Ladja Triglav bi bila na voljo od januarja, ko se bo končala operacija pomoči Italiji zaradi beguncev na Lampedusi. Foto: EPA
Ladja Triglav bi bila na voljo od januarja, ko se bo končala operacija pomoči Italiji zaradi beguncev na Lampedusi. Foto: EPA

"Slovenija je ponudila dodatno pomoč oziroma sodelovanje ladje Triglav v misiji UNIFIL-a. Ko bo ladja prišla konec januarja nazaj, bi si želeli dogovora z Nemčijo, da se pridružimo njihovi floti in za šest mesecev pošljemo ladjo na akcijo v Libanon. Generalni sekretar je to informacijo sprejel z velikim veseljem," je v New Yorku pojasnil Jakič, ki se mudi na tridnevnem obisku v ZDA.

"Ban Ki Mun se je zahvalil za prispevek Slovenije z vojaki v mednarodnih operacijah, na njegovo vprašanje pa sem mu zagotovil, da bomo razmislili o nacionalni omejitvi naših vojakov na Golanski planoti. Kot veste, smo jih omejili v gibanju glede Sirije. Največ časa sva posvetila vprašanjem Zahodnega Balkana," je dodal minister.

Največ slovenskih vojakov ostaja na Kosovu
Jakič je še povedal, da pred božičem načrtuje obisk slovenskih vojakov v misiji Kforja na Kosovu, potekajo pa dogovarjanja tudi za obisk vojakov v Afganistanu. "Če se bo Varnostni svet ZN-a odločil sprejeti resolucijo glede Afganistana po letu 2014, bo to dodatno pomagalo pri zagovarjanju udeležbe držav, med njimi tudi Slovenije, če se bo odločila, da sodeluje v silah ISAF-a pod zastavo ZN-a," je pojasnil.

Zatrdil je, da Slovenija zaradi krize ne zmanjšuje svoje udeležbe pod zastavo ZN-a, kar priča tudi to, da je dala na razpolago ladjo Triglav. V Afganistanu sile zmanjšujejo vsi in tudi Slovenija, ki bo po juniju 2014 tam ohranila le dva vojaka - do aprila bo sicer sedanji kontingent zmanjšan na 25 vojakov. "Glede na to, da je Zahodni Balkan naša prioriteta, bomo tam ostali z največjim številom vojakov, to je 300," je povedal minister.