Slovenija

Poudarki

  • Vsebina Šarčevega pisma strankam - 14 splošnih ciljev
  • Cerar srečanje s Šarcem ocenil kot konstruktivno
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.3 od 178 glasov Ocenite to novico!
Šarec želi postati predsednik vlade. Foto: Televizija Slovenija
Miro Cerar
Cerarjeva stranka je na volitvah precej izgubila, vseeno pa utegne končati v vladi. Foto: BoBo
       Najprej moramo sploh ugotoviti, ali si želimo sploh ugrizniti v to jabolko, potem pa dalje       
 Šarec o sestavljanju koalicije s SMC-jem in SAB-jem
VIDEO
Bo Šarec s koalicijo preh...

Dodaj v

Šarec po srečanju s Cerarjem: Obstaja volja, da v koalicijo z SDS-om ne gremo

Sestavljanje nove koalicije
7. junij 2018 ob 15:38
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec je po pogovorih z Alenko Bratušek (SAB) in Mirom Cerarjem (SMC) ocenil, da obstaja volja, da v koalicijo z SDS-om ne gredo.

Predsednik Liste Marjana Šarca (LMŠ) Marjan Šarec je novinarjem povedal, da bo pismo o nameri o sodelovanju naslovil na vse stranke razen na SDS. "V tem pismu bomo napisali točke, ki nas družijo, ki jih želimo rešiti, kjer želimo Sloveniji dobro," je dejal. Podrobnosti ni razkril, saj je ocenil, da je prav, da to pismo najprej preberejo predsedniki strank. Z vsemi se bodo srečali in pogovorili ter videli, ali obstaja volja, da bi morda še pred formalnimi pogovori pri predsedniku republike Borutu Pahorju dorekli vsaj neki obris morebitne koalicije.

Povedal je, da si želijo razvojno naravnane vlade. "Želimo si gledati naprej, ne želimo si pogrevati preteklosti. Tega se držimo, in če bodo tudi druge stranke, ki so se tako prej izrekle, za to, potem je edina pot taka koalicija," je dodal. Glede na besede prvaka SDS-a Janeza Janše, da si bo SDS prizadeval za koalicijo za Slovenijo in ne proti posameznim predsednikom strank, je Šarec izjavil, da je tak tudi njihov namen, če bodo imeli možnost, in da ne sestavljajo vlade proti Janši. Dobil se bo "z vsemi predsedniki, ki imajo dobro voljo in željo v Sloveniji delati dobro".

Sestanek s Cerarjem
Šarec se je z odhajajočim premierjem Mirom Cerarjem srečal na Brdu pri Kranju. Kot je dejal, sta imela zelo konstruktiven pogovor. "Ugotovila sva, da volja je, da v koalicijo s SDS-om ne gremo," je pojasnil in dodal, da so enakega mnenja tudi v Stranki Alenke Bratušek (SAB), s katero se je sešel v sredo.

Na vprašanje o možnosti, da bi šli v vladno koalicijo s SDS-om, pri čemer vlade ne bi vodil Janša, pa je odgovoril: "Mislim, da bi jo vodil v vsakem primeru, pač na tak ali drugačen način."

Na vprašanje o razlogu, zakaj se je najprej dobil ravno s SAB-om, je odgovoril, da je nekje treba začeti. "Mislim, da smo si te tri stranke nekako programsko blizu in zato smo tako začeli," je dejal.

Glede namigov, da bi se LMŠ in SAB združili v eno stranko, pa je odvrnil, da o tem še niso govorili "in to tudi ni predmet teh pogovorov".

Odziv na predsednika države
Glede na Pahorjeve navedbe, da bi bilo laže, če bi vlado sestavil Janša, je Šarec odgovoril, da predsednik republike lahko tako misli. "Če smo mi pred volitvami rekli, da v tako vlado ne gremo, mislim, da ne bi bilo pošteno, da zdaj spreminjamo svoje stališče," je ponovil in na Pahorjeve besede odvrnil tudi, da ne vemo, kaj bi bilo bolje. Spomnil je, da je Janševa vlada razpadla zaradi protikorupcijskega poročila, vlada Bratuškove pa, ker je vodilna stranka rušila samo sebe. Pahorjevo izjavo je tako označil za izjavo, "ki ni v sedanjem kontekstu".

