Vlada protipredlog sindikatov še preučuje. Foto: BoBo
Vlada protipredlog sindikatov še preučuje. Foto: BoBo

Sindikati sicer puščajo odprta pogajanja glede pokojninskega zavarovanja, s celotno zamrznitvijo pokojninskega zavarovanja pa se ne strinjajo. Bili naj bi pripravljeni na pogajanja tudi glede znižanja nadomestila za bolniško odsotnost za prvi mesec z 90 odstotkov na 80 odstotkov in glede ukinitve dodatka za akademski naziv. Za sindikate pa sta nesprejemljiva ukrepa progresivnega znižanja regresa za malico in 0,2-odstotnega znižanja dodatka na delovno dobo, ki ju po približevalnem predlogu predvideva vlada.

Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je v ponedeljek pojasnil, da sindikati ne želijo razpravljati o vladnem predlogu za zmanjšanje razlik med plačnimi razredi (t. i. kompresijo) in imajo svoj predlog. Tudi ta vključuje kompresijo, a večina sindikatov po besedah Štruklja ocenjuje, da bi bilo pravično, da bi tisti, ki imajo več, tudi več prispevali. Vladni približevalni predlog sicer predvideva kompresijo plačne lestvice s štirih na 3,95 odstotka, sindikalni protipredlog pa naj bi predvideval, da se plačna lestvica lomi po plačnih razredih.

Sindikati naj bi tudi predlagali, da bi sprejeti varčevalni ukrepi veljali le leto dni. A tudi danes naj ne bi sklenili dogovora. Veliko bo namreč odvisno tudi od seje Ekonomsko-socialnega sveta v sredo, ko bo vlada sindikatom in delodajalcem predstavila program stabilnosti, ki med drugim predvideva uvedbo t. i. kriznega davka.