Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 50 glasov Ocenite to novico!
Pobudo za sklic seje so podali poslanci SDS-a in NSi-ja, za razpravo bodo imeli na voljo dobrih šest ur. Foto: MMC RTV SLO
Klinični center Ljubljana zdaj operacije otroških src zagotavlja s pomočjo Čehov. Foto: BoBo

SDS, NSi o otroški srčni kirurgiji: Obljubljenih rešitev ni. Koalicija: SDS nabira politične točke.

Bržkone zadnja izredna seja
22. maj 2018 ob 07:42,
zadnji poseg: 22. maj 2018 ob 16:09
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Tik pred volitvami so se poslanci na predlog SDS-a in NSi-ja še enkrat sešli na izredni seji – o razmerah v otroški srčni kirurgiji. Glasovanja o priporočilih ni bilo, več pa očitkov.

Sklicatelja seje, SDS in NSi, ministrici v odhajanju Milojki Kolar Celarc in vladi očitajo neukrepanje oz. nezadostno ukrepanje na tem področju. Nasprotno pa letijo očitki, da sklicatelji seje na račun bolnih otrok pridobivajo politične točke.

SDS: Obljubljali ste rešitve, ni jih
Poslanka SDS-a Jelka Godec je v imenu predlagateljev seje dejala, da so od vlade oz. koalicije pričakovali, da se bo na nacionalni problem, ki je nastal z odhodom še zadnjih otroških kardiologov iz UKC-ja Ljubljana, primerno odzvala in razložila, kako naprej.

"Obljubljali ste rešitve, obljubljali ste nov nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni, ki naj bi začel delovati s 1. majem, pa takrat ni začel delati," je opozorila in dodala, da ostajajo odprta številna vprašanja tako glede otroške srčne kirurgije v prihodnje kot tudi nacionalnega inštituta. Po njenem mnenju pa je najbolj žalostno to, da je vlada dopustila, da so se razmere v zdravstvu najbolj stopnjevale ravno pri zdravljenju najmlajših bolnikov.

Ministrstvo: Delo poteka varno, kontinuirano
Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved je zatrdila, da program otroške srčne kirurgije poteka varno in kontinuirano, UKC je prejšnji teden sklenil pogodbe o sodelovanju s strokovnjaki iz Hrvaške in Češke, že dlje časa sodelujejo tudi s šestimi češkimi otroškimi srčnimi kirurgi. Tako se vsebinsko v obravnavi otrok s prirojenimi srčnimi napakami ni nič spremenilo.

Je pa pozivala poslance, da odgovornim za program otroške srčne kirurgije dovolijo, da opravijo svoje delo strokovno, odgovorno in v miru. Sodijo pa naj jih po rezultatih zdravljenja, ne pa po medijskem in političnem linču. Strinja se tudi z vsemi, ki pozivajo politiko, naj se ne vmešava v strokovne zadeve, sploh pa ne v predvolilnem času.

Kaj menijo drugi poslanci
Poslanka SD-ja Bojana Muršič je poudarila, da je odgovornost politike, da o tej temi razpravlja preudarno. V SD-ju podpirajo predstavljene dejavnosti ministrstva in pristojnih v UKC-ju glede otroške srčne kirurgije, da razmere v nacionalnem inštitutu pripeljejo v položaj stabilnega, kakovostnega in varnega zdravljenja.

Po mnenju poslanke Levice Violete Tomič ta seja ne bo prispevala popolnoma nič k razrešitvi težav pri obravnavi otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Politični pritisk na ljudi, ki se trenutno trudijo rešiti problem, lahko po njenem mnenju stanje kvečjemu poslabša. Predlagateljem seje, zlasti SDS-u, je očitala, da so oni del vzroka za težave v otroški srčni kirurgiji, saj da so bili na oblasti v času, ko so se težave začele, prav tako tudi pozneje.

Tudi vodja poslancev SMC-ja Simona Kustec Lipicer je presodila, da je meja med skrbjo za javni interes in nespodobnim ter zavržnim poskušanjem pridobitve političnih točk na račun bolnih nevarna in skrajno občutljiva. Dodala je, da so se težave na otroški srčni kirurgiji začele leta 2007 pod prvo vlado Janeza Janše, vse odtlej pa teh problemov ni uspelo rešiti nobenemu vodstvu UKC-ja in nobeni vladi.

