Poslanec Zvonko Lah je o izstopu iz SDS-a razmišljal, že odkar je stranko zapustil njegov poslanski kolega Andrej Ćuš. Foto: BoBo
Poslanec Zvonko Lah je o izstopu iz SDS-a razmišljal, že odkar je stranko zapustil njegov poslanski kolega Andrej Ćuš. Foto: BoBo

Vzroki za njegov odhod so podobni, kot jih je konec meseca ob slovesu od SDS-a navedel Andrej Čuš. Stranka se je ujela v preteklost, pripravljenosti za spremembe pa ni.

Zvonko Lah je svoje dvome o delovanju SDS-a in o nadaljnjem delovanju v okviru stranke in njene poslanske skupine izrazil že kmalu po Čuševem odhodu, vendar je takrat dejal tudi, da stranke do poletja ne bo zapustil, da je to odločitev, ki jo bo sprejel po dopustih. In njegova odločitev je očitno dozorela.

SDS od poslanca Zvonka Laha pričakuje, da bo v primeru izstopa iz poslanske skupine SDS "spoštoval lastnoročno podpisano pogodbo o kandidaturi in etični kodeks in da ne bo izdal zaupanja volivcev, ki so obkrožili številko pred njegovim imenom na listi SDS", so po poročanju STA-ja zapisali v stranki.

Ob tem dodajajo, da Lah na nobenem od razgovorov z vodstvom SDS-a ni navajal vsebinskih razlogov za izstop, ki se pojavljajo v njegovih medijskih izjavah. Poleg tega, da ga kot kandidata za poslanca ni na listi, je omenjal le še svoje nezadovoljstvo, ker ni postal predsednik odbora za kmetijstvo v DZ-ju.

Ukvarjanje SDS-a s preteklostjo, ne s prihodnostjo, in nepripravljenost na spremembe - to je tisto, zaradi česar bo Lah po nekaterih napovedih še do konca tega tedna izstopil tako iz SDS-a kot iz strankine poslanske skupine, ki bo po njegovem odhodu štela še devetnajst poslancev.

Bo Lah okrepil poslansko skupino NSi?
Zvonko Lah bo svojo pot nadaljeval kot samostojni poslanec, marsikdo pa ga sicer čez nekaj časa vidi v poslanski skupini Nove Slovenije. V tej stranki na tovrstna vprašanja odgovarjajo, da so odprti za vse, ki se najdejo v njihovih programskih in političnih izhodiščih.

Samostojno pot nadaljuje tudi Andrej Čuš. Strokovni svet, ki ga je napovedal kmalu po odhodu iz SDS-a, dobiva svojo dokončno podobo. Čuš je o imenih še skrivnosten, člani sveta pa naj bi bili nekdanji in zdajšnji člani SDS-a, pa tudi nekdanji člani Državljanske liste, SLS-a, Zelenih Slovenije in Stranke mladih Slovenije, nekaj članov naj bi prišlo tudi iz civilnodružbenih organizacij, ki se ukvarjajo s področjem mladih in okoljevarstva, nekaj je tudi Slovencev, ki delajo v tujini. Člani Čuševega strokovnega sveta naj bi se v kratkem sestali na prvi seji.