Glede špekulacij, da si SAB želi ministrstvo za zdravje, SMC pa zunanje ministrstvo, je odvrnil, da taki pogovori pridejo na koncu. "Najprej moramo sploh ugotoviti, ali si želimo sploh ugrizniti v to jabolko, potem pa dalje," je pojasnil.

Glede Pahorjevega stališča, da bo težko imeti koalicijo s petimi, šestimi strankami, je dejal, da je imel Pahor koalicijo s štirimi strankami, pa mu je začela razpadati že na začetku, in da je tudi sedanja vlada imela samo tri partnerje, pa ni bila tako zelo homogena. "Tako da mislim, da število partnerjev ne vpliva toliko, kot vplivajo drugi dejavniki," je dejal.

Cerar: Srečanje konstruktivno
Cerar je srečanje s Šarcem ocenil kot konstruktivno. V pogovoru se je po njegovih besedah vnovič potrdilo, da so stališča glede morebitnih povezovanj po volitvah v obeh strankah ostala enaka tistim, ki so bila predstavljena v predvolilni kampanji. Srečanje je potrdilo željo obeh strank, tako SMC-ja kot LMŠ-ja, da Slovenija dobi vlado, ki bo razvojna in bo nadaljevala procese, ki so v zadnjih letih privedli do pozitivnih sprememb in rasti na področjih, ki so za Slovenijo najpomembnejša, piše v sporočilu za javnost SMC-ja.

Osebno si želi, da bi pogovori, ki potekajo te dni in so, kot poudarja, neformalni in nezavezujoči, "vodili k dogovorom, ki bodo dobri za Slovenijo in bodo temeljili na zavezanosti pravni državi, človekovim pravicam in izboljšanju blaginje".

Vsebina Šarčevega pisma strankam – 14 splošnih ciljev
Povabilo k sooblikovanju predloga o sodelovanju, ki ga je Marjan Šarec naslovil na novoizvoljene stranke, z izjemo SDS, vsebuje izhodišča z nekaj ključnimi točkami, pri katerih bi se lahko poenotile v "koaliciji za prihodnost". Kot je razvidno iz pisma, ki ga je pridobila Slovenska tiskovna agencija, je Šarec strankam priložil izhodišča za dogovor o sodelovanju, v njih pa predlaga, da bi se zavzeli za 14 zelo splošno oblikovanih ciljev, med katerimi so skupno dobro in medgeneracijsko sožitje, močno, odprto in inovativno gospodarstvo kot temelj socialne države, digitalizacija, stabilne javne finance in znižan javni dolg, proevropska zunanja politika ter ustrezno financirana varnost. Prav tako bi se zavzeli za javno upravo, ki služi potrebam ljudi, za dejansko vladavino prava, za ustrezno financirano javno zdravstvo s krajšimi čakalnimi dobami ter javno šolstvo, usmerjeno v izzive informacijske družbe. Uskladili bi se še o pomenu raziskav in razvoja, naravnih bogastev, skrbi za prihodnost mladih in upokojencev ter zavedanju o potrebi po boljšem upravljanju države z reformo političnega in volilnega sistema. Stranke, ki bi vstopile v koalicijo, bi se zavezale tudi, da bo ta usmerjena v odpravljanje slabih praks v politiki. "Raziskala in razčistila bo odprte dileme financiranja političnih strank bodisi iz tujine bodisi iz gospodarskih družb, povezanih s tujino. Odločno zavračamo politično kulturo, ki temelji na ustrahovanju, širjenju polresnic in lažnih novic. Politična kultura prihodnosti je kultura strpnega pogovarjanja in dogovarjanja ter iskanja najširših mogočih skupnih imenovalcev. Politika, ki je v službi ljudi in za ljudi," je še zapisano v izhodiščih dogovora, ki pa bi ga lahko, kot je razumeti, stranke podpisnice še spremenile. Iz pisma o nameri sicer izhaja tudi zavedanje o programskih razlikah med strankami, a naj bi vrednote, ki jih povezujejo, premagale razlike v programskih podrobnostih. "Temeljna vrednota, skupna nam vsem, normalna, razvojna in uspešna Slovenija v informacijski dobi, znatno presega manjše programske razlike," je še zapisano v Šarčevem predlogu.
Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Georg
# 07.06.2018 ob 15:57
Jaz pa podpiram vsako koalicijo, ki bo pripomogla k boljšemu življenju in hkrati ne izključujem nikogar...
Highland
# 07.06.2018 ob 15:44
Karkoli se ze zmenite, samo ne zopet Kahla na kak ministrski stolcek... Dovolj je bilo mesetarjenja z ministrovanjem v vseh mogocih resorjih!!
drg
# 07.06.2018 ob 16:05
Šarec se je preveč zaletel in pristanek bo trd. Vse bo še šlo, do zadnje stranke. SDS in SNS odpadeta, MORAL pa bo vzeti ali NSi ali Levico. NSi si z vstopom v tako vlado skoplje grob (da ne govorim, da z SD-jem programsko itak ne more sodelovati), Levica pa itak že v osnovi cilja na opozicijo, saj je nekompatibilna z vsemi strankami.

