarjala marsikaj, tudi o kakšnih kamniških temah, saj sta stranki v tamkajšnjem občinskem svetu v koaliciji. Tudi volilna programa obeh strank sta bila na mizi, a Šarec je poudaril, da je še prezgodaj, da bi razkrili kakšne programske točke.

Glede tega, ali se v NSi-ju strinjajo z izhodiščnimi točkami, ki jih je sam poslal v parlament izvoljenim strankam z izjemo SDS-a, je Šarec dejal, da so te takšne, da s tistim, ki bi imel kaj proti njim, ne bi bilo smisla govoriti naprej.

"Od Nove Slovenije smo slišali, da se bomo pogovarjali naprej – to je današnji sestanek tudi prinesel," je dejal Šarec. V NSi-ju so se pripravljeni pogovarjati dalje, sicer pa Tonin po srečanju s Šarcem pred medije ni stopil, to bo storil zvečer ob robu seje sveta NSi-ja, ki bo odločal tudi o njegovem ponujenem odstopu.

Na vprašanje, ali je NSi jeziček na tehtnici morebitne njegove levosredinske vlade, je Šarec odgovoril, da ne morejo govoriti, kdo je jeziček na tehtnici, ker še niso opravili vseh pogovorov.

Šarec sestankuje
Šarec se je namreč v preteklih dneh že sestal s predsedniki nekaterih drugih v parlament izvoljenih strank, Mirom Cerarjem (SMC), Alenko Bratušek (Stranka Alenke Bratušek), Dejanom Židanom (SD) in Karlom Erjavcem (DeSUS). S predstavniki Levice in SNS-a pa se za termin srečanje še niso dogovorili, je pojasnil.

Zanikal je tudi, da bi s kom že govorili o kadrovskih vprašanjih, saj da se je treba najprej uskladiti, ali bodo sploh sodelovali in kako bodo uskladili programe. Obenem pa je zatrdil, da njihova stranka pred ustanovno sejo DZ-ja, ki bo predvidoma konec prihodnjega tedna, ne bo podala predloga za kandidata za predsednika DZ-ja. "Mislim, da je prav, da smo tukaj konstruktivni. Verjamem pa, da bo do takrat prišlo do tega, da se bomo uskladili, kdo bo ta predsednik," je še dodal.

Poziva od SDS-a na srečanje Šarec, kot je dejal, še ni prejel in pravi, da tudi ne ve, ali ga lahko pričakuje. Če ga bodo dobili, se bodo odločili, ali se bodo nanj tudi odzvali, je dejal in dodal: "Mogoče je vse, kar ni izrecno nemogoče."

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
slovenc1
# 12.06.2018 ob 16:55
Kot že rečeno,koalicija SDS+LMŠ+SMC+NSi je edina,ki je v dani situaciji stabilna in ima moč,da izpelje korake za nadaljevanje razvoja na temeljih pretekle vlade in določene stvari tudi izboljša. Si pa nikakor nemorem predstavljati vlade LMŠ+SD+SMC+NSi+SAB+DeSUS. To bi bila vlada strank,ki imajo vsaka svoje interese,vodil pa bi jo popolni novinec v državni politiki,pa tudi če jo uspejo sestaviti bo verjetno hitro razpadla. V vladi bi imeli cel kup nasprotujočih si stališč, SD recimo v vladi želi Levico nad katero niso navdušeni v liberalnih strankah,Tonin ni navdušen za sodelovanje z Erjavcem oz. DeSUSom,tudi Bratuškova bi utegnila glede upokojencev trčiti z Erjavcem,ker jih je v volilni kampaniji velikokrat omenila. NSi bi bila edina desna stranka v taki koaliciji,kjer bi zaradi precej različnih stališč s SD in DeSUS težko uveljavljala svoj program glede pokojnin,zdravstva,izobraževanja,privat
izacije,itn.,dobila bi tud manj ministrskih položajev kot v sredinski vladi,vstop v tako koalicijo pa bi lahko sprožil tudi spor v vodstvu stranke,zato se sprašujem ali ima NSi sploh interes vstopiti v tako koalicijo. Nasploh bi vsaka stranka v taki vladi dobila maksimalno 3 ali 2 ministrski mesti,vsaka stranka pa bi Šarca lahko izsiljevala in grozila z izstopom iz koalicije. Šarec bi postal ujetnik v lastni vladi,ker nebi imel v njej nobene moči,koalicijska usklajevanja pa bi bila prava nočna mora,ker je vsa ta stališča praktično nemogoče uskladiti.
Jožeine
# 12.06.2018 ob 17:28
Če se bo to resnično zgodilo, NSi verjetno, podobno kot ljudska stranka, v naslednjem mandatu izgine iz parlamenta...
nuLanuLa
# 12.06.2018 ob 18:04
Sam sem se včasih udeleževal tudi politike. Ko ugasnejo luči in nehajo snemati kamera, je politika le še posel, kot drugi. Nobenih načel, nobenih programov, le še glavarine, plače, sejnine, stolčki, nazivi in denar.

