V SDS-u navajajo, da se bo povprečni odzivni čas nujne medicinske pomoči podaljšal z 12 na 20 minut. Foto: BoBo
V SDS-u navajajo, da se bo povprečni odzivni čas nujne medicinske pomoči podaljšal z 12 na 20 minut. Foto: BoBo


Z izredno sejo želijo predlagatelji doseči, da ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc prisluhne tako njihovim pripombam kot pripombam strokovne in laične javnosti.

Prenovi mreže nujne medicinske pomoči bo posvečena jutrišnja Tarča, z neposrednimi vklopi v kraje, kjer nov pravilnik najbolj buri duhove: Notranjska, Mežiška dolina, Kamnik, Bela krajina, Ormož. V studio Televizije Slovenija prihajajo ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, predsednik delovne komisije za reorganizacijo nujne medicinske pomoči, zdravnik reševalec iz Maribora Gregor Prosen, nekdanji minister za zdravje in nekdanji vodja internistične nujne pomoči na UKC Ljubljana Andrej Bručan ter specialist družinske medicine Rajko Vajd, direktor ZD Medvode.

V obeh poslanskih skupinah so prepričani, da novi pravilnik centralizira nujno medicinsko pomoč (NMP), saj se bo ta izboljšala le v bolnišnicah, kjer bodo urgentni centri, poslabšala pa predvsem na podeželju.

Gre za neenakopravnost prebivalcev Slovenije, je na tiskovni konferenci dejal poslanec NSi-ja Jernej Vrtovec. Meščani bodo namreč v prednost pred prebivalci podeželja, čeprav vsi plačujejo enak delež v zdravstveno blagajno.

Pravilnik je po Vrtovčevih besedah zato neustrezen. Če ne bo pripravljen v skladu z načelom enake dostopnosti do zdravstvenih storitev, v NSi-ju ne izključujejo možnosti ustavne presoje dokumenta.

Zdajšnji povprečni odzivni čas NMP-ja znaša 12 minut, po novem pa bo 20 minut, je na tiskovni konferenci dejala poslanka SDS-a Jelka Godec.

Kako bo poskrbljeno za otroke
Predlagani pravilnik ne definira, kako bo z NMP-jem poskrbljeno za otroke, ne ureja helikopterske službe in delovanja dispečerskih centrov, je opozoril poslanec. Po besedah poslanke bi bilo treba pripraviti tudi dokument o enotni metodologiji urgentnih centrov.

Opozicijske poslance še moti, da se bo zaradi mreže satelitskih centrov podaljšal čas intervencij, nujna reševalna vozila pa ne bodo več vključevala zdravnika, ampak samo dva reševalca. To je "nedopustno in nesprejemljivo".

Med predlaganimi sklepi za sejo je predlog vladi oziroma ministrstvu, naj v pravilnik vključi pripombe strokovne javnosti in lokalnih skupnosti. Poleg tega naj bi DZ vladi in ministrstvu priporočil, da se v krajevnih središčih, kjer ni predviden urgentni center, v zdravstvenih domovih ohrani dozdajšnja dežurna služba. Vladi bi še priporočili, da reorganizacijo NMP-ja izvede postopoma.