V SD-ju pripravljajo izhodišča za vladni program med letoma 2018 in 2026. Foto: BoBo
V SD-ju pripravljajo izhodišča za vladni program med letoma 2018 in 2026. Foto: BoBo
SD pripravlja program za prihodnost

Predsednik stranke Dejan Židan je poudaril, da trenutno pol milijona ljudi čaka na zdravstvene storitve, kar je nedopustno. Meni, da z osmimi odstotki bruto domačega proizvoda ni mogoče nuditi javno dostopnega zdravstva. Obenem pa si bodo v SD-ju prizadevali tudi za spremembo dohodnine, saj "moramo vlagati v ljudi, da jim bo zato, ker bodo imeli nekaj več denarja, življenje nekoliko lažje".

Tretje izhodišče programa SD-ja je varnost, saj so se po mnenju Židana pojavile težave ob mejah EU-ja tudi zaradi pasivnosti EU-ja. Vodja skupine za pripravno programa Patrick Vlačič pa je poudaril, da je cilj stranke tudi pravna država. Cilji SD-ja v vladnem programu so načrtovani za osem let, predloge po posameznih sektorjih pa bodo pripravili do konca meseca.

Več avtonomije javnim zavodom
Sprejemu ciljev je sledila razprava z naslovom Samozavestna Slovenija, ki jo je vodil nekdanji minister za šolstvo Jernej Pikalo. V okviru razprave je svetovalka predsednika republike za ekonomsko in socialno politiko Helena Kramar ocenila, da bi se moral sistem storitev, ki jih država zagotavlja, spremeniti, javni zavodi pa bi morali dobiti več odgovornosti in avtonomije.

Franjo Štiblar z ljubljanske pravne fakultete pa je menil, da bi se morali tisti, ki zagovarjajo trg "kot edino zveličavnega", premakniti proti sredini. "Ko si prizadevaš za maksimalno ekonomsko korist, moraš upoštevati škodo, ki jo hkrati povzročaš okolju in ljudem," je poudaril in dodal, da je pri osredotočanju koristi na človeka vendarle treba tudi upoštevati ekonomska načela.

Nova generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Sonja Šmuc pa je poudarila problematiko preobsežne zakonodaje. "Toliko predpisov pomeni neurejenost države," je dejala.

SD pripravlja program za prihodnost