V primerjavi s prejšnjim merjenjem iz začetka maja se je število podpornikov kot tudi nasprotnikov sporazuma zmanjšalo za odstotek, za nekaj več kot dva odstotka pa se je povečalo število neopredeljenih. Foto: MMC RTV SLO
V primerjavi s prejšnjim merjenjem iz začetka maja se je število podpornikov kot tudi nasprotnikov sporazuma zmanjšalo za odstotek, za nekaj več kot dva odstotka pa se je povečalo število neopredeljenih. Foto: MMC RTV SLO

Neodločenih je 31,7 odstotka vprašanih. V primerjavi s prejšnjim merjenjem iz začetka maja se je število podpornikov kot tudi nasprotnikov sporazuma zmanjšalo za odstotek, za nekaj več kot dva odstotka pa se je povečalo število neopredeljenih. Da se bodo zagotovo udeležili referenduma, je napovedalo 42,3 odstotka vprašanih.

Med tistimi, ki se bodo referenduma zagotovo udeležili, jih 46,3 odstotka podpira arbitražni sporazum, proti pa jih je 38,2 odstotka. Med tistimi, ki se bodo referenduma udeležili skoraj zagotovo, je podpornikov 52,9 odstotka, nasprotnikov pa 31,8 odstotka. Med za udeležbo neodločenimi sporazum podpira 32,7, nasprotuje pa mu 30,8 odstotka vprašanih.

Vladi 35-odstotna podpora
Na vprašanje, ali podpirate sedanjo vlado, je z da odgovorilo 35 odstotkov vprašanih, z ne pa 55 odstotkov vprašanih. Neopredeljenih je deset odstotkov. Če bi bile volitve v nedeljo, bi največ, 19 odstotkov vprašanih, volilo SDS. Sledi SD s 14,5 odstotka, LDS s 4,9 odstotka, SNS s 4,2 odstotka, SLS s 3,7 odstotka. Za Zares bi glasovalo tri odstotke vprašanih, za DeSUS pa dva. 1,8 odstotka podpore bi dobili v NSi-ju. 20,7 odstotka vprašanih ne ve, koga bi volilo, 15 odstotkov ne bi volilo nobene stranke, 10,2 odstotka vprašanih pa se volitev sploh ne bi udeležilo.

V okviru raziskave Slovenski utrip so anketirance spraševali tudi po lastni opredelitvi na levi ali desni politični pol. Na desnico se je uvrstilo 13,6 odstotka vprašanih, na desno sredino 18,6, na levo sredino 18 odstotkov in na levico 16,6 odstotka vprašanih. 33,2 odstotka vprašanih se ni moglo uvrstiti na noben pol oziroma na vprašanje niso odgovorili.

Raziskavo po telefonu je Fakulteta za uporabne družbene študije opravljala od 17. do 21. maja. Anketirani so bili 903 polnoletni prebivalci Slovenije.