Andrej Čuš, ki je izstopil iz SDS-a, meni, da je kot poslanec odgovoren zgolj volivcem. Foto: BoBo
Andrej Čuš, ki je izstopil iz SDS-a, meni, da je kot poslanec odgovoren zgolj volivcem. Foto: BoBo

V stranki so Čuša že v času, ko se je odločil za izstop iz SDS-a, opomnili na zavezo, ki jo je kot kandidat podpisal, po kateri mora v primeru izstopa iz SDS-a povrniti sorazmerni del stroškov volilne kampanje. Obenem so ga pozvali, da v skladu z zavezo vrne tudi poslanski mandat.

Čuš je v odgovoru na tožbo navedel, da gre za neposredni napad na demokracijo in kršitev ustave. Spomnil je na 82. člen ustave, ki govori o tem, da so poslanci predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršna koli navodila. Čuš je dodal še, da je vseskozi upošteval dogovore in stranki z mesečnimi donacijami nakazal skupno dobrih 2.000 evrov.

Čuš: Ustrahovanje in discipliniranje strankarskih vrst
Po njegovih ocenah ga SDS s pozivom po povrnitvi stroškov volilne kampanje nagovarja h kršenju volilne zakonodaje in kaznivemu dejanju, saj da je volilni račun že zdavnaj zaprt, kampanja pa nima upnikov in dolžnikov. Poslanec je še poudaril, da je v okraju, kjer je bil izvoljen, prejel veliko podpore in so nekateri tudi izstopili iz stranke.

Na tožbo gleda kot na proces ustrahovanja in discipliniranja strankarskih vrst, saj da si vključno z njim nekateri želijo sprememb in več sodelovanja v slovenski politiki. Še vedno meni, da je imel SDS dober predvolilni program, a v njem ni nobenega poglavja o tem, "da bomo s časovnim strojem skakali v preteklost, se kregali ter delili na bele in rdeče na dnevni bazi".

Juhart: Vnaprejšnja zaveza je v nasprotju z ustavo
Tudi dekan pravne fakultete Miha Juhart je ocenil, da je takšna vnaprejšnja zaveza glede odstopa poslanca v nasprotju z omenjenim členom ustave. Tako je prepovedana in nima pravnih učinkov, ugotavlja. Če bo sodišče ugotovilo, da tudi določilo glede povrnitve stroškov ni v skladu z moralnimi normami, bo verjetno tudi v tem delu pogodba neveljavna, meni Juhart.

Pričakovati je, da bo SDS po podobni poti kot od Čuša izpolnitev podpisanih zavez zahteval tudi od poslanca Zvonka Laha, ki je SDS zapustil avgusta.