Tako bo prišlo do predčasnih volitev, katerih pa se ne bojita samo SDS in Levica.

Šarec .. za to, kar se greš ti, bi rabil vsaj 18-20% na volitvah. ;)
Vijolčni1
# 07.06.2018 ob 16:02
Res smo bogi, ce nam bo vladal Damjan Murko z očali
Atrumpcard
# 07.06.2018 ob 16:06
Šarec obstaja sedaj, čez dve leti ko bo ta kvazi vlada padla, bo odšel na smetišče zgodovine.To je dejstvo ni kaj.
brain2k
# 07.06.2018 ob 16:02
Sloveniji se slabo piše....
foxhunt
# 07.06.2018 ob 16:03
Podpiram vsako rešitev in koalicijo, ki izključuje e-Levico.
Orionstar
# 07.06.2018 ob 16:01
Zanimiva situacija z SMC!
...botri so vam lepo zamešali štrene!
LMŠ, SD, SMC...praktično enak rezultat, pa je Miro, ki je SLO potegnil naprej, kar naenkrat tretjerazredni.
Kako bo glede podrejanja neprepričljivemu stand-up komiku in stranki z radikalnim projektom TEŠ6, pa bomo kmalu videli!

A se g. Miro Cerar počutite kaj izigranega?
Kenzu
# 07.06.2018 ob 16:04
Ne morem verjet, da bo Šarec pojedel svoje besede, da ne gredo v vlado z ljudmi ki so del problema in ne del rešitve. z vsemi bi šou samo z sds ne, pa bomo imel premiera ki je dobil 12% glasov, krasno!!
Zoro27
# 07.06.2018 ob 16:01
Požrešni pajacek je odkril masko, da se mu ne gre za sodelovanje in napredek, ampak za pozicijo. Še počaka ne, da zmagovalcu volitev ne uspe sestaviti vlade.
Pritlehno.
Virunum
# 07.06.2018 ob 16:06
Če je to vse, kar obstaja na strani poražencev teh volitev, potem je čas, da narod spregleda, in da res gremo še enkrat čim prej na volitve...
pejtevennazrak
# 07.06.2018 ob 16:03
Hočejo razvojno vlado, haha. Ta izraz je pobral od Tonina :) Drugače pa precej protisloven človek.
Peroz
# 07.06.2018 ob 16:07
Jaz se bojim, da tele "z Janšo nikakor" finte rojevajo samo še več podpore SDSu.
Po moje najbolj verjeten scenarij:
1. Janša ne uspe sestaviti vlade
2. mandat dobi Šarec
3. sestavi koalicijo sestavljeno iz 29865 strank
4. se v prvem letu vladanja nauči, da je Slo ena luknja in da ga vsi koalicijski partnerji nategujejo z leve in desne (oprostite, slo. mediji - desne in "leve sredine"), par škandalčičev, pranja rok... vse že videli
5. vlada pade
6. predčasne volitve
7. beri točko 1 in zamenjaj priimek Šarec z novim obrazom, janša dobi 30%+...

