Marjan Šarec pravi, da pogodba ne bo dolgo gradivo na 100 straneh. Foto: BoBo
Marjan Šarec pravi, da pogodba ne bo dolgo gradivo na 100 straneh. Foto: BoBo
Po mnenju SAB mora biti prva naloga nove vlade zdravstvo. "Želimo zelo natančno zavezo, do kdaj in s koliko denarja bomo čakalne vrste skrajšali," je poudarila Bratuškova. Foto: BoBo
Če bi vlada v nastajanju izrazila namero, da bi politike Levice postavil pred zahteve kapitala, bi po besedah Meseca bili zainteresirani za sodelovanje. Foto: BoBo
Šarec s strankami o projektni koalicijski pogodbi
Marjan Šarec sestankuje s strankami

Predsednik drugouvrščene stranke na državnozborskih volitvah Marjan Šarec se je srečal s predstavniki strank SMC, SD, DeSUS, NSi, SAB in Levica. Pogajalske skupine se bodo že jutri lotile vsebinskih izhodišč oziroma iskanja skupnih točk in morebitnih razhajanj, je poročal Radio Slovenija.

Marjan Šarec je bil po sestanku s SMC-jem, SD-jem, NSi-jem, DeSUS-om in SAB-om zelo zadovoljen, saj so iz vseh strank prišla trdna zagotovila, da se hočejo dela tudi zares lotiti. O tem, kakšna bi lahko bila nova koalicijska pogodba, pa Šarec pravi: "To bo projektna pogodba. To pomeni, da to ne bo dolgo gradivo na 100 straneh, ampak se bomo dogovorili, kateri projekti so ključni za Slovenijo in za njen razvoj, ter jih poleg tekočih težav, kot so arbitraža, Nova Ljubljanska banka in podobno, tudi izvajali. Definirane bodo naše usmeritve, kaj želimo doseči po projektih. Če se bomo tako dogovorili, bodo v pogodbi tudi datumi."

Šarec je po poročanju STA-ja zanikal, da bi se za tako obliko pogodbe odločili zaradi NSi-ja. "To je zato, ker se toliko strank pogovarja, pa tudi časi so taki," je dejal in spomnil, da so bile v preteklosti koalicijske pogodbe na "dolgo in široko napisane" in ostale neuresničene.

Šarec je dejal, da se s strankami še niso pogovarjali o kadrovskih vprašanjih, s katerimi se bodo po Šarčevih besedah ukvarjali po vsebinskih pogajanjih. Prav tako je vsem strankam v interesu, da "se dela hitro in se ne zavlačuje", a po njegovih besedah je danes še nemogoče napovedovati, kdaj bodo pogajanja končana.

Premier Miro Cerar je v Bruslju znova dejal, da si ne želi orbanizacije Slovenije in da njegova stranka SMC podpira prizadevanja Marjana Šarca za oblikovanje koalicije. Da nihče noče v koalicijo z Janezom Janšo in SDS-om, zelo veliko pove o tej stranki, je še dejal Cerar ob prihodu na vrh EU-ja v Bruslju.

Cerar meni, da bo pot do omenjene koalicije zahtevna: "Ta hip se o njej pogovarja kar šest političnih strank. Zraven je nekje, upam, vključena tudi Levica kot neki partner, ki naj bi podpiral to koalicijo," je povedal. Dodal je, da SMC pričakuje, da bo Šarec predložil zelo konkretne vsebine in da se bo vsebinski pogovor o koalicijskem sporazumu razvijal intenzivno. Na vprašanje, ali odločitev o Milanu Brglezu ne pomeni povezovanja z SDS-om, je Cerar poudaril, da je že neštetokrat pojasnil, da SMC podpira stabilno, razvojno naravnano in svobodomiselno koalicijo na čelu s Šarcem in da so njemu poverili zaupanje. "Vse manipulacije, ki vodijo v drugo smer, so popolnoma nesprejemljive," je še zatrdil.

Zvečer je Cerar o vprašanju oblikovanja koalicije govoril tudi v Odmevih. Na vprašanje, ali nastajajo t. i. koalicijski in projektni partnerji oz. koalicija prvega in drugega reda, je odvrnil, "da zagotovo nastaja neka nova koalicija". "Seveda smo šele pri prvih korakih, še daleč od tega, da smo jo ustvarili. In obstaja neka možnost partnerskega, posebnega sodelovanja, denimo z Levico. To je zdaj naloga Šarca, ki smo mu zaupali vsi, ki sodelujemo v tem, to vlogo, da kot potencialni mandatar uskladi te interese. SMC je tu ves čas konstruktiven."