To kar vidimo in beremo, pa je le šov za mase.
oven14
# 12.06.2018 ob 17:37
Le zakaj se mandatarstva ni lotil Erjavec ali Bratuškova saj jim manjka le kakšnih 40 glasov?
slovenc1
# 12.06.2018 ob 17:02
Sicer pa je že vidno postopno umirjanje stališč strank,ker se že zavedajo,da bo razdrobljeno koalicijo izredno težko sestaviti. Široka vlada SDS,LMŠ,SMC in NSi pa ima praktično edini problem le v ideologiji,v programih so določene razlike,ki pa so daleč od nepremostljivih in se bi jih dalo uskladiti skozi pogajanja,največji problem je verjetno razmerje javno-zasebno v zdravstvu in šolstvu,na drugih področjih pa večjih težav nebi smelo biti. LMŠ in SMC pa bi lepo ublažila določene ekstremiste iz SDS,tako,da se ni bati radikalizacije.
Blue-Star
# 12.06.2018 ob 17:47
In kako bosta v vladi SD In NSi? Razen če se SD pokaka in sprejme desni gospodarski program. O Levici pa nebi zgubljal besed.
Skratka, šarec nima vlade, na to čaka SDS. Potem pa ali nove volitve (kjer SDS dobi preko 30%) ali pa poklapan šarec sprejme vabilo SDS.
Blue-Star
# 12.06.2018 ob 17:50
Tu izstopa le program Levice, ki se bori za človeka dostojno minimalno plačo

Bori se da nekomu vzamejo denar in ga dajo drugemu.? Komu bodo vzeli? šolnikom, policistom, vojakom?
hernandez
# 12.06.2018 ob 17:56
Na Levico v vladi pozabite. To je tako ortodoksna utopična stranka, da ne bi zmogla sestavit koalicijo niti z SD, kaj šele ostalimi.
generusus
# 12.06.2018 ob 18:32
To, v čemer se Šarec in Tonin strinjata, je irelevantno. Pomemben je presek strinjanja vseh potencialnih koalicijskih strank. Ta presek pa bo vseboval zelo malo skupnih elementov.
slovenc1
# 12.06.2018 ob 17:55
Kako pa bi izgledala pogajanja s SVIZ-om če bi bila v vladi Levica? Štrukelj je bil namreč na volitvah v EU parlament leta 2014 kandidat na listi takrat še ZL in je zagotovo simpatizer ali celo član te stranke. Torej bi liberalni del vlade zagovarjal zmernost in preudarnost,Levica pa bi po drugi strani brezpogojno podprla vse zahteve.
špohtl
# 12.06.2018 ob 18:05
Trump in Kim sta se dobila za 38 minut, podpisala sporazum o razorožitvi in (zaenkrat) prekinila 50 let slabih odnosov.
Šarec in Tonin sta v eni uri ugotovila, da so vrata odprta.
kralj matjaž
# 12.06.2018 ob 17:44
SamoRes
Tu izstopa le program Levice, ki se bori za človeka dostojno minimalno plačo