Po mnenju Mateja Tonina (NSi) Slovenija potrebuje dobro otroško srčno kirurgijo na domačih tleh. Politika je dolžna in zavezana, da vzpostavi vse potrebno za vzpostavitev takšnega centra, je prepričan. Ukrepi, ki jih je predstavilo vodstvo UKC-ja Ljubljana na tem področju, po njegovem mnenju sicer pomirjajo, da gredo zadeve naprej, a je to daleč od končne rešitve. Se mu pa zastavljajo številna vprašanja glede delovanja nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni.

Poslanec DeSUS-a Tomaž Gantar meni, da je naloga Kolar Celarčeve, da do imenovanja nove vlade stori vse, da bo nacionalni inštitut resnično začel svoje delo in da bo tudi v vmesnem obdobju za vse te bolnike in otroke dobro poskrbljeno. A ob zadnjih odhodih nekaterih strokovnjakov po njegovem mnenju ostaja bojazen, da bodo v sedanjih razmerah zelo težko našli vse ustrezno usposobljene zdravnike in druge člane zdravstvenih timov.

Odhod kirurgov
Pred dvema tednoma je vodstvo UKC-ja Ljubljana javnost obvestilo, da so dali odpoved trije otroški kardiologi in da je treba nujno poiskati rešitev, sicer bo program otroške srčne kirurgije ukinjen, vse otroke s srčnimi težavami pa bodo morali poslati na zdravljenje v tujino. Teden dni pozneje so naznanili dogovor o sodelovanju s šestimi tujimi strokovnjaki iz Hrvaške in Češke.

Zbornica zaskrbljena
Na to se je v ponedeljek odzvala Zdravniška zbornica Slovenije, v kateri po besedah njene predsednice Zdenke Čebašek Travnik menijo, da predlagane rešitve niso primerne. Skrbi jih, kako bo deloval sam sistem – koliko časa bodo tujci dejansko v Sloveniji, kako bo zagotovljen prenos znanja, kam se bodo lahko obrnili dežurni zdravniki, ki bodo zdravili obravnavane otroke, kako bo torej potekala komunikacija med osebjem in starši.

V Kliničnem centru so v odzivu vnovič zatrdili, da so te rešitve zgolj začasne in da bo treba dolgoročno usposobiti in zagotoviti stalno navzočnost domačih zdravnikov.

Glasovanja ne bo
O pereči problematiki bodo torej zdaj govorili v državnem zboru, čeprav so poslanci tik pred koncem mandata. Prav zato del stroke opozarja, naj se politika tik pred volitvami ne vmešava v zadeve, ki jih ne more rešiti. V SDS-u in NSi-ju so sicer želeli vladi, ki opravlja tekoče posle, predlagati, naj takoj pripravi nabor nujnih sanacijskih ukrepov in naj vlada poskuša doseči, da bi otroški kardiologi, ki so napovedali odhod, do dejanskega odhoda opravljali vsaj urgentne posege. Poleg tega naj se dogovori s priznano kliniko v eni izmed sosednjih držav za takojšnjo obravnavo urgentnih primerov, poskrbi pa naj tudi za nujni prevoz malih bolnikov v tujino. A teh sklepov na pristojnem parlamentarnem odboru niso potrdili, zato na izredni seji o njih niso glasovali.

VIDEO
Težave na področjo otroške srčne kirurgije
VIDEO
Težave z otroško srčno kirurgijo v DZ-ju
VIDEO
Kako visoke naj bodo zdravniške plače
A. S., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
SpookyDonk
# 22.05.2018 ob 09:08
Tole je tako populistično in podlo, da sploh ni vredno komentarja. Žalostno.
KovacevaKobila
# 22.05.2018 ob 13:32
Kaj je že SDS naredil za ureditev razmer v zdravstvu, ko je bil na oblasti?

