Slovenski vojaki pred odhodom v Afganistan. Foto: BoBo
Slovenski vojaki pred odhodom v Afganistan. Foto: BoBo
Streljali na slovenske vojake


"To je bil eden večjih incidentov, kjer je šlo za neposredni napad na pripadnike Slovenske vojske ... Veseli me, da ni bil nihče poškodovan in da so se naši fantje po incidentu varno vrnili v bazo," je incident iz Bruslja komentiral obrambni minister Roman Jakič. V Afganistanu je bilo danes v spopadih sicer ubitih 32 ljudi, med njimi sedem otrok.

Pojasnil je, da je bilo v bojni skupini, ki je bila udeležena v strelskem incidentu, skupno od 10 do 15 pripadnikov mednarodne operacije Isaf, med njimi pa je tudi šest slovenskih vojakov.
Napadalci so na pripadnike operacije Isaf po Jakičevih besedah streljali z avtomatskim orožjem in težkim mitraljezom, na kar so ti odgovorili z osebno oborožitvijo ob pomoči dveh letal F16. "Odzvali so se v skladu s pravili Slovenske vojske in Isafa," je poudaril minister.
"Vojaki se počutijo dobro"
"V tem obračunu ni bilo poškodovanih, ne na strani pripadnikov Slovenske vojske in zaveznikov ne na strani napadalcev. Prav tako ni bilo kolateralne škode v smislu, da bi 'nastradali' neuniformirani pripadniki," je pojasnil minister. "Po pogovorih, ki sem jih imel, se pripadniki Slovenske vojske počutijo dobro, so v svoji bazi in naprej opravljajo redne obveznosti v okviru operacije Isaf," je še povedal.
Streljali med usposabljanjem vojakov
Napad se je sicer zgodil v ponedeljek dopoldne, so sporočili z obrambnega ministrstva. Šest pripadnikov slovenske vojske je takrat izvajalo usposabljanje afganistanskih vojakov.

Prišlo je do strelskega napada, pri čemer so slovenski vojaki odgovorili z ognjem. Nihče ni bil poškodovan, vojaki pa so se vrnili v oporišče.
Vsi pripadniki kontingenta se počutijo dobro, še zagotavlja ministrstvo, ki je o dogodku obvestilo tudi vrhovnega poveljnika obrambnih sil, predsednika države Boruta Pahorja in predsednico vlade Alenko Bratušek.

Streljali na slovenske vojake