Skupina SDS-ovih poslancev meni, da je zdaj pravi čas za vpis fiskalnega pravila v ustavo. Foto: BoBo
Skupina SDS-ovih poslancev meni, da je zdaj pravi čas za vpis fiskalnega pravila v ustavo. Foto: BoBo

"Glede na dejstvo, da se je Slovenija zadolžila samo v mandatu 2008-2011 za dodatnih devet milijard evrov, je treba imeti v mislih, da bo treba ta dolg odplačati z obrestmi," so zapisali v zahtevi za sklic izredne seje. Glavnica in stroški zadolževanja neposredno bremenijo državno blagajno, s čimer se po njihovem mnenju zmanjšujejo sredstva za socialne transferje in gospodarski razvoj.

Soglasje vseh strank o fiskalnem pravilu je lani po njihovem mnenju takoj obrnilo trend rasti cene zadolževanja na mednarodnih trgih. "Trend cene zadolževanja se je nato spet začel zviševati po tem, ko je takratna opozicija v javnosti začela spreminjati stališče do podpore fiskalnemu pravilu, s čimer se je onemogočilo sprejetje fiskalnega pravila," pravijo poslanci SDS-a. Prav tako so prepričani, da so obresti na slovenske obveznice začele izjemno hitro naraščati z nastopom vlade Alenke Bratušek.

Razlogov za to je po njihovem mnenju več. Izpostavljajo, da iz koalicijske pogodbe nove vlade niso jasni cilji in metode javnofinančne konsolidacije, opozarjajo pa tudi na nasprotovanje sprejetju fiskalnega pravila v ustavo. "Tudi odsotnost novega finančnega ministra na srečanju finančnih ministrov EU-ja verjetno ni pripomogla h kredibilnosti Slovenije na finančnih trgih," so zapisali. Zato so prepričani, da če kdaj, Slovenija prav zdaj potrebuje fiskalno pravilo.