Ko boste znižali davke, boste začudeni, kako lepe so plače v Sloveniji. Dokler pa 70% dohodka Levica vzame, pa plače nikoli ne bodo lepe.
SpicyWeiner
# 12.06.2018 ob 17:55
Vrata so trenutno odprta, ker LMS nima nobenega programa. Ko bo LMS enkrat uskladila program z SD, DeSus, SAB, Levico itd, bodo vrata za NSi zaprta, ker gre tukaj za povsem drugačne rešitve reševanja problemov te države.
GoodFella
# 12.06.2018 ob 17:49
Predvidevam, da v Nsi niso tako neumni, da bi šli v španovijo z Sd, Levico, Desusom, ker ne vem, kaj imajo z njimi skupnega.
hernandez
# 12.06.2018 ob 17:46
Šarčeva ideja o levosredinski koaliciji + NSi je obsojena na propad. Enostavno preveč strank plus da nobena ni zaradi volilnega rezultata superiorna, kar bi njenemu liderju dajalo neko potrebno avtoriteto kot premierju. Šarec btw nima nobene izkušnje niti kot minister, kaj šele kot premier, on nima pojma kako vladni sestanek sploh zgleda...

Mogoče koga moti Šarčevo hitro (agresivno) sestavljanje koalicije, vendar se meni zdi to pozitivno. Bo pač Šarčeva iluzija toliko hitreje splavala po vodi. Če pa Šarec slučajno uspe sestavit koalicijo, bo pa to zagotovo največja katastrofa od vlade odkar smo samostojni in dvomim da bo trajala 2 leti.
kralj matjaž
# 12.06.2018 ob 17:42
Tonin bo očitno NSi odpeljal iz parlamenta.
otto bizantiski
# 12.06.2018 ob 17:35
Hehe, upam,da Šarec pristane na vse še kakšen obvezen verauk v državnem šolstvu kot obvezen predmet.
Vsi , ki mislite,da bo NSI šla v to anti-janša koalicijo je malo preveč optimistično saj so programske razlike tako velike ne s Šarcem, ki sploh ne vemo kakšen program ima ampak s SD. Eno z drugim ne gre ,NSI ve ,da se bi v tem primeru igrala s odhodom v neparlamentarne stranke (teh 7% dobi SDS na novih predčasnih volitvah), koalicija pa bi bila zelo nestabilna .
Kot kaže sploh ne bomo potrebovali spreminjati volilni sistem saj počasi se sam dela večinski.
kotzi
# 12.06.2018 ob 17:07
saj tonin je rekel da se bo z vsemi pogovarjal...nic novega...ce je bil šarec pri njem...in žarec in tonin sta ze v koaliciji v kamniku...
taprauslovenc
# 12.06.2018 ob 19:45
Ravnokar sem gledal oddajo Tednik, v kateri razgaljajo lumparij v livarni v Kamniku. Joj, a ni Šarec tam župan bil? To je blaginja za vse,pravijo ko slovenske delavce odpuščajo če niso pokorni,da lahko najemajo tujo delovno silo? Zato se vršijo tako veliki pritiski na Slovenija za pridobivanje dovoljenj?
generusus
# 12.06.2018 ob 18:37
Da bi Tonin šel v koalicijski zverinjak LMŠ in preostalih brezidejnih levih strank je zelo malo verjetno.
Highland
# 12.06.2018 ob 17:19
Sarca ocitno mineva tista "volja" da ne bi bil v koaliciji... kako je ze bilo "obstaja volja da ne gremo v koalicijo z SDS.." Komedijant!
slovenc1
# 12.06.2018 ob 18:20
No na Planetu so pravkar povedali,da so v NSi sporočili,da se ne vidijo v vladi z DeSUS-om in Levico. Torej Šarcu edina možnost ostane da v vlado vključi eno izmed dveh skrajnih strank,katerih naravno okolje je opozicija.
urosh444
# 12.06.2018 ob 18:03
Šarec mora sestaviti vlado. Tako pravijo strici. zlepa ali zgrda
pejtevennazrak
# 12.06.2018 ob 20:50
NO zanimivo, na POPtv (oprosti RTV) neuradno poročajo, da SMC že razpada.
Mitcho_Buchannon
# 12.06.2018 ob 18:10
Če so vrata odprta, potem pa hitro ven, kaj še čakate?
Highland
# 12.06.2018 ob 20:37
“Ugotovili smo da so vrata odprta”.. oziroma- Nekdo je ocitno “pozabil” zapreti vrata..Komedjant!
karlo6
# 12.06.2018 ob 19:59
Bog se usmili naše države da bi nam vladal šarec in smc
k500
# 12.06.2018 ob 19:39
eh, naši sanjači pa po starem, vsak na svojo stran drži. ta dva predsednika katerih stranke so dobile največ glasov, bi se lahko zgledovala po trumpu in kimu, ter presekala zgodovinske ideološke okvirje in osnovala vlado. s tako potezo bi se vpisala v zgodovino.

