Razlogi za zaprtje veleposlaništva so predvsem finančni, zatrjujejo na MZZ-ju. Foto: EPA
Razlogi za zaprtje veleposlaništva so predvsem finančni, zatrjujejo na MZZ-ju. Foto: EPA

Te zahtevajo občutno znižanje stroškov delovanja slovenske diplomacije, pravijo na MZZ-ju. Veleposlaništvo bodo tako zaprli 20. marca.

Zunanje ministrstvo sicer tudi ugotavlja, da obseg gospodarske menjave med državama v zadnjih letih ne dosega pričakovanj, velik del menjave pa se odvija prek podjetij iz tretjih držav.

Kljub zaprtju veleposlaništva pa si bo Slovenija še naprej prizadevala za krepitev in poglabljanje dvostranskih odnosov z Iranom, pravijo na ministrstvu. Diplomatsko pokrivanje Irana bo Slovenija sicer zagotovila z nerezidenčnim veleposlanikom.

Zunanje ministrstvo je za nemoteno nadaljevanje izmenjave med državama zastopanje Slovenije v vizumskih zadevah v Iranu s 1. februarjem preneslo na avstrijsko veleposlaništvo v Teheranu. Kot pojasnjujejo na MZZ-ju, gre za ustaljen način konzularnega sodelovanja med državami schengenskega območja, ki že uspešno poteka v več kot 100 državah, kjer Slovenija nima lastnega predstavništva.

Da bo veleposlaništvo v Teheranu zgodovina, se je vlada odločila na seji 1. februarja. Z načrtovanim preoblikovanjem diplomatsko-konzularne mreže je bil predhodno seznanjen tudi odbor DZ-ja za zunanjo politiko, ki je na seji 23. januarja z njim tudi soglašal.

Ukaz o zaprtju veleposlaništva v Teheranu je podpisal tudi predsednik Borut Pahor, in sicer 28. februarja. Iranske oblasti so bile o odločitvi obveščene 13. februarja.