Opozicijski stranki SDS in NSi ocenjujeta, da predlog vsebuje nove in kompleksne rešitve, ki terjajo primerno obravnavo - torej ne po skrajšanem postopku. Foto: BoBo
Opozicijski stranki SDS in NSi ocenjujeta, da predlog vsebuje nove in kompleksne rešitve, ki terjajo primerno obravnavo - torej ne po skrajšanem postopku. Foto: BoBo
Matej T. Vatovec
Poslanec Vatovec (ZL) je pojasnil, da njihova novela sledi odločbi ustavnega sodišča in želi čim prej odpraviti kršitve človekovih pravic. Foto: BoBo
Alenka Bratušek in Jani Möderndorfer
Möderndorfer (Zavezništvo Alenke Bratušek) se je zavzel za lažje združevanje družin tujcev v Sloveniji. Foto: BoBo

SMC, DeSUS, SD, ZaAB in ZL so skrajšanje postopka podprli na seji kolegija predsednika DZ-ja. Novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih istospolno skupnost v vseh elementih izenačuje z zakonsko zvezo. Predlog priznava pravne posledice tudi življenjski skupnosti dveh oseb istega spola, ki nista sklenili zakonske zveze in živita v zunajzakonski skupnosti.
Prvopodpisani pod novelo, Poslanec ZL-ja Matej T. Vatovec, je potrebo po skrajšanem postopku utemeljil z razlago, da bi novela odpravila protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki jo je ugotovilo ustavno sodišče. Po Vatovčevih besedah novela zato sledi odločbi sodišča.

SDS, NSi: Predlagane so nove, kompleksne rešitve
Drugačnega mnenja je vodja poslanske skupina SDS-a Jože Tanko. Dejal je, da novela prinaša pomembne sistemske oz. vsebinske spremembe, ki nimajo ničesar skupnega z odločbo ustavnega sodišča, zato skrajšani postopek ni primerna izbira. Po njegovih besedah novela tako tudi spreminja opredelitev družine. Vodja poslanske skupine NSi-ja Matej Tonin je prav tako opozoril na po njegovem mnenju kompleksno vsebino novele, ki bi terjala redni postopek obravnave.

Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša pa je pojasnil, da v njihovi poslanski skupini ni enotnega mnenja, je pa prevladala podpora skrajšanemu postopku obravnave. Po njegovih besedah gre za občutljivo temo, ki terja razumen pristop.

Novela zakona o tujcih tudi skrajšano
Na današnji seji je kolegij tudi potrdil skrajšani postopek obravnave predloga novele zakona o tujcih, pod katerega so se podpisale poslanske skupine ZaAB, DeSUS, SD in ZL. Predlagatelji želijo po besedah vodje poslanske skupine ZaAB-a Janija Möderndorferja z novelo omogočiti lažje združevanje družin beguncev.

Primer deklice iz Somalije
Ko gre za izjeme od zakonsko naštetih družinskih članov, bi imel pristojni organ oz. vlada diskrecijsko pravico pri odločanju o posameznih primerih v prid združitve družine v Sloveniji, je dejal Möderndorfer. Po njegovih besedah je pripravo novele sprožil primer somalijske deklice, ki se želi zaradi težkih življenjskih razmer v begunstvu v Etiopiji pridružiti svoji sestri, ki živi v Sloveniji. Möderndorfer je še dodal, da novela z ničimer dodatno ne odpira ali zapira vrat beguncem oz. tujcem.

Skrajšano varstvo potrošnikov
Za skrajšani postopek obravnave se je kolegij odločil tudi v primeru vladnega predloga novele zakona o varstvu potrošnikov. Predlog skladno z evropsko direktivo višino škode, ki jo je proizvajalec izdelka z napako dolžan povrniti, če je navedena stvar običajno namenjena za zasebno rabo ali potrošnjo in jo je oškodovanec tako tudi uporabljal, zvišuje s 400 na 500 evrov.

Prestrukturiranje državne uprave
Kolegij je prav tako potrdil predlog sprememb odloka o ustanovitvi in nalogah parlamentarnih delovnih teles. DZ je v začetku decembra lani sprejel novelo zakona o državni upravi in spremenil oz. dopolnil delovna področja nekaterih ministrstev. Pri tem je DZ v veliki meri sledil noveli zakona o vladi, ki je predstavljala podlago sprejetemu odloku o ustanovitvi in nalogah delovnih teles. Zaradi tega je treba spremeniti tudi odlok, je pojasnil predsednik DZ-ja Milan Brglez.