Drekači kakršni smo kot narod bi verjetno celo dobro delovali pod avtoritarcem. Itak smo vajeni trde roke oziroma jo potrebujemo. Ker prevzemanje odgovornosti = omg naporno.
_cerebro
# 07.06.2018 ob 16:07
Žal Šarec ne dojema politične igre korenčka in palice, sploh pa ne dejstva, da je pri tej igri on pač osel. S tem ponujanjem roke vsem po vrsti prav prosi, da ga zlorabijo in prav s tem izgublja integriteto.
slovenc1
# 07.06.2018 ob 16:08
Najboljše za Slovenijo te hip je absolutno koalicija SDS+LMŠ+SMC+NSi. Taka vlada bi imela trdno podporo 55 glasov in možnost za izvajanje ukrepov. Glede koalicije LMŠ+SD+SMC+NSi+SAB+DeSUS pa mislim,da ima tudi Šarec le majhne možnosti za sestavo vlade. V tej vladi bi bil DeSUS,ki si ga ne želi prektično nihče,Toninu pa Erjavec grozi celo s kazensko ovadbo. Torej bi bila v koaliciji dva,ki se praktično ne preneseta,NSi pa se verjetno vstop v tako koalicijo niti ne splača. V morebitni desni koaliciji si lahko obetajo precej več ministerstev kot v tej,kjer bodo dobili največ dve. Ne morejo pa izpolniti mnogih obljub o pokojninski ali zdravstveni reforme,socialne kapice in mnogih drugih,pa še vodstco bi se vrjetno sprlo glede takšne koalicije. Meni osebno ta vlada meji na znanstveno fantastiko.
Drncl
# 07.06.2018 ob 16:07
Podpiram vse, če ni poleg Kahla. Če bo DeSUS v koaliciji, je vseeno, tudi če je premier Superman, s Kahlom razpade tudi to.
johann
# 07.06.2018 ob 16:11
Šarec lahko sestavlja vlado, ampak vprašanje je kako bo funkcionirala oziroma bolje, kako ne bo funkcionirala. Ta človek ne razume, da bo imel v vladi stranke, ki so zaradi medsebojnih razprtij zminirale prejšnjo vlado. Ta stvar enostavno dolgoročno ne bo funkcionirala oziroma še huje, celotno delo vlade, vključno z reformami, bo blokirano.
drg
# 07.06.2018 ob 16:07
Karkoli se ze zmenite, samo ne zopet Kahla na kak ministrski stolcek... Dovolj je bilo mesetarjenja z ministrovanjem v vseh mogocih resorjih!!

Seveda bo. Brez Desusa ne bo šlo. In ministrica bo tudi Bratuškova.
drg
# 07.06.2018 ob 16:19
E moj Šarec. Tvoj izlet v resno politiko bo zelo kratek. A res misliš, da bo en SD, ki je rušil Cerarja z 36 !!! mandati, plesal po tvojih notah? Malo morgen.
windmaster
# 07.06.2018 ob 16:20
To boje cel žur. Koalicija z strankami ki imajo vsaka po cca 10 sedežev, šef pa faliran komik brez izkušenj med hijenami....
dark sun
# 07.06.2018 ob 15:49
Zanimivo bo videti, koga bo povabil naslednjega, če gre torej po vrstnem redu kompatibilnosti ... ;-)
malikan
# 07.06.2018 ob 16:11
Ne vem, zakaj se ne morem znebit občutka, da bo na glasovanju o vladi v parlamentu prišlo do precej prestopov med strankami? Da bo več kot en Pucko?
drg
# 07.06.2018 ob 16:25
Koalicija sodelovanja in vključevanja združena v sovraštvu do SDS. :)
novinar4
# 07.06.2018 ob 16:43
Ej ne vem. Sam sem volil SD, ampak da pa izključujejo eno stranko, namesto da bi se usedel in videl kje se lahko najdejo, pa ne želim več volit za tako stranko. Naj jim bo dobro ljudstva prioriteta. Ne bom več volil SD. Izključevanje ne pelje do lepše družbe.
le_Potica
# 07.06.2018 ob 16:34
stranke, ki jih vabi v koalicijo nimajo nobenega programa, nič o zdravstvu ne o gospodarstvu, ne o varnosti države- edina točka njihovega programa je anti-janša.
_cerebro
# 07.06.2018 ob 16:18
Šarec je nekdo, ki se mu še Karel smeji in nekdo, ki še Cerarja ne more spraviti v jok. Neresna izbira za političnega partnerja.
Binder Dandet
# 07.06.2018 ob 16:13
Naslednjic Sarcu 46 glasov, pa bo vlada naslednji dan po volitvah. Hkrati pa bo lahko izkoristil svoje imitatorske sposobnosti in bodo v njegovi vladi zastopani vsi predsedniki parlamentarnih strank.:D
robespierre
# 07.06.2018 ob 16:19
Šarec, neresna oseba, ki je imel v soli veliko popravcev in se je nekako v zivljenu nasel kot komedijant, bi sedaj rad vodil Slovenijo... Kaj naj si mislim. Verjetno nic dobrega.
le_Potica
# 07.06.2018 ob 16:43
Zanimivo bi bilo to karikaturo vprašati, s čem pa se je njemu zameril Janša. :) Kot 3/4 siromakov, ki delajo sebe in nas vse siromašne ter neizmerno sovražijo Janšo, na to vprašanje ne znajo odgovoriti.
Simba
# 07.06.2018 ob 16:28
Šarec: "Želimo si gledati naprej, ne želimo si pogrevati preteklosti. "