Če lahko torej dogodek pospremim z ugotovitvijo, s katero SDS-ovci nadvse radi pospremijo poteze drugih strank: cenen predvolilni populizem.
Valentin57
# 22.05.2018 ob 11:11
Prav zato del stroke opozarja, naj se politika tik pred volitvami ne vmešava v zadeve, ki jih ne more rešiti
Za politiko bomo še videli, spoznali pa smo do sedaj, da "stroka" tega problema ne zna/ ne zmore/ noče rešiti.
Homer.
# 22.05.2018 ob 10:06
@BarakOrkbama
In da je Kuštrin, ki ruši delovanje zdravstva znotraj s tem ko zahteva in na koncu izsili privilegije in nenormalne plače za najbolj plačane zdravnike, vidni član SDSa!
Ga je kdaj zanimalo kaj več kot plače?
Nisem zasledil ........
Bivši uporabnik
# 22.05.2018 ob 09:18
Pa še ena "predvolilna": FURS pobere nekaj sto milj € več davkov, Cerar in tolpa si privoščijo nove avtomobile (ranga 70k€), na srčni kirurgiji odide 5 kirurgov (noben se ne sprašuje zakaj), na otroški kirurgiji (kookit) se zmanjšuje obseg operacij, že naročene operacije so prestavljene za pol leta ...

Cerare, obrigado, nao, nao.
galoper
# 22.05.2018 ob 08:35
@SamoRes # 22.05.2018 ob 07:46
SDS je lahko predlagala karkoli, a na nasprotni strani je bilo preveč glasov proti, ker predlog ni bil njihov. Podlost, ki ji ni primerjave.
Politiki, ostanite na političnem nivoju in se ne ukvarjajte s strokovnimi vsebinami področij, ki jih ne obvladate.
maja kibira
# 22.05.2018 ob 16:20
SĐS ki je z Brucanom na celu demolirala in privatizirala slovensko zdravstvo se zdaj oglasa v vlogi resitelja..sram jih bodi
jani15
# 22.05.2018 ob 08:44
Nikoli mi nebo jasno ka vidi narod v Sd,Desus in Smc ter levici da jih voli
Ples
# 22.05.2018 ob 14:32
Ok, kdo je tu nor?
Grims na seji o razmerah na otroški kirurgiji, ki so jo sklicali njegovi, zdaj že nekaj časa predava o svobodi govora in - o migrantih ... Prozooooornooooo
Kvantni mehanik
# 22.05.2018 ob 08:05
Kot sem nekajkrat že opozoril, težave, ki jih imamo Sovenci z zdravstvom, so na las podobne tistim, ki jih imajo Američani s strelnim orožjem. Naj se ob ekscesih in tragedijah še tako zgražamo, vplivni lobiji neusmiljeno in učinkovito delujejo za ohranjanje statusa quo. Pomenljivo, pri tem vselej dobijo na svojo stran znaten del laične javnosti -- eni do zadnjega diha branijho pravico, ki jim jo zagotavlja 2. amandma, drugi pa perpetuirajo mantro o nedotakljivosti javnega zdravstva. Oboji seveda s tem samo služjo lobijem in njihovim interesom. Za ta problem ni lahke rešitve, ker lobiji vselej dobijo na svojo stran kvečkratno kritično maso javnosti.
GORILA
# 22.05.2018 ob 15:00
@veza
...s čim pa argumentiraš ti svojo izbiro?
:)
Ples
# 22.05.2018 ob 13:05
Je pa še kar zabavno poslušat Pojbiča, ko govori o begu možganov ...
navigator007
# 22.05.2018 ob 07:49
...del stroke opozarja, da naj se politika tik pred volitvami ne vmešava v zadeve
Pa po volitvah tudi ne, ker še dolgo ne bo nove vlade, pa potem prvih 100 dni ne in tako naprej. Kaj zdaj želimo - državno zdravstvo, ki je vedno pod vplivom politike ali ne-državno zdravstvo brez političnih vplivov?
m72
# 22.05.2018 ob 08:10
Seveda ne bo nič drugega, kot primitivno in brezsrčno nabiranje točk pred volitvami.
amigo
# 22.05.2018 ob 22:01
&the law
Daj nehaj s to Ameriko. 40 milijonov američanov brez zdravstvenega zavarovanja. Približno toliko jih dobiva karte za nakup hrane. Mogoče misliš da smo vsi pod vplivom Holivuda.
alcatraz
# 22.05.2018 ob 19:52
dej kuštrin sam nehi!
GORILA
# 22.05.2018 ob 14:57
@veza
a zato, ker je dal 136 milijonov za pokritje izgub v zdravstvu, ko sploh ne vemo, zakaj so izgube nastale?
Ali zato, ker je včeraj vlada znižala trošarine in se goriva niso podražila?
Ali morda zato, ker je Dragonjo postavil za direktorja 2TDK in Glavino za vodjo SDH?


