Šefic je napovedal, da bo v Roje jutri s Češke prispelo 22 šotorov z ogrevanjem in spalno opremo. Foto: BoBo
Šefic je napovedal, da bo v Roje jutri s Češke prispelo 22 šotorov z ogrevanjem in spalno opremo. Foto: BoBo
false
Ministrico zelo veseli dobro sodelovanje vojske, policije in prostovoljcev. Dejala je tudi, da je vlada stopnjevala svoje ukrepe za rešitev migrantske krize in vključila Slovensko vojsko v pomoč policiji. V Šentilju je danes več kot 120 slovenskih vojakov, po državi pa 550. Foto: BoBo
false
Začasni sprejemni center v Dobovi bo obiskal premier Miro Cerar. Foto: Ergin Zjeci
false
Obrambna ministrica je dejala, da od 5000 do 10.000 prebežnikov za Slovenijo pomeni, kot bi Nemčija vsak dan sprejela 500.000 prebežnikov. Foto: BoBo

Na redni novinarski konferenci glede prihoda prebežnikov v Slovenijo je Šefic povedal, da je do danes v Slovenijo iz Hrvaške vstopilo 50.410 prebežnikov, ob 15. uri pa jih je bilo v nastanitvenih centrih 1.957, v sprejemnih pa 8.830. Dodal je, da je "položaj podoben včerajšnjemu, čeprav je v zadnjem dnevu v Slovenijo prišlo manj prebežnikov kot včeraj, še vedno je najbolj problematična vstopna točka v Rigoncah". Pretekla noč je tako kot pretekle noči minila v praksi nenapovedanih prihodov: "Imeli smo tudi kritičen primer nosečnice, ki je mejo prešla že skoraj med porodom, na srečo se je vse dobro končalo in je rodila v ptujski bolnišnici."

Državni sekretar je razmere na terenu ocenil kot izjemno zahtevne, "a so z velikimi napori vseh na terenu še vedno pod nadzorom". Poudaril je, da si prizadevajo, da bi s Hrvaško dosegli operativni dogovor o vstopnih točkah, ki bi delo bistveno olajšal. Napovedal je tudi pomoč občini Zavrč, ki je postala vstopna točka, čeprav tega niso pričakovali.

Pomoč drugih držav že na poti
Šefic je poudaril, da bo nujno sprejeti določene ukrepe, če nedeljski vrh v Bruslju ne bo dal ustreznih rezultatov. Povedal je, da ne bo šlo za zaprtje meje ali graditev zidu, ampak za varovanje posameznih delov zelene meje. Ograja po njegovem mnenju, če za njo ni vojakov in policistov, ni učinkovita, saj jo človek zlahka prepleza.

Na poti proti Sloveniji je že pomoč iz drugih držav, ta konec tedna bo v Slovenijo prišla pomoč UNHCR-ja, že danes pa naj bi iz Srbije prišlo 10.000 odej, konec tedna pa še dodatnih 10.000 z Danske. S Češke bo že jutri v Roje prispelo 22 šotorov z ogrevanjem in spalno opremo, je povedal Šefic.

Poveljnik republiške civilne zaščite Srečko Šestan se je znova zahvalil humanitarnim in nevladnim organizacijam ter prostovoljcem. Pozdravil je tudi poziv ministrstva za javno upravo vsem javnim uslužbencem, naj na pomoč pri reševanju prebežniške krize priskočijo kot prostovoljci.

Obrambna ministrica v Šentilju
Danes je razmere na terenu ocenila tudi ministrica za obrambo Andreja Katič, ki je obiskala namestitveni center Šentilj in ob tem izrazila zadovoljstvo, da so odzivi ljudi, ki so vključeni v reševanje prebežniške krize, pozitivni. Ljudje namreč ne vidijo težav, ampak izzive. V Šentilju je danes več kot 120 slovenskih vojakov, po državi pa 550.

Ministrico zelo veseli dobro sodelovanje vojske, policije in prostovoljcev. Dejala je tudi, da je vlada stopnjevala svoje ukrepe za rešitev prebežniške krize in vključila Slovensko vojsko v pomoč policiji.

"Imamo pripravljen tudi predlog, da Slovenska vojska dobi določena omejena policijska pooblastila. Gre za to, da je število policistov v Sloveniji omejeno. Upam, da bo Evropa razumela, da je Slovenija na tej begunski poti najmanjša država. Od 5000 do 10.000 beguncev za nas pomeni, kot da bi Nemčija dnevno sprejela 500.000 migrantov," pravi Katičeva. Poudarila je tudi, da bodo slovenski vojaki lahko opravljali samo tisto delo, za katerega so usposobljeni in opremljeni.

Premier na obisku
Razmere na obmejnih območjih pri Dobovi, kjer so že začeli postavljati nov sprejemni center za prebežnike, si bo ogledal tudi premier Miro Cerar. Kot so sporočili iz njegovega kabineta, se bo seznanil z razmerami na terenu na obmejnih območjih in med drugim obiskal Brežice ter zbirni center v nekdanji tovarni Beti v Dobovi.

V Dobovi so že začeli postavljati nov sprejemni center za prebežnike. Šotore so dostavili že zjutraj, prvi od treh naj bi bil postavljen do večera. V naslednjih treh dneh naj bi bila postavljena še druga dva šotora. Vsak od šotorov pa bo sprejel 700 ljudi. V novem sprejemnem centru bo tudi koordinacijska skupina civilne zaščite in vojaška bolnišnica ROLE.

Erjavec zaprosil za nujno pomoč
Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je v četrtek zvečer v imenu vlade podpredsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu poslal pismo, v katerem je Evropsko komisijo prosil, naj Sloveniji nameni nujno finančno pomoč, so sporočili z zunanjega ministrstva.

V pismu je zapisal, da bi Slovenija za mesečno oskrbo okoli 8.000 prebežnikov potrebovala več kot deset milijonov evrov. Ocenil je tudi, da razmere presegajo vse zmogljivosti Slovenije.

Potrebujemo enoten odziv
Erjavec je odgovoril tudi na pismo hrvaške kolegice Vesne Pusić z 20. oktobra, v katerem je poudarila pomen regionalnega sodelovanja in povezovanja ter skupnega delovanja z EU-jem pri reševanju perečih razmer, povezanih z begunsko-migrantsko krizo.

Erjavec je v pismu hrvaško kolegico posebej opozoril na nujnost tesnega sodelovanja in komunikacije med državami vzdolž t. i. balkanske poti pri reševanju begunske problematike. Tesna koordinacija in takojšnja izmenjava informacij je ključnega pomena za obvladovanje razmer. Pozval je, naj stori vse, da se bo dialog med državama okrepil in da bodo prebežniki v Slovenijo vstopali na dogovorjenih vstopnih točkah.

Zunanji minister je tudi potrdil razmišljanja oz. poizvedbe pristojnih, da bi Slovenija naročila varovalne ograje in jih, če bo treba, uporabila. Vendar le kot pomoč, da ne bi prišlo do razpršitve vstopa migrantov.

Odložen odhod vojakov na Kosovo
Zaradi trenutne situacije v državi je bil sicer prestavljen odhod vojakov na Kosovo so potrdili na obrambnem ministrstvu. Menjava slovenskega kontingenta je predvidevala, da bi okoli 200 vojakov na Kosovo začeli pošiljati v soboto.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: Hrvaška od sinoči prek zelene meje poslala 5.000 prebežnikov.