Če nekoga izključuješ ni zaradi gledanja naprej, ampak zaradi gledanja nazaj...
Ejga model, mal si se zaplezal. Sej vem, sej vem, kej več od tebe ni za pričakovat...
Emsho
# 07.06.2018 ob 16:13
Mene pa skrbi, kako vehementno se požvižga na pravila in mimo mandata predsednika sestavlja koalicijo. Hkrati pa že apriori izključuje... pa res ne maram Janše.

Nekdo, ki misli, da lahko dela malo po svoje, je pogosto nekdo, ki si jemlje pravico, da je zaradi pozicije moči, nad pravili/zakoni in bo verjetno tako delal tudi kasneje...mimo zapisanih pravi, po domače. Obstaja protokol in treba ga je spoštovati. Če ti protokol ni všeč, predlagaj spremembo zakonodaje in pridobi podporo. Do takrat pa je tam in se ga upošteva. Popolnoma nehigienično je tole vzporedno usklajevanje. Da o skrivanju nekih zahtev ne izgubljam besed.

Tam ste, da se dogovorite! Dobili boste plačo za to. Ne, da se dogovarjate kot otroci v vrtcu.
SpicyWeiner
# 07.06.2018 ob 16:29
Šarec še niti pol leta ni v politiki, in je že prevzel vse negativne lastnosti predsednikov strank z levice...
Ribiič
# 07.06.2018 ob 16:40
Se pravi pripravljen je na pogovore z dva skrajnima strankama kot SNS-jem in Levico, ne pa tudi z SDS-jem. Pa kdo je tu nor?
le_Potica
# 07.06.2018 ob 16:29
Človek, ki je komaj izdelal srednjo šolo in na volitvah prejel 12% glasov pametuje predsedniku države in snuje vladno koalicijo brez zmagovalke volitev.

Daleč smo prišli.
sumtb
# 07.06.2018 ob 16:32
Tale derivat murgel in pozitivne slovenije nima niti najmanjšega uvida v domet nekoga ki izdela srednjo lesarsko s 6 popravci in ne govori angleško - dober za žepana kakšne občine, ampak ne se hecat za premierja pa to niti v Sloveniji možno.
Marjan K.
# 07.06.2018 ob 16:31
Najbolj pomembna stvar med morebitnimi koalicijskimi partnerji je z kom ne bodo šli v koalicijska dogovarjanja. Bravo in potem je le sds tista izključevalna, sovražna ..že sam volilni program je bil samo ne janša in upal sem da po volitvah dobimo kaj bolj odraslo obnašanje in evo spet janša, janša. Mislem vsaj vljudnostno se vsedte pogovorte podajte roke in pojdite vsak po svoje ampak ne spet, janša, janša....kaj ko bo pa treba zares vladat?? oh saj res Janša bo v opoziciji in bo lahko spet vsega kriv---
foxhunt
# 07.06.2018 ob 16:07
kavč pa kokice, let the show begin :)
Juhu
# 07.06.2018 ob 16:46
Glede obnašanja Šarca po volitvah in njegova dejanja, se mi zdi da se kaže v čedalje slabši luči.
metro
# 07.06.2018 ob 16:42
Največji manipulanti teh volitev so POP TV,RTV Slovenija in Siol NEWS/Planet Tv-(Bojan Požar).
Emsho
# 07.06.2018 ob 16:32
@štajerc64

