Državni svet poudarja, da avtomobil kupije za državni svet ne za njegovega predsednika Blaža Kavčiča. Foto: BoBo
Državni svet poudarja, da avtomobil kupije za državni svet ne za njegovega predsednika Blaža Kavčiča. Foto: BoBo
DS kupuje avtomobil

Državni zbor je zato pripravljen državnemu svetu odstopiti eno vozilo iz svojega voznega parka, je rešitev ponudil Virant.

Ukradli so jim BMW-ja
Državni svet je razpis za nakup novega osebnega vozila objavil, ker je, potem ko so njihov službeni avtomobil novembra lani ukradli, brez lastnega vozila. Postopek nakupa novega vozila so začeli po poravnavi z Zavarovalnico Triglav. Ta jim je pred nekaj dnevi nakazala 31.465 evrov namenskih sredstev, ki ji lahko porabijo le za nakup novega vozila. Tako bi za nakup porabili le 4.535 evrov iz državnega proračuna, kar je že odobrilo tudi ministrstvo za finance.

Za vozilo bi tako porabili 30 tisoč evrov brez DDV-ja, medtem ko je bil ukradeni BMW ocenjen na 47.880 evrov. V državnem svetu so še poudarili, da vozilo kupujejo za potrebe državnega sveta, in ne za predsednika državnega sveta. Razpis naj bi bil moteč predvsem zato, ker naj bi razpisni pogoji ustrezali nakupu točno določene vrste luksuznega vozila, in sicer ali audija A6 ali BMW-ja 5, je poročala komercialna televizija.

Sindikat: Kupite raje renaulta
Proti nakupu vozila se je izrekel tudi sindikat državnih organov, ki zahteva razveljavitev javnega naročila. Prepričani so, da je "nesprejemljivo, da v času in okoliščinah, ko se iščejo razne možnosti za varčevanje, DS objavi javni razpis in izvede javno naročilo za nakup novega vozila," so zapisali, pri tem so prav tako izpostavili domnevno prestižnost vozila. Sindikat predlaga,"da se oblikujejo in sprejmejo takšna merila in kriteriji, da se kupi krepko manj prestižna znamka avtomobila kot npr. v Revozu v Novem mestu".

DS kupuje avtomobil