Zato, ker nam je vrnil 2. januar!!!
Homer.
# 22.05.2018 ob 14:51
@slovenski-zet
Zdravstvo obvladuje SDS od njihove vlade 2004-2008 dalje. Tedaj je Bručan obrnil krmilo v privatizacijo zdravstva skozi koncesije.. Nadaljevala je Zofija Mazej Kukovič.
Vsi naslednji pa niso zmogli neprebojno lupino sistema. Gantar je odstopil, ker je videl da ne more narediti nič, Milojko Kolar Celarc pa itak vrti okrog malega prsta zdravniški lobi.......
Vmesno so vodili zdravstveno ministrstvo "nadomestki", ki so zgolj mašili luknjo (npr Bratuškova)...
Lahko kdo kaj spremeni v zdravstvu?
Ja, SDS, ker je to njihovo "lovišče", ampak žal od teh sprememb ne bo nobene koristi za ljudi.
Zasuk bo še bolj v privatizacijo, kar pomeni dostopnost kvalitetnega zdravstva zgolj za bogate.
Ne, hvala! Ameriški sistem si pa res ne želim!
SamoRes
# 22.05.2018 ob 14:28
Kirurg Erik Brecelj:

Zakaj vas Janša ni poslušal?
Odkar so Feničani izumili denar, je marsikaj laže razumljivo. Levo in desno je enako, ljudje iz obeh barv vlad, ki so dovolili te reči na Onkološkem inštitutu, bi morali iti sedet. Vabim Odbor 2014, da pride na Onkološki inštitut, vabim njegove teologe: naj povedo, kaj poštenega, moralnega, etičnega vidijo v Janši, ki je dovolil, da je SCT pustil za seboj bolnico, ki jo je treba zdaj v celoti renovirati, da bodo onkološki bolniki, ki so v skrajni stiski, zdaj trpeli na ta račun. Kar se mene tiče: na nivoju poštenosti in zavoljo nje bi moral biti Janša že pet let v zaporu – Patria je zame drobiž! Človek, ki dovoli, da neki Ivan Zidar in še kdo služi na račun onkoloških bolnikov, je zame izmeček družbe! Odgovornim se ni zgodilo nič.
Lev Trotsky
# 22.05.2018 ob 17:09
@veza

Zakaj že je Šarec rešitev? me zanima, razloži. ker gledam vsa soočenja, pa tega odgovora ne najdem...
Vse, kar sem uspel od njega slišat, je to, da je zdaj čas za nove generacije... Kar je pa približno tako, kot če bi po enem tednu močnih nalivov rekel, da je pa zdaj čas za sonce...
zakaj so "mesečniki" slabši, pa tudi nisi pojasnil...
bori
# 22.05.2018 ob 17:05
Najprej zberimo podpise za referendum za spremembo ustave, da se kandidatom na listi lahko dodeli tudi negativne glasove in te odšteje od +glasov. Tako se bo pokazalo, kdo je najmanj zaželen. Pokazalo se bo veliko bolj realno stanje.
Homer.
# 22.05.2018 ob 15:34
@veza
nagibam se k Šarcu, me pa včeraj ni prepričal, če misli v vlado potegnit trijo adijo, potem nismo rešili nič, vsaj DESUS mora črtati, pa ga ne bo.
---------------
No potem si že "cepljen" na SDS......
Vlada brez DESUS skorajda ni mogoča.
Erjavcu je popolnoma vseeno kakšna vlada je, le da je DESUS v njej.
In če DESUS ne bo v "ne SDS" vladi, bo v vladi skupaj z SDS!

