SDS trdi, da je bil predsednik Türk obveščen o bombnem napadu v Velikovcu. Foto: MMC RTV SLO
SDS trdi, da je bil predsednik Türk obveščen o bombnem napadu v Velikovcu. Foto: MMC RTV SLO

SDS je objavo dokumenta (ki naj bi dokazoval Türkovo vedenje o incidentu) na svoji spletni strani napovedal, potem ko je Türk javno zagotovil, da je bil o napadu obveščen le iz medijev. Dokument, o katerem so že poročali nekateri mediji, je dopis takratnega Republiškega komiteja za mednarodno sodelovanje oziroma nekakšnega slovenskega zunanjega ministrstva, naslovljen pa je na večino najpomembnejših mož takratnega slovenskega vrha.

Med naslovniki, ki so prejeli dokument, je naveden tudi Türk, ki je bil takrat predsednik komisije za manjšinska in izseljenska vprašanja pri takratni Socialistični zvezi delovnega ljudstva (SZDL). Poleg tega naj bi bil dokument poslan še predsedniku Predsedstva SR Slovenije Viktorju Avblju, predsedniku CK-ja ZKS-a Francetu Popitu, predsedniku Skupščine SRS Milanu Kučanu, predsedniku IS Skupščine SRS Antonu Vratuši, predsedniku RK-ja SZDL-ja Mitji Ribičiču, sekretarju Predsedstva CK-ja ZKS-a Francu Šetincu, republiškemu sekretarju za notranje zadeve Janezu Zemljariču, predsedniku Komisije za mednarodno sodelovanje CK-ja ZKS-a Jožetu Smoletu in predsedniku Komisije za mednarodne odnose Skupščine SRS Bojanu Lubeju.

Poročila jugoslovanskega veleposlaništva na Dunaju
Osnovnemu dokumentu so priložena še poročila jugoslovanskega veleposlaništva na Dunaju, ki povzemajo avstrijske članke o bombnem napadu leta 1979, za katerim naj bi stala jugoslovanska tajna policija, izvedla pa sta ga njena sodelavca Martina Blaj in Luka Vidmar. V dokumentih po pisanju Žurnala24 njihovi novinarji niso našli nobenih imen "sodelavcev tajne policije in nič obremenilnega za slovensko manjšino v Avstriji, čeprav želijo arhive zapreti prav z argumentom, da so v njih ta imena".

Revija Demokracija pa na svoji spletni strani piše, da so poročila zelo zgovorna. "Še posebej depeše jugoslovanske ambasade na Dunaju, ki poročajo neposredno s sojenja atentatorjema v Velikovcu Luki Vidmarju in Marini Blaj ter kažejo, da je avstrijsko sodišče na podlagi izpovedi Blajeve in ekspertize njenega lažnega potnega lista, ki je bil uradno izdan v Mariboru, natančno ugotovilo, da gre za akcijo Udbe," piše revija. Ta tudi navaja številke škatel v Arhivu RS, v katerih je mogoče najti dokumente o delovanju Türkove komisije na SZDL-ju.