Nisem volil sds in z njimi ne simpatiziram. Pa to kaj je nekdo drug delal, nikoli ne daje pravico drugim, da delajo enako. Ta argument uporabljajo otroci v vrtcu in osnovni šoli, računam, da smo preko tega. "saj on je tud!"

dejstvo obstaja, da Šarčevi prvi koraki niso ok. To da ima osebnostne poteze psihopata, sem pa že napisal in za njimi stojim iz dneva v dan bolj, ko poslušam njegove izjave.

Že janša je mejen, a Šarec ga v nekaterih pogledih močno prekaša (negativno)...
robespierre
# 07.06.2018 ob 16:31
Kahla bo tokrat minister za propagando.
Mesec bo minister za gospodarsvo, saj mora popraviti anomalijo, da je slovenski izvoz sam po sebi skodljiv za Slovenijo.
Notranji minister bo nekdo iz nevladnih organizacij, ki bo popolnoma odprl zunanje meje pred mgranti. Avstrija in Italija bosta meji proti Sloveniji nepredusno zaprli.
Prvi kmet bo Zidan.
Minister za kulturo be spet kaksen nevladnik ali iz legebitre.
Bratusek bo financ minister.
Vojsko bo vodila zenska, da se bodo slovenski vojaki bali sami sebe (zaradi nesposobnosti)
Vec se mi ne da pisati...
le_Potica
# 07.06.2018 ob 17:04
Ne le, da lahko mediji iz nič pričarajo ključnega političnega akterja (LMŠ), kreativno znajo oblikovati celotne politične krajine. Skozi vso kampanjo so bile vse desne stranke (razen dveh parlamentarnih) kot tudi tiste, ki bi bile pogojno pripravljene sodelovati v desno-sredinski vladi (SNS, LNBP), povsem izolirane iz medijske pokrajine. Večina najbolj udarnih soočenj je potekala brez SNS, SLS, LNBP, medtem ko se je forsiralo Alenko Bratušek, tudi ko je še tavala, izgubljena med 1 in 2 odstotni točki. Očitno so jo nekateri videli kot novega levega kingmakerja namesto Erjavca (da ne govorimo o povezavah z 2TDK). Očitno je, meni povsem nerazumljivo, s svojimi enovrstičnicami o zdravstveni in pokojninski reformi očarala tudi kar nekaj komentatorjev in strokovnih piarovcev, a očitno v slovenski politiki ni pomembno, če govoriš praznosti, pomembno je, da jih poveš na glas in v krilu. Drugače je bil njen nastop na moč podoben tistemu legendarnemu pred EU parlamentom, ko je šla domov z dolgim nosom. Očitno je bila preveč pomembna za bodoče leve koalicije, da bi jo kateri od novinarjev podučil, da nas leta 2013 ni »rešila trojke in bankrota«, kot se nevzdržno arogantno hvalisa, ampak nas je s Čufarjem za generacije naprej zadolžila pri nepoznanih korporacijskih investitorjih po takšni obrestni meri, da si danes ob poplavi poceni denarja ti isti investitorji veselo požvižgavajo na poti v banko. Zakaj? Da je rešila slovenski pajdaški kapitalizem pred tujim nadzorom in bančništvo pred normalnim zasebnim nekorupcijskim poslovanjem. Tudi Miro Cerar je bil zadnja dva tedna veliko več v medijih kot prej, ko so ga nekateri že odpisali. Ravno v času, ko so nacional-interesniki po prvih soočenjih spoznali, da cagavi Marjan Šarec ni takšen Janša-Killer, kot so upali. Kar naenkrat je v vsakem soočenju dobil dodatne minute, da še enkrat razloži, kako je ravno njegova vlada najbolj pripomogla k gospodarski rasti. Očitno je osebno intervenirala v VW-ju, BMW-ju in Daimlerju, da so dosegli visoke prodajne številke in posledično naročevali še več sestavnih delov pri slovenskih podizvajalcih. Kar pretresljivo je gledati, kako so RTV, Planet TV, POP TV in večinski časopisi skupaj kreativno oblikovali obrise bodoče leve koalicije. Morda sta jim tokrat zagodla le Erjavec (s slabim rezultatom) in Jelinčič (s presenetljivo dobrim), drugače bi že sestavljali koalicije in vneto razmišljali, kako najbolj plodno porabljati davkoplačevalski denar.

