Avstrijska družba je sokriva za škodo v poplavah na Dravi leta 2012. Foto: BoBo
Avstrijska družba je sokriva za škodo v poplavah na Dravi leta 2012. Foto: BoBo

Vlada je na današnji seji pravobranilstvu naložila, naj pripravi in naslovi predhodni odškodninski zahtevek za avstrijsko družbo Verbund za škodo, ki je nastala na državni infrastrukturi. Državnemu pravobranisltvu so naložili tudi, da v imenu države do 30. oktobra letos v tej zadevi vloži tožbo zoper Verbund.

Hidrološka analiza delovne skupine slovensko-avstrijske komisije za Dravo je namreč pokazala, da je po obilnih padavinah v zaledju na povečan pretok Drave vplivalo tudi delovanje verige avstrijskih hidroelektrarn, s katerimi upravlja Verbund.

Sklad za financiranje razgradnje NEK-a
Vlada je obravnavala in potrdila tudi zaključni račun sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško (NEK) in odlaganje radioaktivnih odpadkov. Sklad je v letu 2014 glede na leto prej premoženje povečal za 9,9 odstotka oziroma 16,6 milijona evrov. Dosegel je donosnost 8,64 odstotka.

Vlada je sprejela tudi sklep o ustanovitvi odbora za spremljanje programa razvoja podeželja za obdobje 2014-2020, v katerem bodo sedeli predstavniki ministrstev in vladnih služb, ekonomskih in socialnih partnerjev, nevladnih organizacij, ki delujejo na področju podeželja, ter lokalnih skupnosti.

Potrdili so sklenitev aneksa k pogodbi v upravljanju javne železniške infrastrukture z družbo SŽ – Infrastrukture, s katerim bodo določili 2,68 milijona evrov za zamenjave v okviru vzdrževanja, vse zamenjave v letu 2015 pa so ovrednotene na 10 milijonov evrov.

Na priporočilo odbora DZ-ja za finance in monetarno politiko vlada napoveduje, da bo pripravila nov zakon o revidiranju. Za nov petletni mandat na mestu direktorja Urada RS za meroslovje so znova imenovali Sama Kopača, ki je bil v prvi mandat imenovan decembra 2010.