Mislim, da bi to moralo biti vsakemu jasno!
Ples
# 22.05.2018 ob 13:09
Pojbič je kar naravnost govoril o volitvah in o tem, koga je treba volit.
Saj, no ... Kdo njega voli, resno?
slovenski-zet
# 22.05.2018 ob 15:37
Draga moja @Homer in @veza

Se mi zdi, da nobena stranka vse od osamosvojitve v resnici ne obvlada razmer v zdravstvu... in da naše zdravstvo obladujejo razna podjetja in podjetjeca, lobiji in skupine pritiska, ki vsi družno skupaj molzejo, kar se le da iz 8.5% GDPja, ki ga za zdravstvo namenjamo. Za ljudi pa jim seveda dol visi. Kdorkoli bo prišel, bo trčil ob te interese, ki niti slučajno niso samo enobarvni, so naši in vaši, v resnici pa jim je tudi za to vseeno, mar jim je le za denarček v žepku.
Homer.
# 22.05.2018 ob 15:27
eza

# 22.05.2018 ob 14:57
Prijavi neprimerno vsebino Homer.
# 22.05.2018 ob 14:51
@slovenski-zet
Zdravstvo obvladuje SDS od njihove vlade 2004-2008 dalje.

no, ta trditev pa ne drži vode, lahko to dokažeš?
Zakaj je pa potem Cerar šenkal 163 milijonov za izgube v bolnišnicah, torej, je povezan z Janšo?
--------------------
Ne ni povezan z Janšo!
V zdravstvu primanjkuje najmanj 10% denarja, da bi vsaj približno delovalo.
To ve tudi Janša, ampak kaj ko pa je tako lepo obtožiti političnega nasprotnika da je vrgel denar skozi okno.
Take akrobacije gredo SDSu in JJ zelo lepo od rok in njegovi podporniki vedno ploskate.

In zanimivo, najbolj pritiskajo na vlado za dvig zdravniških plač, ko SDS ni v vladi. Ko pa je, so pohlevni kot ovčke .....
In vlada, ki jim dvigne plače je slaba.......
Le zakaj?
Ples
# 22.05.2018 ob 13:12
Lol, trije sds-ovci so na seji ... Da jih ni sram.
qayxc
# 22.05.2018 ob 12:03
Bedarije, polnjenje poslanskih žepov z nadurami ali pa kaj podobnega.
spicy
# 22.05.2018 ob 23:06
Še nekdo, ki skuša zasebnike v zdravstvu predstaviti kot zlo. Zasebniki niso krivi, da so javne bolnišnice v dolgovih. To je tako, kot če bi bil UPS krivec za dolgove Pošte Slovenije... ne prodajajte megle ljudem..
Ples
# 22.05.2018 ob 22:11
Je pa hitro odpikala to temo ... takle mamo, komunajzerska tv.
svabo
# 22.05.2018 ob 21:43
Popolnoma napačen naslovnik v popolnoma napačnem okollju za debato o otroški srčni kirurgiji. Naslovnik v nobenem primeru ne more biti minister oz. ministrstvo. V primeru razpada stroke, kar se že več let dogaja na kliniki za otroško srčno kirurgijo, je naslovnik vrh univerzitetne stroke, z vsemi nosilci zaslužnih nazivov, da ne rečem na koncu profesorski zbor z dekanom na čelu. Zdravnikška zbornica je cehovska organizacija, ki skrbi za bolj ali manj rutinske zadeve kot so dodeljevanje licenc in podobne zadeve. Sama stroka v okviru medicinske fakultete, pa je tista, ki postavlja temelje za delovanje tovrstne klinike. Samo v tako zlorabljeni državi kot je Slovenija lahko nekdo tako pritlehno zlorabi čisto strokovno vprašanje za predvolilno podjebavanje da rečem čist direktno. To samo kaže kako globoko je zašla ta družba v kloako neresnic, cinizma, laži in stereotipnega strašenja pred........ Samo v tako zlorabljeni državi kot je Slovenija je lahko najbolj zlajdrana predvolilna tema vprašanje beguncev, ki jih v Sloveniji NI. Oz. pardon se opravičujem, jih je 386....... Samo v zlorabljeni demokraciji kot je ta Slovenija se o stroki pogovarjajo vsi drugi samo stroka ne. Samo v Sloveniji je mogoče, da v času, ko je največji izziv izkoristiti gospodarsko konjukturo za boljšo prerazporeditev denarja za skupno dobro, novinarji in uredniki sledijo pogromu populistov, lažnivcev in lažnih moralistov nad resnico in zdravo pametjo. Samo v Sloveniji je možno, da javna televizija ne postavi pravih vprašanj na pravem mestu. Temveč besedo prešušča zgoraj naštetim. Potem se bo pa nekdo zbudil in se vprašal, kako se je to lahko zgodilo......kot se je marsikdo vprašal leta 1933 ko je bilo že vse zamujeno....
Ples
# 22.05.2018 ob 13:01
O pereči problematiki bodo torej zdaj govorili v državnem zboru, čeprav so poslanci tik pred koncem mandata. Prav zato del stroke opozarja, naj se politika tik pred volitvami ne vmešava v zadeve, ki jih ne more rešiti.

