Natančen znesek z Brusljem še ni dogovorjen. Foto: Reuters
Natančen znesek z Brusljem še ni dogovorjen. Foto: Reuters

Komisija bo pomoč po pričakovanjih odobrila, denar pa bo šel iz sklada za azil, migracije in integracijo ter sklada za notranjo varnost, a o podrobnostih in natančnem znesku se še usklajujejo s slovenskimi oblastmi, so pojasnili v Bruslju.

Po besedah generalnega sekretarja na MNZ-ju Boštjana Šefica bo Slovenija predvidoma v tednu dni na pomoč dobila tudi do 400 policistov z opremo iz ostalih držav članic. Glede denarne pomoči pa je pojasnil, da so prosili za več kot 10 milijonov, a jih EK ni odobril. Pomoč bo sicer prihajala v obrokih.

Za Slovenijo je v sklopu rednega financiranja v okviru omenjenih skladov v obdobju 2014-2020 namenjenih okoli 56 milijonov evrov. Od tega so bili v letu 2015 že izplačani približno štirje milijoni evrov.

Nujno pomoč, ki je na voljo članicam EU-ja, ki se spopadajo z največjim navalom prebežnikov, je Unija zaradi izrednih razmer pred kratkim povečala že za 100 milijonov evrov. Predtem je bilo nujno financiranje letos že podvojeno na 73 milijonov evrov, a so ves denar že porabili.
Nujen dogovor s Turčijo
Po besedah zunanjega ministra Karla Erjavca bi bilo vzpostavljanje vstopnih točk, če se dogovori ne bi upoštevali, nujno, da ne bi prihajalo do razpršenega in nenadzorovanega vstopanja. Dodal je, da je zdaj dogovor tak, da bodo Hrvati le sporočali, kdaj, kam in koliko prebežnikov bo prišlo na slovensko mejo.

Poleg tega bodo predstavniki evropske agencije za zunanje meje Frontex prisotni na grško-makedonski in hrvaško-srbski meji, okrepila se bo tudi operacija Poseidon, je pojasnil. Ob tem je pristavil, da je ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar v pismu članice EU-ja že obvestila, da naša diplomatsko-konzularna predstavništva vzpostavljajo stike in zbirajo podatke, koliko je katera članica pripravljena prispevati policistov ter druge pomoči.

Sicer pa je Erjavec še spomnil, da je bilo na nedeljskem srečanju kot pomembno poudarjeno, da je treba čim prej doseči dogovor s Turčijo, večjo pozornost so namenili tudi Grčiji, kjer se sprejemne zmogljivosti povečujejo.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: V nedeljo v Slovenijo vstopilo rekordnih 15.000 prebežnikov