Po njegovem mnenju je bil na današnjem sestanku v Ljubljani, ki se ga sam, ker se udeležuje vrha v Bruslju, ni udeležil, narejen pomemben korak. "Si pa tudi mislim, da ne bo dovolj samo določiti nekaterih projektov. Imam, kot veste, dobro izkušnjo z vodenjem vlade in bo treba nekaj več strani napisati, da se bomo natančno dogovorili, kaj vse je treba narediti za Slovenijo v prihodnjem obdobju."

SAB podpira Šarčevo koalicijo
Predsednica SAB-a Alenka Bratušek je po sestanku povedala, da se vedno bolj dejavno ukvarjajo z oblikovanjem sredinske vlade. "Dogovorili smo se, da bomo med sabo iskali najmanjši skupni imenovalec, in ne razlik," je dejala in na vprašanje, kaj bodo prihodnji teden na sestanku povedali predsedniku republike, odgovorila: "Mislim, da je jasno, da če smo danes sedeli na sestanku sredinske koalicije, gre naših pet glasov Šarcu. Tak je bil tudi dogovor znotraj poslanske skupine."

Glede tega, ali bi v koaliciji SAB raje videl NSi ali Levico, pa je odvrnila, da ni pomembno, koga bi njihova stranka raje videla v vladi, ampak kaj bo ta vlada sposobna narediti za našo državo.

Šarec se je ločeno sešel z Levico
Šarec se je pozneje udeležil še sestanka z Levico, s katero bo pogovore sicer še nadaljeval, vendar ločeno od drugih štirih levosredinskih strank in NSi-ja. Luka Mesec je po srečanju ugotavljal, da je vlada, ki jo snuje Šarec, precej jasna: "združena sredina in NSi, brez Levice". Mesec je še spomnil, da so pred volitvami jasno povedali, da si želijo leve vlade, a po njegovem mnenju ni prišlo niti do resnih pogovorov o oblikovanje take koalicije. "Če bi ta vlada, ki se oblikuje, izrazila resne namere, da bo izvajala politike, ki so tudi politike Levice, potem seveda bi bila Levica zainteresirana za sodelovanje v tej vladi. Ker pa očitno gre vlada v drugo smer, pa nikakor ne zavidamo tistim, ki so tam," je odgovoril na vprašanje, ali bi raje videli, da bi bili v skupne pogovore vključeni sami, in ne NSi.

Šarec je pojasnil, da so se za ločen sestanek z Levico odločili "glede na znana stališča, ki so nekako nasprotna z nekaterimi drugimi strankami". O nadaljnjih pogovorih, torej s katerimi strankami bodo potekali skupaj in s katerimi ločeno, pa je dejal, da dokler še niso vsega dorekli in začeli "čisto na polno", ne more govoriti ne o tej ne o oni obliki.

Na vprašanje, ali bi se lahko zgodilo, da Levica ne bi podprla Šarčeve vlade in Janezu Janši omogočila, da pride na oblast, je Mesec odvrnil, da bi to bil zelo neugoden scenarij. "Ne moremo dati bianco menice vladi, ki bo izvajala nasprotne politike od tistega, ker bi želeli mi. Naši glasovi nikakor ne bodo zastonj," je še dodal.

Tonin se vsak dan sliši z Janšo
Matej Tonin po sestanku s peterico levosredinskih strank o kadrovanju in ministrskih mestih ni želel govoriti, saj še niso ugotovili, ali so programsko združljivi. Obenem je povedal, da možnosti za koalicijsko sodelovanje z Levico ne vidi. Na vprašanje, ali je morda pod pritiskom zaradi današnjega srečanja Šarca z Levico, pa je odgovoril, da so stranka dialoga in nikomur ne prepovedujejo, da se s komer koli pogovarja. "Nisem imel občutka, da se Šarec čuti kaj v stiski, ko se mi pogovarjamo z Janšo," je še dodal.

Predsednik NSi-ja je namreč, kot je pojasnil, v "rednih stikih" z Janšo, slišala sta se tudi danes. Po njegovem mnenju so pogovori z Janšo najbolj vsebinsko globoki, saj so preučili celotna programa strank ter iskali skupne točke in razlike. Vsebinski pogovori s strankami, ki se zbirajo okoli LMŠ-ja, pa se bodo začeli v prihodnjih dneh, ko se bodo sestajale delovne skupine. Izhodišča za pogajanja bodo točke, ki so jih pripravili v posameznih strankah.

Na posvetovanju s predsednikom republike Borutom Pahorjem na začetku prihodnjega tedna bo vodja poslanske skupine LMŠ-ja Brane Golubovič po besedah prvaka stranke povedal, da LMŠ ne bo šel v vlado s SDS-om in da se pogovarjajo s skupino strank o oblikovanju koalicije. Prav tako bodo Pahorju sporočili, da se z njim strinjajo, da je prav, da relativni zmagovalec na volitvah dobi prvo priložnost kot mandatar.

Šarec s strankami o projektni koalicijski pogodbi
Marjan Šarec sestankuje s strankami