Nekateri pravniki opozarjajo, da zahteve za oceno ustavnosti zakona ni mogoče vložiti, preden začne zakon veljati. Foto: BoBo
Nekateri pravniki opozarjajo, da zahteve za oceno ustavnosti zakona ni mogoče vložiti, preden začne zakon veljati. Foto: BoBo

Prvi mož ljudske stranke Franc Bogovič je tako pojasnil, da so bile vse tri opozicijske stranke dogovorjene, da bodo zahtevo za presojo vložile skupaj z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije, zato potezo SDS-a obžalujejo. Nezadovoljni so tudi v NSi-ju, kjer so se, kot je dejala Ljudmila Novak, odločili, da svojih podpisov pod pobudo SDS-a ne prispevajo, ker so se dogovorili, da bo takšna presoja vložena skupaj.

Ob tem je Novakova poudarila, da obstaja velika verjetnost, da bo ustavno sodišče pobudo zavrnilo, ker je bila vložena še pred uveljavitvijo zakona, to je 1. januarja 2014. Bogovič pa je dodal, da so ocenili tudi nekateri ugledni pravniki.

Pobudo bodo pač vložili še enkrat
SDS-ov poslanec in podpredsednik stranke Zvonko Černač je sicer v ponedeljkovem Studiu ob 17-ih pojasnil, da so se za pobudo odločili, ker so jih številni, ki so podpisali peticijo proti zakonu, spraševali, kaj se dogaja s pobudo. Prepričan je, da je smiselno, da se pobuda vloži, še preden se bo zakon začel izvajati, saj bomo izvajanje zakona težko zadržali, ko bo začel veljati.

Če bo ustavno sodišče zahtevo zavrnilo zato, ker je bila podana prehitro, jo bodo po novem letu znova vložili, je še dejal Černač in nekatera pravniška mnenja, da pobude ni smiselno vlagati pred uveljavitvijo zakona, komentiral z besedami: "Kolikor pravnikov, toliko mnenj."