SDS in NSi, sejalci strahu, panike, negativnega, kradljivci časa, zlorabljevalci možnosti sklicevanja izrednih sej, skratka, prozorna predvolilna manipulacija. Ni vredno pozornosti, sploh.
vhribihsedeladan
# 23.05.2018 ob 09:27
Eh, čakalne veste se daljšajo - kak je plan "levih" strank? Važno, da ne pride Janša na oblast!
V ključnih oddelkih, kje otroci umirajo zmanjkuje zdravnikov. Kak je odgovor levih strank? Važno, da ne pride na oblast Janša.
Erjavec je cca 7000dni v vladai. Ja 20let. je morda on kje omenjen kot nekdo, ki naj ne pride na oblast' Neeeeeeee, on je naš
as55
# 23.05.2018 ob 07:29
Če želimo umirati mladi ali stradati v starosti potem še naprej volimo Levico, Desus, SD in Šarca.
generusus
# 22.05.2018 ob 23:42
Če bi neodvisni menedžer pregledoval stanje v slovenskem javnem zdravstvu in želel ugotoviti kakšno je bilo stanje za časa sedanje vlade, bi pogledal statistične podatke in zlahka ugotovil, da so se čakalne dobe povečale v slabih štirih letih za približno 3x, v nekaterih primerih celo za 5x. To bi mu bilo več kot dovolj, da bi sistem javnega zdravstva označil z oceno nezadostno. In to ne zaradi zdravnikov, mapak zaradi organizacije.

Nadalje, če bi primerjal cene po katerih so bili v javnih zdravstvenih ustanovah prek javnih razpisov kupljeni zdravstveni pripomočki, bi prav tako ugotovil, da so mnoge cene kar 2-3 višje kot se ti pripomočki kopujejo v nekaterih najbolj razvitih državah.

Ne glede na to kakšen je svetovnonazorski pogled volivca, mora na takšno stanje gledati s kritičnostjo in zahtevati, da se spremeni. Namreč, kaj pomaga, če je na vladi od nekoga čislana stranka, če pa ne zna organizacijsko voditi tako zahtevnega resorja, kot je zdravstven sistem, in kjer obstaja resna nevarnost, da bo lahko tudi on utrpel hude zdravstvene posledice, če bo zbolel in ne bo pravočasno obravnavan.
Ples
# 22.05.2018 ob 22:09
Si je pa Rosvita našla pravega sogovornika, tale Cevc priročno napoveduje, da bo tudi drugod kriza, kot je na otroški kirurgiji. Kriva je pa politika, in mediji, pravi. Kdo je ta tip?
firtoh
# 22.05.2018 ob 20:56
Danes sem prebral intervju, v Oni, z enim od kardiologov. UKC je poslal dva kirurga na šolanje v Prago.Ko sta prišla nazaj, sta se po parih dneh premislila,da ne bosta operirala otrok.Verjamem,da je psihično in strokovno, zelo naporno biti otroški srčni kirurg.Zato bi bilo prav,da vrneta denar,ki ga je UKC porabil za njiju.Kaj ima politika in ministrstvo pri tem,da so zdravniki sami svoji gospodje,pa ne vem.jaz omenjena dva,ne bi zaposlil v nobeni zdr. ustanovi.Naj gresta ven,da bosta vidla,da tam, tudi pohane piške ne padajo z neba.
neradl
# 22.05.2018 ob 20:37
Vsaka stranka nabira politične točke. Temu se reče strankarska demokracija.
ni maitre
# 22.05.2018 ob 17:33
@bori
To, če se želijo ukinit naj se sami med sabo zmenijo, to je njihov problem. Hočejo imet svojo republiko, naj jo imajo, mi bomo imeli pa svojo, vmes pa demarkacijska črta in vsak po svoje.
ni maitre
# 22.05.2018 ob 17:17
@bori
Jaz sem bolj za to, da se začnejo zbirat podpisi za odcepitev od SDS. Pač nismo za skupaj!
Lev Trotsky
# 22.05.2018 ob 16:55
@rever

