Slovenci naj bi na kupček mesečno dali sedmino prihodkov. Foto: BoBo
Slovenci naj bi na kupček mesečno dali sedmino prihodkov. Foto: BoBo
Slovenci, zelo varčen narod

Slovenci veljamo za zelo varčen narod. To dokazuje stopnja varčevanja, ki se izračuna iz razmerja med prihodki ter višino prihrankov. V Sloveniji po podatkih državnega statističnega urada ta stopnja za lansko leto znaša 12,8 odstotka - to pomeni, da vsak državljan vsak mesec dá na stran skoraj eno sedmino svojih prihodkov, piše Slovenska tiskovna agencija.

Najvišjo stopnjo varčevanja so slovenska gospodinjstva izkazovala pred desetimi leti, ko se je gibala okoli 16 odstotkov. Nato je začela padati in dosegla dno v letu 2012, leta 2013 pa se je prvič po sedmih letih spet začela zviševati.

Tudi podatki Banke Slovenije kažejo, da slovenska gospodinjstva spet več varčujejo. Finančna sredstva gospodinjstev so konec letošnjega junija znašala 41,4 milijarde evrov, kar je dve milijardi evrov več kot pred letom dni. Od tega imamo Slovenci približno polovico premoženja v obliki gotovine in bančnih vlog, eno četrtino v obliki vrednostnih papirjev in drugega lastniškega kapitala, sledijo zavarovanja in pokojninske sheme.

Medtem pa ostaja zadolženost slovenskih gospodinjstev že tri leta skorajda nespremenjena in se giblje okoli 13 milijard evrov. Najpomembnejša oblika zadolževanja še vedno ostajajo bančna posojila, predvsem stanovanjska.

Slovenci, zelo varčen narod