sicer pa ne gre za njuni stranki, gre za slovenijo.
bebest
# 12.06.2018 ob 17:53
Zadnjič sem slučajno slišal izjavo soproge g. Šarca. Zdaj vem, kje je Serpentišek črpal svoj navdih :)
tonccy
# 12.06.2018 ob 18:38
Brihtno je ugotovil Požar: nč bat, Slovenska politika in mediji še niso dosegli svojega dna.
no72
# 12.06.2018 ob 18:27
Ma, ljudje, bodite pametni, tale izključevalna in diskriminatorna politika političnega začetnika Šarca vodi v pogubo. Halooo........je še kaj trezne pameti v deželi slovenski? Razmislite .......
slovenc1
# 12.06.2018 ob 17:24
@runcajz
Ne mislim,da bi bil Janša druga violina,tudi menim,da takšne vlade ni mogoče dobiti dokler ima Šarec možnosti za mandatarstvo. Omenjeno vlado lahko najverjetneje dobimo le v morebitnem 3. krogu,če Šarcu koalicije ne uspe sestaviti ali pa ugotovi,da nima nobenih možnosti,da jo sestavi. Potem bi bila edina alterantiva take vrste vlada ali predčasne volitve,potem pa bi grožnja volitev stranke(predvsem Šarca) verjetno prisilila v medsebojno sodelovanje. Pa tudi z volitvami verjetno ne pridobimo skpraj nič,le SDS in Levica bi se okrepila,Šarec bi rezultat poslabšal,volilna udeležba pa bi padla pod 50%. Zato so stranke dolžne,da presežejo delitve in sodelujejo.
veza
# 12.06.2018 ob 22:17
Ne bom se več tu ponavljal, Janša kot Janša, a če so pravilno citirali pogovore s Pahorjem, sta se zmenila, da Janša ne bo sprejel mandata, če ne bo imel zagotovljene večine, torej, dajmo končat te debate, naj se zmenijo in potem bo, kar bo, tisti, ki bo imel večino, bo sestavil vlado.
In si naložil nekaj mlinskih kamnov za vrat.
semaino
# 12.06.2018 ob 21:13
Namesto blebetanja naj raje sestavi program.
zeuss-zeng
# 12.06.2018 ob 20:17
blue_night
zeuss-zeng
Kaj pa naj drugega, kot priznam. Pač ste me odkrili, da sem plačanec Soroša. Vsem se seveda opravičujem.
-----------------
nič hudega - se zgodi - sicer pa- pustivo to podplačevanje na strani . Dovolj je, da je človek v duši hlapčevski slabič , ki mu izobrazba praviloma le škoduje - prodaja se potem samo za čakanje v vrsti z obljubljeno dobro nagrado seveda ... Seveda pa za vse nas obstaja ,,palica ,, ....
pejtevennazrak
# 12.06.2018 ob 20:12
Tole Šarčevo romanje je bolj zanimivo od katerekoli telenovele. Serija bo predvideno imela 6 delov, sedaj smo pri 5. delu. Zanimivo bo videti, ali bo prišlo tudi do 7. in 8. dela. Vsekakor bo za ta dva dodatna dela potrebna sprememba režiserja.
zeuss-zeng
# 12.06.2018 ob 19:40
svit
Kakšna levica in desnica dragi moji, tukaj se gre le za nadaljevanje kontinuitete (((globalistične))) vladavine, ki ima našo državo v krempljih že 22 let
-------------
če si imel v mislih razno ,,rotšild- soroš- židovsko ,, platformo , ki je končno zlomila suverenost večine držav in kjer je levica le privesek nekih lgbt društev , desnico pa kot hlapce vatikanskih ,,svetih očetov ,, ,, ki že od nekdaj okupira zdravo pamet - potem se seveda popolnoma strinjam ...
TOZD
# 12.06.2018 ob 19:28
Po govorici telesa pred kamero je bilo videti, kot da je Šarčev ego precej načet. Le kaj je tisto, česar mi ne vemo?
whitwice
# 12.06.2018 ob 17:56
SDS bo tegale komedianta peljal zejnega cez vodo tako ali drugace. In komaj cakam dan ko bom napisal, sem vam rekel.
no72
# 12.06.2018 ob 16:55
Higienično bi bilo, da tudi NSI ostane v opoziciji, če imajo kaj načelnosti, ali so enaki Desusu.
kapljač
# 12.06.2018 ob 23:08
Šarec po pogovoru s Toninom: Ugotovili smo, da so vrata odprta
-------------------
Tudi v Bankah so, pa še vedno ne moreš priti do vsebine sefa
Zoro27
# 12.06.2018 ob 20:06
Pajacek bi se pogovarjal tudi s SNS? Ker niso populisti, nimajo ekstremističnih izjav....
Toliko o njegovi načelnosti, poštenosti... Naj pove od kod je prišel denar za njegovo predsedniško kampanjo, pa za te volitve. In hitro bo vsem jasno.
Blue-Star
# 12.06.2018 ob 18:36
NSi naj bo kar zunaj koalicije. Stranke z religijoznim ozadjem leta 2018 nimajo kaj delati na oblasti, že to, da jih moramo gledati v palamentu je bolano, glede na to, da gre za sekularno državo. Oh pa ta vatikanska globoka država, v vse pore družbe se vtikajo.