če človeku dela logika, potem bo iz dejstva, da se mu SMC, SD in DeSUS gnusijo, izpeljal sklep, da voli Levico.
Če pa mu ne dela logika, bo pa volil Noriško kraljestvo.

Simple as that...
long island
# 22.05.2018 ob 16:46
Kaj točno se je zgodilo na srčni kirurgiji, da ni nobenega več?
mostnica
# 22.05.2018 ob 16:24
Ja, Nsi s Toninom pa ne bo prišla v parlament. Postali so znakažena kopija neprebavljivega.
Ples
# 22.05.2018 ob 22:11
... Pravzaprav čudno, da ni bila Godec gostja Odmevov
svabo
# 22.05.2018 ob 22:07
the law1
statistični kazalniki nimajo konkretne povezave z konkretnimi policami. Opisal sem dokaj dobro polico (nima pokritih vseh bolezni)/torej brez najdražjih) je konkreten primer. Zato ne govoriti mi o statistiki. Navedel sem konkreten primer police človeka z imenom in priimkom. In daleč od tega da je zadovoljen s storitvami.....
Homer.
# 22.05.2018 ob 18:38
@veza
# 22.05.2018 ob 17:21
Lev Trotsky
# 22.05.2018 ob 17:09
zakaj so "mesečniki" slabši, pa tudi nisi pojasnil...

zato, ker ne vedo, kaj pomeni delat za preživetje, kaj pomeni furat eno podjetje, ker zagovarjajo lenuhe na sociali, sicer pa bodimo veseli, da imamo volitve, danes bi se podražil bencin, pa je vlada znižala trošarine in se ni nič spremenilo, juhej.
------------------------------
Povej ti meni, koliko sekund je Janša v Sloveniji delal za preživetje!
Po mojem vedenju "nul koma jozef"!
Torej po tvojem sklepanju totalno neprimeren za vodenje države.
Pred tem pa se je nekaj šlepal na od desnice osovraženi Mladini.
Morda dvojno šteje pohod v Jajce, a dvomim da bo zadosti......
Torej počistite prvo pred svojim pragom ker pošteno smrdi.

Primorci pa pravimo, da riba pri glavi smrdi.....
Mislim, da je s tem povedano vse......
Lev Trotsky
# 22.05.2018 ob 17:54
@veza

po čem pa sklepaš, da ne vedo, kaj pomeni delat za preživetje in furat podjetje? A Dušan Šešok, ki bi delavcem dal 200 evrov plače, on zna kako furat podjetje?
Levica je pač edina, ki je večkrat v tem mandatu predlagala ZVIŠANJE minimalne plače in izvzetje iz nje vse dodatkov!! SDS, SD, SMC, NSi in DeSUS?? Vsi so bili proti dvigu. Ampak ja, važn je, da ti znaš furat podjetje.