Nikoli-z-Janšo retorika, ki jo ponavljajo vse stranke na levi, se je sprevrgla v tak absurd, da bi ga bilo nemogoče pojasniti zunanjemu političnemu opazovalcu. SDS je skrajna desnica, SDS se financira iz tujine, SDS izkorišča begunsko krizo. Ko ti o skrajni desnici, vrnjenih kreditih in o opozarjanju na varnostne razmere govorijo stranke, ki želijo delavsko revolucijo, katere člani pozivajo k temu, da se tovarne vrnejo delavcem, in ki imajo same hude težave z legitimnim financiranjem, potem je nekako jasno, da se skrajna levica spreneveda in išče fantomski fašizem, da bi zakrila svojo skrajnost. Mediji prilivajo ogenj na ta kres norosti. Kdo bo sestavljal koalicijo, sprašujejo? Hja, kdo le? Stranka, ki je dobila več glasov kot drugi dve skupaj. Stranka, kateri so slovenski volivci zaupali mandat za sestavo vlade. Slovenskih volivcev ne zanima levičarski salonski protekcionistični klub. Zanimajo jih pokojnine, zdravje, varnost in osebni dohodki. Konkludentno so povedali, da pri perečih problemih najbolj zaupajo stranki SDS. Ne LMŠ. Ne SMC. Ne SD. V nobeni razviti evropski demokraciji ne bi bila težava ustvariti produktivno mavrično koalicijo iz dveh desnosredinskih (SDS + NSi) in ene levosredinske (LMŠ) stranke. Videli bomo, ali so navodila globoke države tako obvezujoča, da bodo potencialni levo-sredinski kandidati za vlado raje šli v koalicijo z revolucionarji iz Levice kot z desno-sredinsko, mednarodno priznano in zgodovinsko preverjeno stranko SDS. To bi bil na daljši rok politični samomor. Ja, res je desetina Slovencev zarukanih marksistov, a to ne pomeni, da so vsi volivci levice pripravljeni sprejeti takšno skrajnost – volivci LMŠ in SMC si želijo miren status quo v naši posebni različici tržnega kapitalizma s primesmi socializma (ne glede na to, da so zato bolj revni – važno je le, da je vse tako, kot je zmeraj bilo). Šarec je v redkem vsebinskem preblisku povedal, da si želi manj birokracije in nižjo obdavčitev dela. S kom ima večje možnosti za dosego tega cilja, ko se prebijemo mimo vsega SDSMadžarskiJeAltRight bulšita? Z SDS + NSi ali z SD + Levico? Odločitev je njegova. Kot tudi odločitev njegovih sredinskih volivcev ob morebitnih ponovnih (ali predčasnih) volitvah.

Najvažnejše dejstvo, ki smo ga izvedeli, pa je to, da je Slovencem dovolj. Möderndorferjeva zloraba preiskovalne komisije, ki je hotela skozi stranska vrata SDS impromptu okriviti pranja denarja, neprestani in neizprosni medijski napadi (vključno s koordinirano akcijo RTVSLO in POP TV v zvezi s sovražnim govorom), NVO-jevsko sponzoriran shod proti sovraštvu … Nič od tega ni bilo dovolj. Kljub celotni mašineriji globoke države je SDS skoraj čudežno dobila četrtino vseh glasov. Očitno si ljudje želijo spremembe. Ne želijo še ene leve vlade. Večina Slovencev je odločila, da si želi desno vlado. Takšno, kot so vse okrog nas. Če bodo namesto tega dobili še eno vlado novih obrazov, Socialnih demokratov, Karla Erjavca ter začinjeno s komunističnimi večnimi študenti, potem bodo jezni. Zelo jezni. Tako jezni, da ne verjamem, da bi lahko naslednjo finančno krizo, skozi katero bi jih vodili pokvarjeni etatisti, pričakali mirno.