Recimo lep primer sovražnega govora.
Blue-Star
# 12.06.2018 ob 18:34
Wasabi, če ti ne znaš štet do 46 še ne pomeni da drugi tudi ne znajo.
Narod je šarcu jasno na volitvah sporočil da ga noče za predsednika države niti vlade. Tole izigravanje volje volivcev se mu lahko samo maščuje.
thetappker
# 12.06.2018 ob 18:26
Sarca bodo peljali orglice spilat, samo da se on tega se ne zaveda :)
preskok
# 12.06.2018 ob 21:06
@ aprauslovenc
# 12.06.2018 ob 19:45
Ravnokar sem gledal oddajo Tednik, v kateri razgaljajo lumparij v livarni v Kamniku. Joj, a ni Šarec tam župan bil?

Pa kaj ima župan nekega mesta s podjetjem, ki je v večinski lasti Francozov?
Toliko kot ti in jaz. NIČ!
RJSlo
# 12.06.2018 ob 21:01
No ja. Glede na izpade članov združbe SKL*, Antifa in ostalih se zdi, da je Janša kriv, da imajo njihove združbe premalo glasov. Volilna komisija je desna.
itak
# 12.06.2018 ob 20:45
Preprican sem da ce bodo sli bodo izredno trd pogajalac kar bodo SD levica in Desus zelo tezko pozrli - brez njih pa nni leve koalicije :-)
drg
# 12.06.2018 ob 20:40
Če želite spoznati pravega Šarca (njegov način delovanja, značaj, ipd.), si poglejte tale video. Priporočam .. da počasi začnete odpirati oči.

SonceSije
# 12.06.2018 ob 19:38
STE MI POLEPŠALI DAN S SVOJIMI KOMENTARJI...

Če je veliko strank v koaliciji lahko katerakoli grozi z odstopom, če jih je pa manj pa ne ali kaj (je potem še kaj drugega v pogodbi za kar ne vemo?)

Če bo šla ta stranka v to koalicijo jih na naslednjih volitvah ne bo več, zato ker sem jaz oddal vse glasove za to stranko in jih na naslednjih volitvah ne bom več

Taka koalicija bo trajala največ toliko časa, to lahko trdim, ker sam točno vem, kaj bom delal v torek čez eno leto

:D
Kazalo