Kar pa se "podpiranja lenuhov tiče", pa ti lahko citiram samo 2. člen Ustave Republike Slovenije: "Slovenija je pravna in socialna država".
Če ti slovenska ustava ni všeč, se preseli v Noriško kraljestvo = Severna koreja. Tam imajo močno vojsko in poceni delovno silo, kar so mokre sanje Noriškega kraljestva. In tam ne podpirajo "lenuhov" - poznajo prisilno delo.
bori
# 22.05.2018 ob 16:48
Na volilni listek naj se poleg poleg izbranih kandidatov, katere želi nekdo voliti doda še 'minus' listo istih kandidatov, in to naj se odšteje od tistih ZA. In tisti, ki zberejo skupno glasove pod lediščem (več negativnih glasov, kot pozitivnih), naj se PREPOVE vstop v parlament za vedno.. sami se ne bodo odstranili, to že vemo, ker bo kriv dež, sonce, megla, horoskop...
To bi morali nujno UVESTI!
nepokorni
# 22.05.2018 ob 11:30
Po tej izredni seji nihče od tistih, ki rešujejo ta problem, ne bo niti milimeter bliže rešitvi. Prej nasprotno.

Je pa ta seja že napoved povolilne koalicije SDS + NSi.

Škoda, da je že pobegnil pod Ivanov dežnik ... pa tako dobro je obetal tale Tonin. Škoda, škoda.
garmond
# 23.05.2018 ob 09:58
Rešitev vseh problemov v našem javnem zdravstvu se ponuja že nekaj časa. Odpraviti korupcijo v njem in ozdraviti kuštrinovski sindrom pohlepa med dohtarji (med to spadajo tudi zdravniške dvoživke).
TV Tarča je pred časom marsikaj obelodanila, kaj je glede tega naredil kuštrinovski ceh? NIČ! Oziroma samo eno, zahteval je še večje plače, so jih dobili, zdaj smo zopet slišali Kuštrina, da imajo še vedno premalo, bi radi še več, toliko kot jih imajo dohtarji v najbogatejših državah, kjer pa seveda tudi delavec ne dobi 600 evrov plače kot pri nas, ampak dva do trikrat več. A so ti ljudje sploh še normalni, se človek vpraša.
Prebivalci Slovenije enostavno niso finančno zmožni potešiti velike dohtarske apetite, ki so nesorazmerno preveliki glede na razvitost države in dohodke njenih prebivalcev. Lahko pa damo ves razpoložljivi denar za njihove plače, vse ostalo kar je v zdravstvu več kot nujno potrebno in namenjeno za zdravljenje pacientov pa bo postalo podhranjeno, zdravstveni sistem pa se nam bo potem popolnoma sesul.
ni maitre
# 22.05.2018 ob 23:53
Iz članka:
Slovensko zdravstvo ni v krizi, v krizi je vodenje zdravstva.
Delo, 22. februar 2017
http://www.delo.si/novice/politika/slove
nsko-zdravstvo-ni-v-krizi-v-krizi-je-vodenje-zdravstva.html

Nihče še ni izračunal cen

Navzoči so vsi po vrsti menili *(Božidar Voljč, Dušan Keber, Andrej Bručan, Borut Miklavčič in Tomaž Gantar – in strokovnjaki, kot so Franc Hočevar, Martin Toth, Franc Košir in Marjan Česen), da je ena glavnih težav sistema tudi upravljanje in vodenje. »Slovensko zdravstvo ni v krizi, v krizi je vodenje zdravstva,« je dejal Borut Miklavčič, nekoč generalni direktor ZZZS, kasneje minister. Navedel je podatke: 1600 uslužbencev v treh vodilnih institucijah – na ministrstvu, ZZZS in NIJZ, 420 raznih direktorjev, 200 zaposlenih v nabavnih službah, nato pa vsa ta dela prevzemajo na ministrstvu. Franc Košir je pozval ministrstvo za javno upravo, naj vzame iz predala zakon o upravljanju javnih zavodov iz leta 2011 in ga da v proceduro. Da imajo direktorji javnih zavodov težave, je potrdil tudi Metod Mezeg iz Združenja zdravstvenih zavodov: »Potrebujejo orodje za vodenje.«

Še večja težava so cene zdravstvenih storitev. Po besedah Gantarja so te podcenjene, Miklavčič pa je dejal, da je »nujno vzpostaviti sistem cen, saj nihče ne ve, kakšna je prava cena zdravstvenih storitev«. To je potrdil tudi Dušan Keber, ki je sedanji sistem financiranja vzpostavil na podlagi avstralskih cen, nato pa ni nikoli nihče izračunal slovenskih cen.
....
in tako naprej iz leta v leto!
Kazalo