V novem sklicu parlamenta ni Karla Erjavca, Jana Škoberneta, Alenke Bratušek in Janija Möderndorferja. Svet je zaradi tega lepši. Vsaj dokler se večni Karl zmagoslavno ne vrne kot minister in že drugi dan odpotuje na morje v svoj vikend na Hrvaško.
ata
# 07.06.2018 ob 16:19
@ketner: Podpiram vsako rešitev in koalicijo, ki izključuje Janšo in SDS.

Ugibam, da zato, ker nasprotujete politiki izključevanja
SpicyWeiner
# 07.06.2018 ob 16:40
Edina verzija, ki lahko reši politično prihodnost tega klovna, je koalicija z SDS. Vse ostalo bo pomenil zgolj neoperativno vlado, zaradi katere bo izgubljal podporoter na naslednjih volitvah odšel na smetišče zgodovine.
Vendar pa pričakovati takšne poteze od nekoga, ki niti angleško ne zna, in je komaj končal lesarsko šolo, je že malce preveč optimistično.
gospod iskreni
# 07.06.2018 ob 16:44
Neverjetno, sestavljamo koalicijo proti Jansi
Juhu
# 07.06.2018 ob 16:35
Tale Šarec mi je čedalje manj všeč, kar naenkrat je postal pohlepen.
Vongobongo
# 07.06.2018 ob 16:54
nonparel

"Janša ni politik, ki bi združeval, on je politik ki ruši."

Ni res ;) glej kako bo zdruzil 6 strank ;)
enix
# 07.06.2018 ob 16:36
sem mislil da je Cerar odstopil kot predsednik vlade...je pa še zmeraj odhajajoč ?
dolencd
# 07.06.2018 ob 16:29
Se nisem mislil v politiko s komentarji mešat, pa se bom.
Kakšno bi poganjali vsi mediji in kaj vse bi folk pisal po forumih, če bi SDS izgubil volitve in bi takole Janez Janša v ozadju sestavljal svojo koalicijo? Vprašajte se malo ... tu meni nekaj tako hudo smrdi, da je groza.
Pa poudarjam, da nisem volilec SDS-a, predno se vsujete name.
Sedaj pa še napovedujem prihodnost:
SDS bo spodletela sestavit koalicijo. Enako bo vse dokler ne odstopi Janša. Zakaj tako porivanje JJ-a okrog, naj vsak presodi sam.
Šarec si je že začel klesat kamen za na grob njegove politične kariere. Že tako zgublja odkar se je prvič predstavil na malo bolj gledanih soočenjih, sedaj še tele farse z njegovo zaenkrat še nelegitimno sestavo koalicije. Koalicije ne bo mogel sestaviti brez Bratuškove in Korla, ki bosta zahtevala vemo kaj. V trenutko, ko bo to obljubil, si je skopal še jamo. SMC tudi leti proti pogrebu, ker je najprej predčasno obupala, sedaj pa bo očitno pristala še v novi vladi.
Vlada brez Levice je malo verjetna, pa tudi oni bodo s prvo koalicijo začeli zbirat tudi rože za svoj posmrtni monument. Njenim volilcem je dobro jasno, da je dobro, da jih imamo v parlamentu, v koaliciji pa so nemogoče utopično bitje. Če naredimo kot oni pravijo, je po naši mali kuri. Poteptajo nas. Najprej Hrvati, potem vsi stali.
Nad temi volitvami sem razočaran bolj kot bi bil nad mačjim repom v žaklju.
Desnica je nažigala samo o migrantih in kako se jih moramo bati, začeli so se ukvarjat še s 500 let preživeto diskusijo o splavu, uspešnejši del levice pa samo o tem kakšna baraba je Janša in kako oni ne grejo z njim v koalicijo. Vsi so igrali PROTI, nihče pa ni bil ZA nekaj. Kar je zelo slabo.
Vidi se, da tisti, ki porivajo leve naprej v medije in povsod, nimajo več treh čistih tisti pa, ki na desnici delajo program preveč spremljajo vsem bebcem tako ljubo Ameriko in kar se tam dogaja.
Udeležba je bila temu primerno slaba. Sedaj pa se čudimo, kako to.
Politično smo tako v riti, da bo to še zelo zanimivo.
Malosutra
# 07.06.2018 ob 16:25
Obstaja veliki blef.
Kazalo